29.2.2016

CAKE POPS VUOKA ARVOTAAN TÄNÄÄN, VIELÄ EHDIT OSALLISTUA!


arvonta

Pikkuisena muistutuksena, että arvon yhden 
cake pops vuoka + pieni yllätys huomenna aamulla. 
Osallistumisaikaa arvontaan on tänään 29.2.2016 kello 0:00 saakka. 
Tästä pääset osallistumaan arvontaan: klik!

Arvonta on päättynyt!

20.2.2016

Kiertoilmaton Nutellapulla

Kuuntelin usein miten tuttavien kiertoilmauunit paistoivat täydellisesti kolme peltiä pullaa samanaikaisesti. Olin hieman kateellinen, sillä olen elämässäni omistanut kaksi kiertoilmauunia ja pullan paistossa ne ovat olleet surkeita molemmat. Paistoin vain kaksi peltiä kerrallaan ja päällimäinen satsi oli aina liian tumma ja alimmainenkin oli liian tumma, mutta pohjalta. Ensimmäinen uuni oli lattialiesi, vuosimallia 2004, ilmeisesti vanhaa teknologiaa. Jonkun ajan päästä muutimme omakotitaloon asumaan ja teimme unelmien keittiöremontin. Siihen kuului huippuhyvä (tai paremmin sanottuna huippukallis) kalusteuuni, kaikkine huippuominaisuuksineen. Pullien paistotulos ei silti muuttunut miksikään. Vaivaantuneena olen uudelleen haastatellut tuttaviani heidän uuneistaan. He ovat vieläkin paistaneet täydellisiä pullia kolme peltiä kerrallaan. Ja minulla oli jo toisen kerran huono tuuri uuniostoksessa. Kateus hieman kasvoi…

Sitten lähdin opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi. Ensimmäisessä pullanpaistotilaisuudessa opetuskeittiön kiertoilmauunissa ilahduin, kun opettaja sanoi, että vaihdetaan peltien järjestystä ainakin kerran paistoaikana. Siis, ammattikeittiössä? Miten se on mahdollista, että koulussa on yhtä surkea uuni kuin minulla kotona? Eikö koulussa pitäisi olla parempi, varsinkin kun kotiuuneja löytyy niin täydellisiä jopa minun tuttavapiirissä? Ihme juttu!

Ja ihmettely ei kuin jatkui. Koulun leipomossa minulle tuli vastaan pinnauuni. Työharjoitteluissa tuli vastaan kaksi lisää. Toinen niistä oli teollisuusleipomon pinnauuni. Ja monta  ammattikiertoilmauunia lisää. Koulun leipomon remontin jälkeen tuli upouusi pinnauuni. Silti joka kerta lopputulos oli niin, että päällimmäinen ja alimmainen pelti näyttivät sellaisilta, ettet olisi uskonut, että kyseessä on edes sama taikinaerä.

Olen taas jututtanut tuttavia, kertonut omista kokemuksista eri paikoista. Vieläkin he paistavat täydelliset pullat, kolme peltiä kerralla, ilman peltien järjestyksen vaihtoa paiston aikana. Ainut ero on se, etten enää ole kateellinen. Nyt vaan naurattaa. Taitaa olla, että meillä jokaisella on erilaiset pullanpaistovaatimukset. En halua sanoa pahemmin.

Ja sitten vaivauduin taikinan määrästä! Pullien leipominen on, kuulemma, niin aikaa vievää ja työlästä, ettei kannata tehdä vähempää kuin puolen litran taikina. Ylimääräiset voi pakastaa tuoreena ja sitten milloin vaan nauttia tuoretta pullaa. Sekin on vähän ristiriidassa minun päässäni. Anteeksi vaan, mutta minä en voi nauttia tuoretta pullaa jos se on  ollut pakastettuna. Silloin minä ”nautin” sulatettua pullaa ja mietin kauanko se on ollut siellä pakkasessa ja voiko olla totta että pakastettu ruoka on yhtä terveellistä kuin tuore. Kohta ruvetaan uskomaan, että pakasteruoka on  jopa terveellisempää kuin tuore ruoka. Kun tarpeeksi useasti sitä kuulee mediassa, niin ihminen rupea uskomaan siihen.
Minä kuitenkin luovuin kaikista nikseistä ja yrittämisistä ja teen jatkossakin ainoastaan 2,5 dl taikinan, mistä saan 12 hyvän kokoista pullaa, mitkä mahtuvat yhdelle pellille. En vältämättä edes käytä kiertoilmaominaisuutta, vaan paistan perinteisesti, mummon tapaan meille pullia. Jos jotain jää, se kelpaa huomiseksi kouluevääksi tai kahvin kanssa. Ei edes vaadi jääkaappia.

