Kulttuuriero shokki munkkienkin kautta!

30.4.2016



En ole ikinä ajatellut minkä takia en osta munkkeja kahviloissa Suomessa, mutta heti kun menen Bosniaan tai Kroatiaan, ostan niitä koko ajan. Itseasiassa, rupean ostamaan niitä automatkalla Bosniaan jo heti Puolassa. Se on vaan mennyt kotimaisuuden ja koti-ikävän piikkiin.

Nyt, ensimmäisen kerran munkkeja tehdessäni, vieressäni oli minun 15 v apulainen (haitta???) ja yhtäkkiä sain vastauksen, vaikka en kysynytkään mitään!

Ensimmäinen ongelma ilmestyi jo taikinantekovaiheessa:

 -         tytär: Etkö laita kardemummaa?
 -         äiti: No en, tietenkään! Laitan sitruunan kuorta.

 -         tytär: Miksi sitä?
-          äiti: Koska mummi aina teki niin.

Sitten jatkettiin taikinan sekoittamista.

-          tytär: Eikö taikina ole liian kovaa?

-          äiti: Ei ole! Jos taikina on pehmeä, se imee paljon öljyä.

-          tytär: Öljyä? Paistatko munkit öljyssä? Etkö ole ostanut kookosrasvaa?

-          äiti: En ole muuten ostanut. Enkä osta! Öljyssä paistaminen on terveellisempää ja munkit paremman makuisia.

Sitten alkoi kaulintavaihe.

-          tytär: Mitä sinä teet?

-          äiti: Kaulin taikinaa. Kuinka niin?

-          tytär: Minkä takia?

-          äiti: Miten muuten saan munkit muotoiltua?

-          tytär: Pyörittele pieniä palleroita.

-          äiti: ?????

-          tytär: Niin me teimme kotitaloustunnilla

-          äiti: Taidan jättää se oppitunnin väliin tällä kertaa. Katso nyt miten minä teen!

Katselun ja ihmettelyn jälkeen tuli paistoaika, öljyssä tietenkin.

-          tytär: Missä on sokeri?

-          äiti: Mikä sokeri?

-          tytär: Hienosokeri.

-          äiti:   Mitä varten?

-          tytär: Munkkeja pitäisi kuumana pyörittää sokerissa, heti valuttamisen jälkeen.

-          äiti: Minä en ainakaan pyöritä omia munkkejani missään naksuttelevassa hienosokerissa!

-          tytär: ???????

-          äiti: Siivilöin pinnalle tomusokeria!

-          tytär: No minä en syö niitä ollenkaan.

-          äiti: Miten vaan. Saat toki pyörittää itsellesi munkkeja hienosokerissa, ei se minua haittaa. Minä vaan en aio syödä niitä.

No tytär ei kuitenkaan käyttänyt hienoa sokeria ja loppujen lopuksi oli tyytyväinen minun valintaani. Minulle taas avautui vastaus miksi en syö munkkeja kahviloissa Suomessa.



Osan munkeista täytin, lasten toiveiden mukaan suklaalla ja toffeella, mutta osan niistä täytin sitruunatäytteellä ja vein työpaikalle kahvihuoneeseen. Kaikki olivat samaa mieltä niistä: erilaiset, mutta hyvät ja raikkaat. No sitäpä just!

Suunnittelin kotona illalla syöväni niitä pari, sitruunatäytteellä (kun se on vaan niin hyvää!), mutta kotona minua odotti yllätys! Mieheni, joka yleensä ei syö mitään makeaa, oli syönyt 4-5 munkkia ja sitruunatäyteputkilon tyhjäksi.

Menihän minulta hermot hetkeksi. Mutta Nutella pelastaa aina!



Haluatko itsekin kokeilla tehdä ja syödä munkkeja eteläiseen tapaan? Tässä sinulle ohje ja kuvat mistä näkee myös työvaiheet. Ihastut varmasti.

Jos kuitenkin haluat jotain erikoisempaa, kokeile tehdä wienermunkkeja. Minä täytin ne kinuskilla, mutta voit  laittaa niihin mitä vaan, oman maun mukaan.

2 kananmunaa
3 dl maitoa
100 g voita
1 pussi hiivaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
yhden sitruunan raastettu kuori
650-700 g vehnäjauhoja

1 l öljyä (rypsi-, rapsi-, auringonkukka-, maissiöljy…)

tomusokeria

täytteeksi:
hilloa, Nutellaa… (minä sain testattavaksi DrOetkerin valmis muffinitäytteet, niissä on kätevä pursotussuutin)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita puolet vehnäjauhoista, hiiva, suola, sokeri ja sitruunan kuori. Lisää maito, sulatettu voi ja kananmunat ja sekoita taikinaksi. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Taikina saa olla hieman kovempaa, sellaisena imee vähemmän öljyä (niin kuin sanoin jo tyttärelle). Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Sekoita varovasti lusikalla vain sen verran, että taikina laske alas ja anna kohota vielä kerran.

