30.9.2015

Suppilovahveropiiras



Syyskuun salaisen leivonnan paketissa paljastui oikea löytö: mahtavan hyvä ohje sienipiirakkaan. Pohjassa on käytetty ruisjauhoja ja siitä tuli tosi maukasta ja rapeaa. 
Täyte taas oli todella tuhti ja maukas ja teki hyvin kaupaksi. Kiitos paljon parilleni tästä ohjeesta. Tätä tulee tehtyä vielä uudelleen. Ohje on täällä kokonaisuudessaan, mutta pitäisikö erikseen mainita, että tein vähän muutoksia? Muutokset alkuperäisen ohjeeseen on suluissa.



Suppilovahveropiiras, 8 annosta

Pohja
100 g voita
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 rkl vettä tai kermaa

Täyte
25 g voita
3–5 dl suppilovahveroita
1 iso sipuli hienonnettuna
2 tl Dansukker Fariinisokeria
1 punainen paprika kuutioina tai suikaleina
mustapippuria myllystä
½ tl kuivattua kirveliä (tai kourallinen hienonnettua tuoretta persiljaa omasta puutarhasta)
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
2 munaa
150 g juustoraastetta
(1 iso porkkana suikaloituna tai teroitettu ja sitten pilkottu )
(2 tl yrttisuolaa)




Nypi huoneenlämpöinen voi, suola, vehnäjauhot ja ruisjauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää nopeasti sekoittaen vesi tai kerma ja painele taikina halkaisijaltaan 22–24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

Kuumenna voi pannulla. Lisää suppilovahverot, hienonnettu sipuli ja fariinisokeri. Kääntele muutaman minuutin ajan. Lisää paloiteltu paprika (ja porkkana) ja mausta mustapippurilla ja kirvelillä (persiljalla). Levitä täyte piiraspohjan päälle.

Sekoita kerma, munat ja juustoraaste keskenään. Kaada täytteiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen ja kiinteä. Koristele tuoreella kirvelillä.

Vinkki!
Voit lisätä joukkoon pannun kautta käytettyjä vihanneksia oman makusi mukaan.


18.9.2015

Naked after eight



Otsikosta jo voi päätellä, mikä inspiroi minut leipomaan tämän kakun: minttu ja suklaa ja yksi lempiherkuistani.
No mistä sitten toi "naked" sai inspiraatiota? Äläkä luule mitään! Ei todellakaan mitään!!!!! Sellainen olisi vähintään after nine.....
No, kerron sitten:
Syksyllä nami-hiiri-blogissa järjestetään perinteinen kakkukisa ja minä olen perinteisesti osallistunut. Teemana on alaston kakku ja metsäantimet. Se on siinä! Ei mitään muuta, ei varsinkaan mitään ruokablogissa sopimatonta. Ei todellakaan! Paitsi että tämän kakun syöminen oli syntisen hyvää.... en sano muuta....

Metsän antimista tällä hetkellä en löytänyt muuta kuin sieniä, joten käytin metsän laidassa kasvavaa tuoretta minttua. En tiedä, onko se alun perin ihan luonnosta vai onko se karkulainen, mutta sieltä se vaan löytyi.




NAKED AFTER EIGHT

Pohja:

3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta (sokeritonta)
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
- Sekoita keskenään kuivat aineet
2 munaa
2 dl creme fraichea
2, 25 dl maitoa
- Sekoita nämä keskenään
150g sulatettua voita

Sekoita kaikki varovasti lusikalla ja kaada voideltuun vuokaan (minulla oli käytössä 17 cm ja 12 cm). Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Jäähdytä ja leikkaa kolmeksi pohjaaksi.

Täyte:

1 pkt mascarponea
100 g tomusokeria
2 dl kermaa
1 iso kourallinen tuoretta minttua

Pese ja kuiva mintun lehdet ja kukat hyvin. Lisää noin ½ dl kermaa ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää mascarpone ja tomusokeri ja vatkaa seos hyvin. Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon varovasti lastalla.


Suklaa-ganache:

1 dl kermaa
200 g tummaa suklaata

Lämmitä kerma melkein kiehuvaksi ja lisää siihen paloiteltu suklaa. Sekoita niin kauan, että suklaa sulaa. Älä vatkaa! Jäähdytä ganache huoneenlämpöiseksi.

