28.10.2013

Banana-split




Yksi suosituimmista Kroatian kaupungeista on aina ollut Split. Varmasti johtuu sen takia, että ihanat kesälomat ovat aina alkaneet siellä. Joka vuosi kävimme Hvar-saarella kolmeksi kuukaudeksi (meillä päin koulun kesäloma kestää 3kk kesä-,heinä- ja elokuu). Se ihana osa elamästäni alkoi aina Splitissä, sillä siinä aikoina siellä oli ainoa autolaiva yhteys saarelle ja jonot olivat joskus kestäneet jopa 3 päivää. Lapsena en osannut tuntea stressiä siitä, mutta uskon etteivät vanhemmatkaan olleet stressaantuneita. Loma-aika se oli ja Split on ennemmän kuin ihana. Ja näin ihanasta paikasta tietenkin löytyi myös minun lempiherkkuni (tai ainakin nimen perusteella uskoisin niin) =>banana-split. Sitten minä kasvoin vähän, aloin opiskella englantia ja yhtäkkiä tormäsin sanaan "split". Tajusin mistä toi herkun nimi oikeasti tuli. Voi mikä pettymys!!! Eikö se ole Splitistä "kotoisin"? Valitettavasti ei ole. Siitä huolimatta se jäi lemppariksi. Raikas, helppo ja ihana. Niin kuin lempikaupunkini Split!

1 annnos:

1 banaani, leikattu pituussuuntan (splitted)
3 palloa jäätelöä, maun mukaan
paljon kermaa
suklaakastike
hyvä mieli ja mahdollisesti ihanat muistot Splitistä ;)






25.10.2013

Kommentti jättää jälkensä!









Kun paras ystävä muuttuu kiusaajaksi, keneen enään voit luottaa????










Kommentti jättää jälkensä on noin kolmenkymmenen blogin yhteinen kampanja nettikiusaamista vastaan. Mukana on kertomassa oman tarinansa niin kiusattuja, entinen kiusaaja, sivusta seuraaja kuin äitikin. Tarkoitus on tuoda vakavaa asiaa lähemmäs teitä, netin käyttäjiä. Mukaan ollaan haastettu myös Demi.fi:n ja Vauva.fi:n foorumit, joiden toivotaan tiukentavan kommentoinnin sääntöjä villiksi länneksi muuttuneilla keskustelupalstoillaan. Anna tukesi lisäämällä sivupalkista löytyvä banneri sivuillesi tai blogiisi. Ja muista kommentoida ensi kerralla mielummin kehuja kuin haukkuja - ei tarvitse sitten myöhemmin hävetä.

Kommentti jättää jälkensä. Ethän kiusaa. Edes netissä.




Kommentti jättää jälkensä -kampanjassa mukana:

Sponsorit:

voit osallistua kampanjan mukaiseen arvontaan!

Tässä linkissä on tietoa kiusaamisrikoksista:

Linkit haastettuihin keskustelupalstoihin:
http://www.demi.fi/
http://www.vauva.fi/



17.10.2013

Kesäkurpitsa-puolukkakakku


Kesäkurpitsa-puolukkakakku houkkuteli jo jonkin aikaa. Kaverini lupasi kerätä puolukoita ja minä lupaisin tehdä kakun meille puoleksi.

Ohje on otettu tästä ja hyvin toiminut pienesta muutoksesta huolimatta. Elikää:

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl maissitärkkelystä
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl minttua (käytin tuoretta)
2 dl pullomargariinia (korvasin sulatetuna voilla)
2 dl piimää
4 dl puolukoita
4 dl raastettua kesäkurpitsaa

Kuorrutukseen:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin mascarpone)
0,5 dl sokeria
0,75 tl vaniljasokeria

Pinnalle: puolukoita

Voitele ja korppujauhota irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka (halkaisija noin 24 cm). Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Sekoita rasva, piimä, puolukat ja karkeaksi raastettu kesäkurpitsa keskenään. Lisää kuiva-aineet seokseen. Sekoita.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 170 asteessa 30 - 40 minuuttia (minulle kesti 50). Tarkista kakun kypsyys.
Anna kakun jäähtyä ja kumoa tarjoiluvadille.
Vatkaa tuorejuusto ja sokerit kuohkeaksi. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja koristele puolukoilla.








13.10.2013

Tuorekookos luumurahkakakku



Tämä kakku on leivottu anopin synttäreille. Kakun suunnittelussa otin huomioon, että anoppini rakastaa luumuja ja kookosta. Se ratkaisi maun. Ulkonäköön vaikuttivat tämän hetken haasteet:

ja

Tässä sitten vaaleapunainen kakku, täytetty vaniljarahka-tuorekookosraaste seoksella, jonka maku on tehostettu ihanalla itsetehdyllä luumuhillolla.

Pohja:

6  kananmunaa (rikoin lasiin)
lasissa yhtä paljon sokeria kuin kananmunia
lasissa yhtä paljon vehnäjauhoja kuin kananmunia
2 rkl kaakaota

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot ja sekoita varovasti nostellen. Paista irtopohjavuoalla 20 min 200:ssa asteessa. Jäähdytä ja leikkaa kolmeksi kerrokseksi.

