Juusto-kananmuna filo-piirakka

2.3.2013


Kiekun Kananmuna-reseptikisa herätti huomioni, sillä olen suuri kananmunan kuluttaja ja ystävä. Edellisessä ruokahaasteessa voitto oli tuonut minulle mieleen Bosnian perinteisen reseptin, ja päätin, että jatkan samalla linjalla. Osalistun taas perinteisellä Bosnian ruokalajilla ja toivon parasta.

Filotaikinaa käytetään etelä-Euroopassa runsaasti. Pääsäänöllisesti teen sen itse, mutta tällä kertaa esittelen teille helpomman version, tehty pakastefilotaikinasta.
Jos on kiinnostuneita, voisin joskus 'valokuva-kurssilla' opetella teitä tekemään filon itse.
Mutta nyt simppeliksi:

1 pkt filotaikina (esim. Kanaki, mutta jos on mahdollista käydä jossain etno-kaupoissa, saat samat filotaikinat 2-3€/pkt, 400-500g, kun K- ja S-ketjussa ne maksavat yli 6€/pkt)
4 kananmunaa
400 g cottage juustoa (raejuusto käy myös)
400 g fetajuustoa (murennettua)
(Vaihtoehtona voit käyttää 800-1000 g cottage tai raejuustoa, mutta silloin lisää 1 tl suolaa.)
1 dl ruokaöljyä tai voisulaa
0,5 dl vettä
1 rkl voita

Sekoita juustot, kananmunat ja öljy kulhossa. Voitele uunipelti öljyllä ja
esilämmitä uuni 225 asteessa.






Avaa sulattu  filotaikinan paketti ja laita filolevyt puhtaalle liinalle.

Älä murehdi, jos ne ovat repeytyneet ja huonon näköiset, sillä ei ole paljon merkitystä. Kyllä ne kelpaavat.

Valitse kaksi parasta, laita toinen pellin pohjalle, ja säästä toinen päällimmäiseksi.
Laita vähän täytettä ensimmäisen filon päälle. Peitä toisella levyllä ja laita taas täytettä päälle. Toista kerroksia niin kauan kunnes kaikki täytteet ja filot ovat käytetty. Kun olet laittanut viimeisen filon, pistele sitä veitsellä tai haarukalla , kaada päälle 0,5 dl vettä ja paista uunissa keskitasolla puoli tuntia, 225 asteessa.


Voitele kuuma piirakka voilla, leikkaa paloiksi ja nauti lämpimänä. (minulle maistuu myös kylmänä, se on vaan niin ihanaa)


14 kommenttia

  1. Voi nam! Tämä on yksi suosikeistani. Pidän myös lihaversiosta ja perunainenkin maistuu :D En olekaan koskaan tehnyt valmiilla filotaikinalla, täytyypäs kokeilla! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi! Nyt tuli yllätys minulle. Bosinan piirakan asiantuntijoita on hyvin vähän Suomessa, ja Kreikan ja Turkin filopiirakat ovat hieman erilaisempia. Taitaa olla sinulla bosnialaistuttavia? Sydämeni riemastui sinun kommentistasi. :D

      Poista
    2. Teinipoikani isä on kotoisin Bosniasta :) Olen nuorempana saanut maistella monia herkkuja ja olin todella iloinen löytäessäni blogisi!

      Poista
    3. Jos mikä tahansa oli jäänyt mieleesi, ja haluaisit ohjeen tekemään sitä, kysy vaan, niin minä pistän blogilleni.
      Ja sinä, kakkumestari, voisit osallistua maaliskuun ruokahaasteeseen (saisinko ehdottaa Bosnian filo-omenapirakkaa, kun emäntänä en saa osallistua itse ;))

      Poista
    4. Taidanpas tekaistakin tätä poikani huomisille synttäreille! :D Tämä on poikanikin suurta herkkua!
      Uskotko, että filolla onnistuisi tehdä niitä sellaisia rullamaisia pyöreitä versioita? Ajattelin myös jos keksisi jonkin kivan tavan tehdä yksittäisiä pieniä piiraita...täytyypäs miettiä!

      Poista
    5. Kyllä se onnistuu. Sinun pitäisi taittaa puoliksi jokainen lehti erikseen ja laittaa täytteet nauhana lähellä reunaa, pyörittää rullaksi ja sitten kierteeksi. Silloin vaan täytteeseen pitäisi vähentää kananmunien määrä, ettei täyte valua. Kaksi kananmunaa riittää. Itse nyt "valmistelen" esikoisen synttärijuhlat. Ne ovat tänään. En itse muistanut tätä piirakkaa tarjoiluun. Onneksi ensi lauantaina on toisen tyttäreni synttärijuhlat. Silloin voisi keretä. Sinun pojan innostus piirakasta on varmaan geenissä :D. Me olemme kaikki (siis kaikki bosnialaiset, ei vaan perhe) ihan hulluina piirakkaan.

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä, kumpa saisin maistaa palasen! Filo on vielä itseltä kokeilematta, täytyy pitää mielessä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos joskus poikkeat Mikkelin suuntaan, voisin sulle järjestellä maistiaisia. ☺

      Poista
  3. Nami,täälläkin käytetäään filotaikinaa ahkerasti.Paljon kaloreita mutta ihanaa;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki mitä on hyvää elämässä on joko moraalitonta tai kielettyä tai sitten LIHOTTAVAA. :D :D :D

      Poista
  4. Jee, löysinpäs mahtaville sivuille, erityisesti ´kotimaasi ruokaohjeet kiinnostavat minua. Asustelen nyt toista vuotta Kosovossa perheeni kanssa ja näyttää siltä että täällä tehdään samoja ruokia kuin kotimaassasi (tai siis samaa maatahan nämä ovatkin aikoinaan olleet). Olen saanut opastusta paikalliseen ruuanlaittoon mm. anopiltani mutta pieni kielimuuri vaikeuttaa enkä millään muista kaikkia ohjeita. Nyt voin sinun ohjeillasi tehdä ruokia täällä ollessamme (piirakoita, papukeittioa, paprikoita jne) ja kun palaamme taas Suomeen. Kiitos!!! -Kati P.S. Sen filotaikinan ohjeen voisin myös ottaa mielelläni, vai löytyykö blogistasi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Juuri siksi aloitinkin tämän blogin.
      Filotaikinan ohjeen kuvasin jo, mutta en älynnyt mitata, kun aina teen sitä oman arvion mukaan. Ensi kerralla kun ehdin tehdä itse, pitäisi muista mitata jauhot ja vesi :(

      Poista
  5. Sattumalta löysin tämän(kin) ruokablogin,nyt joutuu hakemaan kaupasta filotaikinaa,juustoa ja jauhelihaa ....jos tekis kumpaakin,että jauhelihakääröjä että juustopiirasta ...

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.