Laita taikina jauhotulle työtasolle, vaivaa ilmakuplat pois ja anna levätä noin 15 minuuttia.


Kauli taikina 1 cm paksuksi levyksi ja leikkaa muotin tai lasin avulla 7-8 cm ympyröitä.


Anna niiden kohota 10 minuuttia, käännä ne nurinpäin ja anna kohota lisää 10 minuuttia.



Kuumenna öljy syvässä kattilassa  (noin 180 astetta) ja laita munkit yksi kerrallaan kattilaan.  Se puoli mikä oli päällimmäinen paistetaan ensin.


Paista 4 minuuttia ja käännä toiselle puolelle ja paista vielä 4 minuuttia.


Jos öljy on liian kuuma, munkit tummuvat liian nopeasti ja jäävät raa'aksi sisältä (eikä sisälläe muodostu ”täytetaskua”).

Jos öljy on liian kylmää, munkit imevät rasvaa.



SUUNTAA ANTAVA VINKKI!

Minulla on liesi asteikolla 1-9. Paistan munkkit 6:lla 2 minuuttia ja 5:lla 2 minuuttia.


VERTAILU:


BOSNIAN MUNKKI

BOSNIALAINEN LAPSI SYÖ BOSNIAN MUNKIN

TOINEN BOSNIALAINEN LAPSI SYÖ TOISEN BOSNIAN MUNKIN

KAKSI MUNKKIA (BOSNIALAISTA)

SUOMENKIELISEN BLOGIN KIRJOITTAJA (BOSNIALAISEN BLOGAAJA) SYÖ KAKSI MUNKKIA KERRALLA

... BOSNIAN KAHVIN KANSSA
EPILOGI:

Kulttuureissa on eroja.
Monikulttuurisuus ei ole haitallista.
Päinvastoin!!!

HAUSKAA  VAPPUA

27 kommenttia

  1. Kiva postaus:) Täällä munkkeja syödään paljon talvella,Hanukka-juhlan aikaan,jolloin niitä näkee joka puolella. Sitruunankuorta taidetaan täälläkin laittaa taikinaan.

    VastaaPoista
  2. Kerrassaan upea postaus maa-, maku- ja ikäkulttuurin pehmeästä törmäyksestä munkkirintamalla. Minun pohjois-karjalainen äitini laittoi munkkitaikinan mausteeksi aina muskottipähkinää, en tiedä sen historiaa, olisiko tullut vaikutteita tsaarin hovista, jossa isomummini veli oli ollut sokerileipurina aikoinaan. Hyviä ne munkit olivat joka tapauksessa ja niitä lapsuuden makuja taidan tavoitella vieläkin. Hauskaa VAPPUA :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä muskottipähkinä pitäisi joskus kokeila!

      Poista
  3. Hahaa. Ihana munkki postaus <3 Terkut miehellesi Kätevältä Isännältä. Kätevä on myös kova "poika" syömään kaiken mitä ei ole erikseen merkattu lapulla ÄLÄ KOSKE! Mun piti tehdä kanasalaatti mihin tulee suolapähkinöitä.... enpä tehnyt. Suolapähkinät oli syöty. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah ne miehet! Ei voi elää heidän kanssa, eikä ilman heitä!

      Poista
  4. Ihana postaus ja todellakin monikulttuurisuus avartaa ja laajentaa näkemyksiämme hyväksyä toistemme erilaisuuden ❤️ Hauskaa Vappua sinulle ja perheellesi 😊

    VastaaPoista
  5. Marokossa munkkirinkilät tehdään juuri näin ja päälle ei tule yhtikäs mitään. Ne maistuvat kyllä ihan älyttömän hyviltä.
    Kivaa vappuviikonloppua!

    VastaaPoista
  6. En ole vielä kertaakaan tehnyt itse munkkeja, joskos olisi jo aika kokeilla. Pyynikin munkkeja on tullut sitten syötyä sitäkin enemmän :D

    VastaaPoista
  7. Tätä ohjetta on pakko kokeilla! Vaihtelu virkistää. :)

    VastaaPoista
  8. Aivan ihana kirjoitus, ja minulle kelpaisi kyllä tuo Bosnialainen versio, niin ei olisi sokeri murut riesana. Kiitos Sanja! Anne( npuuhat)

    VastaaPoista
  9. Upealta näyttävät! Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
  10. Edellisten kanssa samaa mieltä: ihana postaus! Ja entäs se bosnialainen kahvi? Kerro joskus lisää siitä, jooko?

    VastaaPoista
  11. Ihana tarina ;) Meillä kyllä äiti aina paistoi munkit öljyssä, mutta muuten ne olivat kyllä "suomalaisia". Mutta tuota sinun ohjettasi olisi kyllä kiva kokeilla

    VastaaPoista
  12. ihana postaus!!ihana Sanja!!ihanat Bosnian munkit����osaat niin hyvin tuoda meidän bosnialaisen ruoan esille blogisassi���� terv Azra����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon tästä kommenttista Azra ❤️

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.