27.11.2015

Piparinmakuinen kurpitsajuustokakku


Kurpitsakausi on melkein ohi. Mutta vielä kerkeät tehdä tämän  mahtavan joulunmakuisen kurpitsajuustokakun. Monet pakastavat kurpitsasosetta talveksi. Jos et kuitenkaan ole yksi heistä, valmista kurpitsasosetta saat kaupasta. Sekin kelpaa. Ja tämä sopii, minun mielestäni, oikein hyvin joulun aikaan.

Ohjeen sain salaiselta leivontaystävältäni jo edellisellä kierroksella ja tämä oli tarkoitus postittaa jo silloin, kun se tehtiin (kuvasta näkee, ettei vielä ollut lunta maassa), mutta jäi joulukaudelle. Ei haittaa.
Tämä maustemaailma sopii tähän kauteen täydellisesti. Kunhan vaan kurpitsasosetta löytyy…


Keksipohja

200 g keksejä (käytin Marie-keksejä)
100 g huoneenlämpöistä voita
ripaus muskottipähkinää
1 tl hunajaa (käytin agaavesiirappia)

Kurpitsa-juustotäyte
400 g kuorittua kurpitsaa
650 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa (käytin Mascarponea)
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää

Halkaise kurpitsa ja paista uunissa 200 asteessa noin tunti. Jäähdytä.
Poista kurpitsasta siemenet ja kuori. Ota talteen 400 g hedelmälihaa ja soseuta.

Laita uuni kuumenemaan 200°:een. Valmista pohja. Murenna keksit muovipussissa hienoksi. Pehmennä voi kulhossa. Lisää keksinmurut ja muut pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos irtopohjavuokaan (n. ø 20cm) ja paista uunissa n. 8 min.
Yhdistä huoneenlämpöinen juusto, sokerit ja maissitärkkelys kulhossa. Vaahdota kuohkeaksi sähkövatkaimella. Vatkaa kananmunat vaahdoksi yksi kerrallaan joukkoon. Kääntele kurpitsasose ja mausteet varovasti sekaan.
Laske uunin lämpötila 175°:een. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta vuoka uunin keskitasolle. Kypsennä kakkua n. 1 tunti.
Nosta kakku uunista ja anna jäähtyä 10 min. Pyöräytä kakun reuna veitsellä irti vuoasta. Anna jäähtyä haaleaksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään. Tarjoa seuraavana päivänä.




In Bosnian language:

Kolač od tikve i sira (Cheesecake)
(tepsija prečnika 20 cm)

Kora:

200 g mljevenog keksa
100 g putra (omekšanog)
1 velika kašika meda (ili agave sirupa)

Fil:

400 g izgnječene pečene tikve
650 g svježeg sira (može Mascarpone, Philadelphia, Moja kravica, ABC...)
1,5 dl šećera
2 kašičice vanilin-šećera
3 kašike gustina
2 jaja
2 kašičice cimeta
½ kašičice naribanog muškatnog oraščića

Presjeći tikvu i peći na 200 stepeni oko sat vremena, da omekša. Ohladiti. Očistiti od sjemena i kore i odvojiti za kolač 400 g, te izgnječiti.
Zagrijati rernu na 200 stepeni.
Pripremiti koru. Izmiješati keks sa putrom i medom, utisnuti u tepsiju, na dno i na zidove. Dobro bi bilo, ako imate „za broj manju“ tepsiju da stavite unutra, da se stranice ne bi prilikom pečenja „obrušile“. Peći 8 minuta.
Za to vrijeme izmutiti pjenasto sir, šećer i gustin. Dodavati jedno po jedno jaje I mutiti cijelo vrijeme. Na kraju lagano umiješati kašikom pire od tikve i začine.
Izliti smjesu u tepsiju preko podloge od keksa, smanjiti temperature na 175 i peći na sredini rerne sat vremena.
Nakon pečenja sačekati 10 minuta, te lagano uz pomoć noža odvojiti ivice kolača i pažljivo ga izvaditi iz tepsije. Kad se ohladi staviti u frižider I ostaviti preko noći da se ukus ujednači. Poslužiti sutradan.