Levitä jokaiselle pohjalle ohut kerros ganachea ja levitä sen päälle minttumoussea. Levitä loppu ganache kakun päälle ja koristelle tuoreella mintulla.

ennen
jälkeen
























EDIT 5.10.2015:

Kakkukisailussa nami-hiiren blogissa Naked after eight- kakkuni päätyi komanneksi.
Tässä arvostelut:

Kilpailukakku nro 3 : Valmistanut SOKERIVALTAKUNTA / "Naked after eight"

Pisteitä: 4 + 6 + 6  = 16 pistettä       III -PALKINTOSIJA

PiaK. 2. Suosikkini: 
Klassisin naked cake-esimerkki kilpailutöistä. Kakkupohjalevyt vaikuttavat paksummilta ja kakku tuntuu olevan aika tuhtia, joten kestää myös paremmin ryhdissä.Täyte toimii ja se on myös paitsi visuaalisesti viehättävää, sitä on myös runsaasti. Kehittämisen varaa kakussa on kakkulevyjen tasaamisessa täytteen kanssa suorempaan. Monesti Naked Cake saatetaan kasata vaikka kakkurenkaan sisään, jotta siitä saisi viivasuoran tornin. Koristelussa tykkäsin erittäin paljon tuosta keskikerroksen runsaasta minttukranssista. Päälle olisi voinut asettaa toisen yhtä korkeaksi muotoillun minttuseppeleen tai vastaavan tuomaan lisää ryhtiä koristeluun. Kiva kakku!

Taru: sija 1 (=6 pist.)
"Kaunis ja tasapainoinen. Tässä nakukakun idea tulee parhaiten esiin. Päälle olisin kaipaillut ehkä vielä jonkinlaista suurempaa koristetta, mutta kakku on kaunis näinkin. Plussaa myös omat mintut! Suklaan ja mintun yhdistelmä sopii myös hyvin syksyn pimeneviin iltoihin. Täyte on ehkä hieman pehmeää, joten tasaisen kakkupalan leikkaaminen on kuvasta päätellen hieman hankalaa. 

Caroline: "This cake is unique! Tämä kakku on ainutlaatuinen!"

nami-hiiri: "Edellistä mukaellen....ainutlaatuinen! Hyvin paljon  keski-eurooppalaista tyyliä!

17.9.2015

Syyskuun SLY-paketti ja oikein jättimäinen teroitin


Eilen illalla olin jo noutanut pakettini, mutta aikatauluni järjesti niin, että ehdin hyvin noutaa postista toisenkin paketin (klik!)

Salainen ystäväni oli taas yllättänyt minua niin hauskalla välineellä, mikä voitti Canapé muotin ylliäriä: porkkanateroitin!

Mutta ei tässä vielä kaikki. Paketista löytyy vaikka mitä hienoa:


värikkäitä servettejä, keittiöpyyhe (harmaa väri sopii harmaan väriseen keittiökaapistooni, parini on tarkasti tutkinut blogiani), kondensoitu maito pienissä purkeissa (olen nähnyt fb-ssa, mutta en löytänyt vielä kaupoista), mustikkakeitto, mustikkalakuja, kuivattuja karpaloita, lehtimuoti ja ihanan tuoksuiset kynttilät (mango tai meloni???). 

Kiitoksia, koko taloni tuoksuu niin ihanalle. 

Kortista löytyy ihanat sipulilaukat, melkein samanlaiset kun pihassani.

Ohjeista monta:
Suppilovahveropiiras, Kanttarellilasagne, Puolukkaleipä, Herukka-punajuurismoothie, Karpalo-suklaakakku.

Ja piirakka on jo uunissa. Lasagne on suuniteluvaiheessa.

Parini on vahingossa allekirjoittanut postipaketin lapun, joten melkein paljastui: mielestäni kierroksella taitaa olla toinenkin samaniminen, joten olkoon se salaisuus ensi kuukauteen asti.  

Kiitos jälleen kerran ihanasta paketista!