Miten teidän kiertoilmauuninne paistaa pullia? Ja teettekö miten ison satsin kerrallaan? Miltä teistä maistuu tuore pulla pakkasesta? Haluaisin kuulla teidän mielipiteitänne. Parhaan vastauksen palkitsen leivonta-aiheisella palkinnolla, minkä kustannan itse! Aikaa vastata on helmikuun loppuun saakka. Muista jättää yhteystiedot. (Arvonta on päätynyt)



Tässä myös ohje millä minä teen sen yhden satsin pullia, mitkä voit tuunata vaikka laskiaispulliksi. Valitsin tällä kertaa Nutellan täytteeksi, kun sitä vesikielellä katsoin somessa joka paikassa. Oli pakko kokeilla itsekin. Tuli parempia kuin hyviä. Ilman kiertoilmaakin!



2,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 muna (Riko munan rakenne haarukalla ja sekoita puolet taikinaan. Jätä puolet voiteluun)
1 tl suolaa
1 dl sokeria
7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
mausta halutessasi ½ rkl kardemummalla (nyt lisäsin ensimmäistä kertaa ikinä, kiitos sly-parilleni)
mantelilastuja

2-3 rkl Nutellaa
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria

Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät
taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito 42 asteeseen.
Sekoita kaikki ainekset  ja sekoita taikinaksi. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoja, jos taikina tuntuu liian tahmealta.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan ainakin 20 minuutiksi.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Paloittele taikinan 12 palaan ja pyörittele ne pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.
Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia
ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja
ripottele pinnalle mantelilastuja.
Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15 - 20 minuuttia. Jäähdytä.




Mausta kerma vaniljasokerilla ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu pois, Pursota pullan alaosaan kermarengas ja täytä se Nutellalla. Laita hattu päälle varovasti.
Lämmitä ylijäänyt Nutella ja valuta pullien päälle.
Ei kuin nauti tuoreesta pullasta!










15.2.2016

Ystävänpäivän brownies



Ystävänpäiväksi tänä vuonna leivoin salaisen ystäväni valinta Ulla Svenskin kirjasta Juhlaleivonnaiset. Muutoksia reseptiin en ole tehnyt, mutta en paistanut sitä vuoassa, vaan otin käyttöön edellisestä kierroksesta Heidiltä saadut sydänvuoat. Vieläkin on tallessa ihania pinkki sydänvuokia mitkä vuosi sitten sain Wiivuskalta. En ole vieläkään raaskinut käyttää niitä. Säästän ne Ajlan synttäriksi (Näin menäsin myös viime vuonna, mutta huhtikuussa jotenkin ehdin unohtaa. Tänä vuonna yritän muistaa).
Browniesin koristelu kanssa lipsahti kädestä. Ei voi mitään. Luovutta on käytettävä enemmän. Myös kärsivällisyyttä. Pääasia on, että hyvin maistui koko väelle.
Koristetta ei paljon tarvinnutkaan, sillä tarjoiluun käytin ihanaa kerroksista leivostelinettä, joka on minun ystäväni käsityötä. Joillakin kärsivällisyyttä riittää ja näin syntyy niin upea, uniikki tarjoiluvati (minkä muuten sain oikein hyvin varustettuna).
Ystävät ovat mahtavia! <3



Sydän-browniet

Ainekset:

200g tummaa suklaata
200g voita
3 kananmunaa
2dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
2 tlk vaniljasokeria
2dl pähkinäsekoitusta

Koristelu:

(200g sokerimassaa tai marsipaania)
valkosuklaata (mustikkajauhetta)

Pilko suklaa lautaselle ja sulata se 10-20 sekunnin välein sekoittaen,
sulata myös voi. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri
vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja vaniljasokeri siivilän
läpi varovasti käännellen joukkoon. Sekoita lopuksi vähin erin joukkoon
sulatettu suklaa, voi ja murskatut pähkinät.
Kaada massa leivinpaperille vuorattuun, kooltaan noin 22x30 cm:n vuokaan.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Anna jäähtyä hyvin ja leikkaa paloja sydänmuotilla tai paloittele koko levy neliöiksi.
(Koristele palat sokerimassalla tai marsipaanilla. Kauli kuorrute ja ota siitä sydänmuotilla
paloja, aseta ne leivosten päälle ja laita pienemmät sydämet päälle.)