16.11.2015

Lakritsi-ja Salmiakkifestivaalitunnelmia



Kävimme sunnuntaina Wanhassa Satamassa Lakritsi-ja Salmiakkifestivaaleilla. Mikä yllätys! Minä siellä! Ihminen, joka ei syö kumpaakaan. Nyt söin. Ja oikein paljon. Ja jotkut jopa maistuivat hyvältä. Kaikenlaista ihminen kokeekin elämässään. Tämä kokemus oli kyllä raju… minulle.


Tulimme hyvin ajoissa Helsinkiin, sillä heitimme samalla meidän perheen isännän lentokentälle. Hän lähti Dubliniin kannustamaan meidän jalkapallojoukkuetta EM-karsinnoissa ja maistelemaan irlantilaista tummaa olutta paikan päällä. Minä, lasten kanssa, lähdin tapaamaan muutamaa 40+blogin joukkueen jäsentä ja maistelemaan pääsääntöisesti pohjoismaista lakritsia ja salmiakkia.





Olimme satamassa puolitoista tuntia etuajassa ja lähdimme kävelemään keskustaan. Käytimme hyväksemme tilaisuuden  ottaa hienoja valokuvia sunnuntaiaamuna, ilman kiirettä ja mikä parasta: ilman ruuhkaa. Senaatintorilla ei ollutkaan paljon muita kuin me neljä ja kymmenkunta japanilaista. Ilma oli ihana ja raikas, eikä tuullut ollenkaan. Valo oli täydellinen. Jopa kännykkäkuvat onnistuivat.







Festivaalin tunnelma oli hieno. Lakuvalikoima oli runsas ja pääsimme maistelemaan vaikka minkänlaisia lakuja ja salmiakkia: vahvaa, mietoa, makeaa, suolaista, voimakassuolaista, kirpeää, hapanta….






Pääsimme myös testaamaan miltä se tuntuu käsien alla. Tuntuu, kuulemma, kylmältä.


Ja tämä on SE mistä on täällä kyse:







Ja myös lakutaidetta:





Parasta kaikesta, mitä  maistoin oli salmiakkikinuskikastike: en tykkää kummastakaan yksistään, mutta yhdessä ne ovat oikea herkku. Menee ehdottomasti ”to do” listalle.


Minä itse pääsin Fazerin workshopiin osallistumaan tuotekehittelyyn. Oli tosi mielenkiintoinen tapahtuma ja mahtava saada mahdollisuus vaikuttaa niin ison konsernin uuteen tuotteeseen. Ja myös saada tietoa mitä  Fazer lanseeraa seuraavaksi myyntiin. Harmi etten saa kertoa teillekin… Voin kuitenkin paljastaa, että kyseessä on festivaaliteemaan liittyvä tuote: pukukoodi on musta!


Festivaalin jälkeen nälkä yllätti ja shoppailu kutsui, mutta olimme jo sen verran  väsyneitä, että olisimme jaksaneet kävellä kaupungilla. Teimme nopean päätöksen lähteä johonkin ostoskeskukseen ja Jumbo tuntui kaikista järkevimmältä vaihtoehdolta. Sieltä saimme hyvää sapuskaa, että jaksoimme paremmin ja puolessa välissä haimme oikean vitamiinipommin ja piristyslähteen. Se antoi siivet!


Loppumatkassa tuli yllätys! Katso ketä me olemme tavanneet. Hän sanoi olevansa yli 500 vuotta vanha mies. Tosi hyväkuntoinen  ikäänsä nähden. Antoi meille suklaata ja tonttulakit. Kiitos!




Sly 33- paketti kuin Korvatunturilta

Uuden sly 33 kierroksen paketti saapui jo viime viikolla. Oli sen verran hässäkkää ja kiirettä, etten ehtinyt ottaa kuvia, enkä kiittää pariani tästä ihanasta yllätyksestä. 