10.9.2015

Kolmenvärinen raakakakku


Ystäväni oli tulossa päiväkahville. Hän kertoi kerran, ettei raakakakkuja ole vielä maistanut, joten halusin tehdä jonkin erikoisemman. Katselin ohjetta kotimaastani kesällä tuomastani ruokalehdestä. Taisin löytää sopivan.
Kakku onnistui, mutta päivänkahvi valitettavasti ei. Mieheni heräsi kipeänä ja kuumeessa enkä minä halunnut, että tauti leviää, joten päivänkahvit siirrettiin toiseen päivään. Harmitti hirveästi, mutta positiivisena ihmisenä aina etsin jonkin hyvän puolen. Niin nytkin. Oli tosi vaikeaa, mutta keksin jotain: raakakakun leipominen uudelleen. Sillä aikaa joku voisi kokeilla tämän leipomista:


Pohja:
1,5 dl saksanpähkinöitä
n. 0,5 dl agave-siirappia

Jauha pähkinät tehosekoittimella hienoksi jauheeksi ja lisää siirappi vähitellen, niin että saat kovan ja tahmean massan.
Painele se paperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Valkosuklaa-nougat-täyte:
1,5 dl hasselpähkinöitä (liotettu vedessä yön yli)
4 rkl kaakaovoita  (hitaasti sulatettuna vesihauteessa)
0,25 dl hasselpähkinämaitoa
0,5 dl agave-siirappia
1 tl vaniljauutetta

Sekoita kaikki ainekset tehosekoitimella tahnaksi ja levitä pohjalle.

Marjatäytteet:
2,5 dl cashewpähkinöitä (liotettu vedessä yön yli)
0,5 dl agave-siirappia
0,25 dl hasselpähkinämaitoa
0,25 dl ruusuvettä (luomu)
2 rkl kookosöljyä (sulatettuna)
_______
1,5 dl mansikoita
1,5 dl mustikoita

Sekoita kaikki ainekset, paitsi marjat, tehosekoittimella tahnaksi. Ota 2/3 tahnasta ja sekoita joukkoon mansikat. Soseuta tahnaksi ja levitä se valkosuklaa-nougat-täytteen päälle.

Sekoita 1/3 täytteestä tehosekoittimella mustikoiden kanssa ja kaada mansikkatäytteen keskelle.

Sekoita halutessasi tikulla, niin että saat kauniin marmoroidun kuvion. Minulle se ei onnistunut, koska olin jakanut massan puoliksi. Se oli liikaa mustikkatäytteelle, joten suosittelen käyttämään siihen vain 1/3 tahnasta.

Kakun pitää tekeytyä jääkaapissa yli yön tai pakastimessa vähintään 3 tuntia. Kakun voi myös tarjota pakastettuna, varsinkin kesällä

Päälle:
ruususokeria
tuoretta minttua
tuoreita mansikoita (sadonkorjuumarkkinoilta löysin viimeiset Polka-mansikat ja pyörittelin niitä ruususokerissa. Ihanaa!)







8.9.2015

Lipstikka-kylmäsavulohirulla



Muistan pienenä, että äitini on käytänyt lipstikkaa keittoruokien maustamiseen. Muistan myös miten oudon makuinen keitto oli, jos lipstikkaa oli laitettu liikaa. Se on varmasti syy minkä takia lipstikan käytö ei ole siirtynyt minun keittiööni.
Kiitoksella taas kerran hyödyllisen ja mahtavan leivontafoorumin haasteen teemasta,  josta lipstikka palasi mieleeni. Mutta keittoon en kuitenkaan sitä laita. Tuli toinenkin ruoka mieleen, nimittäin  munakasrulla lipstikkalla. Täytteeksi laitoin kylmäsavustettua lohta ja sipulia. Ai miten ihanaa!

Munakasrulla :

5 kananmunaa 
5 dl maitoa 
1,5 dl vehnäjauhoja 
1 tl suolaa 
1 tl mustapippuria 
1 kourallinen tuoretta lipstikkaa

Sekoita munat ja vehnäjauhot kulhossa. Lisää maito ja sekoita hyvin.
Mausta seosta suolalla ja pippurilla ja lisää hienottu lipstikkaa. 
Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuttia. Jäähdytä.

