9.5.2013

Burek, eli bosnian lihapiirakka



Oli jo kerran puhetta, että filotaikinapiirakat kuuluvat perinteiseen Bosnian ruokaan. Bosniassa ei mikään juhla tapahdu ilman piirakkaa, varsinaisesti ilman burekkia. Piirakoiden joukossa burek tunnetaan piiraiden kuninkaana.
Filotaikinapiirakat voi tehdä monella eri tavalla ja vaikka käyttäisit samoja aineksia, piirakan muoto jännästi vaikuttaa myös makuun. Burek-piirakka on aina parasta kun sitä rullataan, mutta sitä voi myös tehdä filolevyistä, kuten minä tein juustopiirakan tässä.

Paras burek on tehty itsekaulitusta filotaikinasta, rullattu etanan kotilonmuotoiseksi niin kuin tässä:




Tämä on kuitenkin tehty valmiista filotaikinasta, helpottaakseni elämää sekä teille että minulle, sillä filon tekeminen on aika vaativaa ja arkipäivänä en millään ehdi sitä tehdä.


Tämän piirakan kuniinkaan tekemiseen tarvitset:  



1 paketin filotaikinaa (12 lehteä)
700 g naudan jauhelihaa (17% rasvaa)
2 tl suolaa
3-4 tl vastajauhettua mustapippuria
2-3 hienonnettua sipulia
2 dl vettä
1 dl ruokaöljyä + öljyä pellin voiteluun





Lämmittä uuni 225 asteeseen. Voitele iso pelti ruokaöljyllä. Sekoita kulhoon 1 dl vettä ja 1 dl öljyä ja jätä sivuun (sitä tarvitset viimeistelyyn). Sekoita kulhossa jauheliha, sipulit, mausteet ja 1 dl vettä.




Ota yksi filotaikinalehti, taita se puoliksi, laita lihatäytettä rivimäiseksi ja 
rullaa pötkylöksi. 



Laita pellille ja tee sama muihin filotaikinalehtiin. 







Voitele öljy vesiseoksessa ja paista noin puoli tuntia niin, että väri on kullanruskea. 



Laita kuuman piirakan päälle 2 dl kylmää vettä. Peitä toisella pellillä ja anna seisoa 5-10 minuuttia. Piirakka on hyvä myös kylmänä ja lämmitettynä, jos sitä jää yli.








17 kommenttia:

  1. Teilläkin siisn noita,ottomaanien jättämiä ruokamuistoja;D
    Täällä niitä kutsutaan burekoiksi (yksikkö burekas)ja ovat yleensä juustotäytteisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottomaanit ovat jättäneet meille paljon ja me olemme sitä kumoneet oman kulttuurin mukaan. Meillä täytteeksi menee mikä vaan: liha, juusto, pinaatti, kurpitsa, omena, kirsikka....

      Poista
  2. Voi että tämä on kyllä niiiiiin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onkin. On todella hyvää, kun täällä on joku, joka on ennenkin maistanut tätä. Oletko muuten tehnyt tätä valmiista filotaikinasta?

      Poista
  3. Tämä resepti pitää ehdottomasti ottaa kokeiltavien listalle.
    Ovatko nuo "etanat" kotilonmuotoon kääräistyjä pötkylöitä vai tehdäänkö ne jollain muulla tavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo "etanant" ovat tehty itsekaulitusta filotaikinasta, minkä minä lupasin näyttää blogissani, joskus kun ehdin. Valmis filo on vähän hankala saada etanaksi. Jonkin verran se onnistuu, mutta ei tule hirveän nätiksi.

      Poista
  4. Tätä pitää kokeilla! Mieheni on briteistä jossa piirakkaa on jos jonkin moista, joten meillä tämä saa taatusti iloisen vastaanoton :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että kaikki ovat tyytyväisiä, kun teet tätä. Lontoossa on myös paikkoja, joissa niitä myydään valmiina. Raisioista saat pakastettuna.

      Poista
  5. Ja tällaista ei olekaan ennen kokeiltu, joten muistiin menee, mielenkiintoinen ruoka.

    VastaaPoista
  6. Minulla on heikko kohta sydämessä kaikkia lihapiirakoita kohtaan ja tämä näyttää kyllä tosi herkulliselta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on Bosnian piirakoiden ja varmasti kaikkien lihapiirakoiden kuningas.

      Poista
  7. Kääpiölinnassa olisi tarjolla askaresta blogihaasteen muodossa. Saa tarttua haasteeseen, jos siltä tuntuu, mutta ymmärrän jos ei innosta :)

    Löytyy osoitteesta http://kaapiolinna.blogspot.fi/2013/05/aitoo-asiaa-11-kysymysta-ja.html

    VastaaPoista
  8. Voi luoja tätä on tehtävä! Kävin alku kesästä Kroatiassa ja Bosniassa ja rakastuin erityisesti bosnialaiseen ruokaan. Burek oli niin ihanaa ja erityisesti tämä lihaburek, juustoversioista en niinkään pitänyt.
    Yksi parhaista ruoista mitä olen ikinä maistanut oli Mostarissa saatu cevapi. Niin täydellisesti grillattu, ihanan suolainen ja tarjoiltu rapean ohuen pehmeän leiviskän kanssa. Näistä jos voisit tehdä postauksen olisin ikionnellinen!

    VastaaPoista
  9. Laitetaanko lihatäyte raakana taikinan päälle? Imeytyykö se vesi lihaan, tällaista vesilisäystä en ole aikaisemmin nähnyt.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...