Paketista löytyi oikea joulukalenteri koko perheelle: vihjeitä joulun odotukseen. Tosi kiva idea, minä oikeasti ihastuin. Tosi ihanaa tekemistä lasten kanssa yhdessä. Vuorotyön takia emme valitettavasti pysty toteuttamaan tätä kokonaisuudessaan, eikä oikeassa järjestyksessä, mutta otamme ideasta kaiken irti. Kiitoksia!
Sitten oli ohjeita, toinen toistaan herkullisempia:
Poltetut mantelit
Jouluchutney
Jouluinen maustekakku
Tanskalaiset jouluwienerit

Paketin sisältö oli ihan kuin Korvatunturilta lähetetty, en osaisi itse poimia kaupasta parempaa:
2 valkosuklaata, koko perheen suosikki ja paras aines leivontaan
1 tummasuklaa 70% => 100% minun kahvihetkeen
3 erimakuista Kismetiä lapsille 
Wiener nougat crush 
kanelia
inkivääriä
tumma Muscovado ruokosokeri
kokonaiset mantelit
luomurusinat


Tästä nyt puuttuu vaan hieman vapaa-aikaa, mitä työnantaja jo lupasi (ilmeisesti joululahjaksi) lomautus muodossa ja paljon ihania jouluherkkuja olisi tulossa. 

Suurin osa minun joululeivonnaisistani päätyy Urpolan koulun perinteisiin joulumyyjäisiin, mitkä tänä vuonna järjestetään 3.12. klo. 18–20 aikana. Tänä vuonna niitä löydät pöydältä 1A ja 2A. Itsekin olen myyjänä luokkien vanhempana molemmissa pöydissä vuoron perään. Nähdään siellä ;)

10.11.2015

Tule joulu vaaleanpunainen



Viime lauantaina Kenkäverossa järjestettiin kakkutapahtuma.






Tapahtumassa oli muffinssien koristelunäytös sekä kakkukilpailu, jossa Esedun opiskelijat kilpailivat sokerimassakakuillaan. Oli tosi kiva nähdä entistä opettajaani Patrick Laffitea tapahtumassa, uusien opiskelijoiden kanssa. Niin kuin aina, Patrickilla oli miljoona uutta ideaa, ajatuksia ja vinkkejä, vaikka  aina sanookin, ettei tällä alalla enää voi keksiä mitään uutta. Kaikki on jo keksitty!  Ranskalaisen leipuriperheen lapsena tämä suklaa-ja konditoriamestari jatkaa perheen traditiota täällä Suomessakin ja tällä hetkellä  opettaa konditorian salaisuuksia Mikkelin ammattikoulussa. Hänen tunneillaan olen oppinut todella paljon.



Kohokohta tapahtumassa oli Emma Iivanaisen kakunkoristeluesitys.


Oli oikein ihmeellistä nähdä niin paljon ihmisiä, ketkä tulivat katsomaan Emman kakunkoristelunäytöksiä. Kenkäveron tupa oli täynnä ihmisiä, eikä paljon enemmän olisi mahtunutkaan. Tosi erikoista, sillä mikkeliläiset ovat laiska yleisö, eikä paljon kiinnostuneita mistään. Olin silminnäkijänä Kirkkopuiston konsertissa tänä syksynä, missä esiintyjinä olivat Diandra ja Uniikki.  Keikka oli ilmainen ja katsojia oli ehkä sata. Mikkeli on ainoa kaupunki, missä vielä saa lippuja Cheekin konserttiin ja minä uskon, että niitä saa vielä oveltakin.

Mutta Emma sai Kenkäveron tuvan täyteen. Hyvä Emma!





Ja paikallaolo palkitsi katsojat. Taidokkaasti kuten aina, Emma koristeli kaksi vaaleanpunaista kakkua, ensi jouluun ideaksi. Ja vinkkasi myös, että joulun väri tänä vuonna on vaaleanpunainen. Ihanaa! Tässä blogissa ei ole koskaan ollutkaan perinteistä joulua, vaan pinkkiä, violettia ja tuhannen ja yhden yön joulua. Voitte kuvitella miten ilahduin, kun Emma kertoi tulevan  joulun trendistä.

Oli tosi erikoinen mahdollisuus seurata Emman työskentelyä puolen metrin etäisyydellä ja tarkasti nähdä jokainen pieni työvaihe. Ja oli mahtava katsoa, miten Emman taitavissa käsissä vajassa puolessa tunnissa syntyivät  upeat kakut, joiden tekoon itseltäni olisi mennyt tuntikausia, eikä lopputulos olisi ollut edes lähellä. Nyt sain niin hyviä vinkkejä, että uskallan kohta kokeilla jotain uutta itsekin. 

Nyt, muutama päivä tapahtuman jälkeen, hyvä fiilis lämmittää sydäntäni vieläkin, sillä seurustelu Emman kanssa oli tosi kivaa. Menin avoimella sydämellä auttamaan Emmaa näytöksen järjestelyissä ja toiselta puolelta  löysin samanlaisen ystävällisen sydämen. 
Ja sain lahjaksi itselleni omistetun Emman uuden kirjan, mitä voin lämpimästi suositella kaikille.