Pohjan kostutukseen:                                              

kookosvesi
1 dl maitoa
2 rkl sokeria

Sekoita niin kauan, että sokeri sulaa.

Täyte:

2-3 dl luumuhilloa

4 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa
100 g sokeria
1 kokonainen kookos raastettuna

Halkaise kookos, poista kova ulkokuori, huuhtele ja raasta.                                                                                
Vatkaa kerma ja sokeri, lisää rahka ja kookosraaste.

Kostuta alimmainen pohja, levitä luumuhillo päälle ja levitä puolet täytteestä. Peitä toisella pohjalla. Kostuta pohja, levitä hillo ja levitä loput täytteestä. Laita päälimmäinen pohja, kostuta ja levitä hillo päälle ja kakun ympäri.

Päälle:

5 dl kermaa
1 rkl vanilja sokeria
2 rkl tomusokeria

Vatkaa kerma ja sokeri ja koristele kakku. Lisää halutessa elintarvikeväriä kermaan.





Ruis- ja maissileipä


Leivontafoorumilla syyskuun leivontahaaste oli kaksi leipää, tumma & vaalea ruokaleipä ja näin meillä leivottiin leipäviikolla:



Ruisleipä:

600 g ruisjauhoja
200 g vehnäjauhoja
5 dl vettä
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 rkl raakaruokosokeria
30 g tuorehiivaa
1 dl seesamisiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl vehnälesettä

Liota hiivaa ½ desiin lämmintä vettä ja sekoita joukkoon sokeri ja 1 rkl vehnäjauhoja.
Siivilöi jauhot, lisää siemenet, suola, öljy, hiivaliuos ja loput vedestä ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa niin kauan, ettei se enää tartu sormiin. Anna kohota tunnin.
Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile leiväksi. Pyörittele leipä lesessä ja anna kohota sen aika kun uuni lämpenee. Tee viiltoja ja paista 15 min. 225 asteessa ja sitten alenna lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 45 min. Jos käytät leipävuokaa, poista leipä heti paistamisen jälkeen ja anna jäähtyä rauhassa.







Maissileipä:                                          

400 g maissijauhoja
400 g karkea vehnäjauhoja
400 g vehnäjauhoja
2 tl sokeria
2 tl suolaa
1 keltuainen
7 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
2 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
suolahiutaleita

Laita vesi kiehumaan. Sekoita maissijauho, suola ja 1 tl sokeria, lisää kiehuva vesi ja sekoita. Anna jäähtyä noin ½ tuntia.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää 1 tl sokeria ja hiiva ja anna kohota.
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile kaksi leipää. Kohota leivät vielä 20 min, voitele kylmällä vedellä ja ripottele päälle suolahiutaleita.
Paista 1½ tuntia 175 asteessa.









8.10.2013

Luumu-juustokakku




Blogi oli sairaslomalla. Sairauden vuoksi kaksi kurssia siirsin kevätkaudelle. :((( Harmi! Se vain pidentää koulutusaikaa. Tässä iässä ei ole enää rutkasti aikaa.
Joshan nyt vointi olisi parempi ja pystysin tehdä täydellä teholla. Tavoite on valmistua leipuri-konditoriksi kahden vuoden sisällä ja kahden kurssin ohi meneminen ei tunnu hyvälle. Nyt pitäsi kiiruhtaa ja tehdä vähän ylimääräistä. Aloitan sillei, että  leivon taas urakalla :D

Luumukausi ei meillä lopu kesken. Hilloa on keitetty yllin kyllin, leivoksia tehty, piirakoita tehty ja nyt on luumu-juustokakun vuoro. Pohjana käytin kaksinkertaisen määrän kaurahiutaletaikinasta, jota meillä käytään useasti niin kuin tässä piirakkana ja tässä bebe-leivoksien pohjana.

Tällä kertaa tuplasti:

300 g voita
2½ dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita

Täyte:

500 g mascarponejuustoa
200 g ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
4 kananmunaa
200 g sokeria
1 pussi vaniljakastikejauhetta

Sekoita taikina-ainekset nopeasti ja levitä vuoan pohjalle. Anna levätä jääkaapissa n. 10 minuuttia. Sillä ajalla esilämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita täyteainekset keskenään. Levitä pohjan päälle luumut ja täyte. Paista uunissa n. 45 minuuttia.





in Bosnian:

Kolac od šljiva

Kora:
300 g putra
2½ dl šećera
2 jaja
4 dl brašna
2 dl zobenih pahuljica

Odozgo:
šljive

Fil:
500 g mascarpone sira
200 g povlake
2 dl slatkog vrhnja
4 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilija sosa u prahu

Izmiješati sve sastojke za koru (putar isjeckati na kockice) i brzo zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 10 minuta. Za to vrijeme oprati i ispučiti šljive i umutiti fil. Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati mascarpone sir, povlaku i slatko vrhnje. Pred kraj dodati vanilija sos u prahu. 
Ugrijati rernu na 200°.  
Razviti tijesto i staviti u veliki, duboki pleh od rerne. Poredati šljive preko tijesta i preliti sa filom.
Peći oko 45 minuta na 200°.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...