13.2.2016

Nutellabanaani välipala




Nutellabanaani välipala

kahdelle:
4 palaa Friggs Supersiemen-riisikakkuja (Chiasiemen ja merisuola)
2 rkl Nutella pähkinäsuklaalevitettä
2 banaania
1/2 sitruunan mehu
marjoja koristeeksi
Levitä Nutella riisikakun päälle. Viipaloi banaanit ja pirskottele sitruunamehua päälle (voit jätä pois, mutta sitruunamehu estää banaanin tummenemista). Asettele banaaniviipaleet suklaalevitteen päälle ja koristele marjoilla. Jos kaipaat tunnelmaa lautasella, muista koristaessa että vähemmän on enemmän. Jos taas haluat mahdollisimman terveellisen välipalan, laita sitten super ruokkisia marjoja päälle reilummin.







Osallistun tällä ohjeella Friggs ja Ruoka.fi:n tuunaa Friggs-riisikakku upeaksi välipalaksi-kilpailuun. Käy äänestämässä oma suosikkisi! Sivu aukeaa klikkaamala alla olevaa kuvaa.
Kaikkien 19.11.2015 äänestäneiden kesken arvotaan Lejoksen tuotepaketti, arvo 99 euroa.





11.2.2016

Avokadomuna välipala




Avokadomuna välipala

kahdelle:
4 palaa Friggs Supersiemen-riisikakkuja (Hampunsiemen ja mustapippuri)
2 isoa tai 4 pientä avokadoa
1/2 sitruunan mehu
4 kananmunaa
tilkka öljyä
ripaus merisuolaa
ripaus raakakaakaota
muutama tippa chilikastiketta
Paista kananmunat öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin. Voit käyttää muoti, että saat sen kivasti pyöreäksi. Mausta merisuolalla.
Halkaise avokadot, poista kivi ja kaiva sisus. Levitä riisikakun päälle voin tapaan. Pirskottele sitruunanmehua. Laita päälle kananmuna. Ripottele pinnalle raakakaakaojauhetta ja chilikastiketta.
Nauti päivästäsi!









Osallistun tällä ohjeella Friggs ja Ruoka.fi:n tuunaa Friggs-riisikakku upeaksi välipalaksi-kilpailuun. Käy äänestämässä oma suosikkisi! Sivu aukeaa klikkaamala alla olevaa kuvaa.
Kaikkien 19.11.2015 äänestäneiden kesken arvotaan Lejoksen tuotepaketti, arvo 99 euroa.





10.2.2016

Ystävänpäiväylläri: kardemumma

Uusi SLY-34 kierros on alkanut. Minulla on taas uusi salainen leivontaystävä. Uusi jannitys kestää seuraavat kolme kuukautta. Ja nyt helmikuussa taas leivotaan! En ehtinyt tänäkään vuonna leipoa Runebergin torttuja, mutta ystävänpäiväleivos on pakko tehdä.
SLY pariltani sain muutamia ohjeita ja joku niistä rikastaa meidän ystävänpäiväkahvihetkeä.
Kiitos uudelle ystävälle ohjeista ja tosi kivasta leivontatarvikepaketista, joka tällä kertää sisälsi:
ihania reseptejä, valko- ja tummaasuklaata, tomusokeria, mantelijauhetta, sokerimassaa, kanelia ja.... KARDEMUMMAA
Ja kuten useasti, minulla on tälläkin kertää nolo tunnustus: minun keittiossä ei ole koskan vieraillut kardemumma! Eilen tuli! Ei muuta kun käyttöön!





7.2.2016

Oma maa mansikka, muu maa också



Tänään saapui Valiolta joulukuun Leivontafoorumin haasteen palkinto. Se sisälsi nuolijan ja pari patakinnasta. Se oli oikein hyvin valittu palkinto ahkeralle leipurille ja kokkaajalle.
En jotenkin ikinä onnistu pitämään patakintaat puhtaina ja ehjinä. Ne ovat niin kovassa käytössä, että uudetkin viikon päästä näyttävät vuosia vanhoiksi.
Muistan kun tuli Leivotaan-lehden toimittaja ja valokuvaaja meidän kotiin, että yhden valokuvaan valokuvaaja ehdotti, että pidän uunipeltiä kädessä. Hetkessä tajusin, ettei minulla ole kuvauskelpoisia patakintaita koskaan. Samaan aikaan sekä nauratti, että nolotti. Keksimme nopeasti ratkaisun ja siitä syntyi tämä valokuva:

Kuva: Studio Koivunen
Melkein vuosi on mennyt, hain sen jälkeen jo kaksi paria patakintaita, mutta nekin eivät kovin kauan olleet siistejä. Sitä paitsi, jos olisi olemassa "juhla"-pari jossain jemmassa, se olisi yleensä hukassa juuri silloin kun sitä tarvitsee. Nyt, kun sain nämä magneetilla varustetut patakintaat, meinasin pitää niitä pakastimen päällä koristeena ja käyttää vain kun on vieraita. Ei tarvitse nolotta enää.
Kiitos Valiolle!



voittoleivos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...