 Kirja on täynnä toinen toistaan maukkaampia ohjeita, eritysruokavalio on  otettu hyvin huomioon ja mikä parasta kaikki ohjeet on sovellettu niin, että onnistuvat helposti kotikeittiössä ilman ammattilaisen työvälineitä.
Emman fiilikset tapahtumasta voit lukea PaintedByCakes blogista, mistä myös voit tilata itsellesi jommankumman Emman ihanista kirjoista. Ja keväällä on tulossa uusi.....



3.11.2015

Rommirusina juustokakku





Rommirusina juustokakku
(26 cm irtopohjavuoka)

Pohja:
175 g keksijauhetta
50 g voita

Täyte:
150 g rusinoita
0,5 dl tummaa rommia
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
2,5 dl ranskan kermaa
750 g mascarponea (tai jotain muuta tuorejuustoa)

Kuorrute:
2,5 dl kermaa
2 rkl tomusokeria
1,5 dl ranskan kermaa
1 rkl tummaa rommia

Liota rusinat rommissa yön yli.
Sulata voi ja sekoita keksiin. Sekoita ja painele vuoan pohjalle.
Esipaista uunissa 180 asteessa 10 minuuttia.
Jäähdytä sen aikaa kun teet täytteen.
Vatkaa juusto ja sokeri sileäksi massaksi. Lisää kananmunat ja ranskan kerma ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
Valuta rusinat siivilässä.
Kaada vuokaan 1/3 osaa täytestä ja ripottele pinnalle puolet rusinoista. Kaada päälle 1/3 osaa täytestä ja ripottele pinnalle loput rusinoista. Kaada loput täytestä ja paista uunissa 180 asteessa 1 tunti 15 minuuttia. Sammuta uuni ja avaa noin 10 cm ja jätä kakku avatussa uunissa jäähtymään noin puoli tuntia. Jäähdytä sitten jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Vatkaa kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää ranskan kerma ja rommi ja vatkaa vielä hetken.
Laita kuorrute kakkun päälle.
Koristele rusinoilla.

Osallistun tällä ohjeella Sun-Maidin ja Ruoka.fi:n 100 tapaa käyttää rusinaa -kilpailuun. Käy äänestämässä! Sivu aukeaa klikkaamala alla olevaa kuvaa. 
Kaikkien 19.11.2015 äänestäneiden kesken arvotaan Lejoksen tuotepaketti, arvo 99 euroa.



In Bosnian language:

Cheese cake sa grožđicama i rumom
(tepsija promjera 26 cm)

Kora:
175 g mljevenog keksa
50 g putra

Fil:
150 g grožđica
0,5 dl ruma
2,5 dl šećera
4 jaja
2,5 dl povlake (20-35% mm)
750 g mascarpone sira (može i Philadelphia, ABC ili neki drugi svježi sir)

Odozgo:
2,5 dl vrhnja za šlag
2 velike kašike šećera u prahu
1,5 dl povlake (20-35% mm)
1 kašika ruma

Grožđice preliti sa rumom i ostaviti preko noći da upiju rum (ako vam se žuri, zagrijte rum i natopite grožđice. Biće dovoljno 2 sata).
Istopiti putar i pomiješati sa mljevenim keksom. Utisnuti na dno kalupa za tortu i peći u rerni na 180 stepeni 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite fil.
Stavite grožđice u cjedilo da višak ruma iskapa.
Izmutiti sir i šećer da dobijete glatku kremu. Dodajte jaja I povlaku I umutite pjenasto.
Izlijte u tepsiju 1/3 fila, pospite polovinom grožđica, prelijte sa drugom trećinom fila, pospite ostatkom grožđica i prelijte ostatak fila.
Pecite na 180 stepeni 1 sat i 15 minuta. Ugasite rernu i otvorite je oko 10 cm. Ostavite kolač u otškrinutoj rerni još pola sata. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi. Stavite u frižider najmanje 4 sata.
Umutite vrhnje sa prah šećerom. Dodajte povlaku i rum i mutite još trenutak.
Premažite ohlađen kolač.
Ukrasite grožđicama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...