Täyte:

150 g kylmäsavulohta 
1 sipuli 
1 tl tilliä 
1/2 tl suolaa 
200 g creme-fraichea

Sekoita  keskenään hienonnettu lohi, pieneksi kuutioitu sipuli, creme-fraiche, suola ja tilli.
Kumoa jäähtynyt rulla leivinpaperille  mutta niin, että lipstikkainen paistopinta tulee rullan pinnaksi ja samalla myös koristeeksi. 
Levitä täyte ja rullaa. Leikka viipaleiksi. 

Vinkki!
Jos antaisit valmiin rullan seisoa jääkaapissa muutaman tunnin, se kovettu hieman ja  silloin leikkauspinnasta tulee kauniimpi. Minä en  malttanut.


5.9.2015

MUSTIKKA RAAKAKAKKU



Pitkästä aikaa tuli taas kerran tehtyä raakakakku.

Toisaalta se tuntuu juuri minun jutulta, sillä ne ovat niin sovellettavia, eivät tarvitse juuri minkälaista ohjetta, eikä tarvitse punnita paljon mitään.... Toisaalta taas, kun nuo pähkinät pitäisi liottaa monta tuntia (tai yön yli).... pikkuisen haastavaa äkilliselle leipurille. Minulla kaikki pitäisi tapahtua tässä ja nyt!  Kärsivällisyyttä ei ole yhtään. Eteläinen temperamentti (kuulostaa paremmalta kuin huonot hermot).

Elämässä on kuitenkin muuten sovellettava pohjoismaiden tyyliä. Esimerkiksi pitää pistää kaikki hälytykset päälle päivää ennen, kun ystäväni ilmoitti, että on tulossa päivänkahville kuukauden päästä. Ei haittaa suunnitella asiat hyvin, päin vastoin, mutta minä vaan en muista ja saatan varata vaikka mitä päällekkäin. Tai sitten unohdan leipoa meidän kahvihetkeen.
Tiedän, suunnitelmat on kirjoitettava ylös, mutta minun tapauksessa sekään ei onnistu. Olen niin toivoton tapaus. Onneksi on kännykkä ja hälytykset!

Mutta takaisin raakakakkuihin. Eli niistä tykkään kovasti, sekä tehdä, että syödä ja ainoa miinus on pähkinöiden esikäsittely. Se on sitten suunniteltava hyvin.  Muu ei auta.



MUSTIKKA RAAKAKAKKU

Pohja:
100 g (n. 2,5 dl) mantelijauhoa
1 dl pehmeitä kuivattuja aprikooseja
0,75 dl raakakaakaojauhetta
2 rkl agavesiirappia
2 rkl kookosöljyä (sulatettuna)

Sekoita kaikki ainekset blenderissä hienoksi tahnaksi ja levitä paperilla vuoratulle irtopohjavuoalle (n. 18 cm).

Täyte I:
150 g cashew pähkinöitä (liotettu vedessä ainakin 4 tuntia, mieluiten yön yli)
1 vaniljatangon siemenet
1 dl kookosöljyä (sulatettuna)
1/2 dl agavesiirappia
1 sitruunan mehu

Sekoita kaikki ainekset blenderissä hienoksi tahnaksi ja kaada 2/3 osaa suklaapohjan päälle.

Täyte II:
1/3 osaa täytteestä I
2 dl mustikkaa

Sekoita blenderissä täyte I ja mustikat ja kaada valkoisen täytteen päälle.

Anna kakun tekeytyä pakastimessa muutama tunti. Älä kuitenkaan pakasta sitä, vaan siirrä se jääkaappiin (käden ulottuville). Jos pidät sen pakkasessa, ota sen hetkeksi sulamaan ennen tarjoilua.



2.9.2015

Mustikka-Nutella-Carmelitas-neliöt



Heti kun tein Nektariini-mustikka-kookoskakun tiesin, että ohjeen takasivun Carmelitas-neliöt näkisivät päivänvalon Sokerivaltakunta-blogissa. En vain tiennyt, minkä muutoksen niihin tekisin, vahingossa tai tahallani.

Kävi sitten niin, etten halunnut käytä kinuskia. Ei siihen mitään muuta syytä ole kuin se, etten oikein tykkää kinuskista, enkä todellakaan suklaan kanssa yhdistettynä. Karpalon kanssa se on hyvää, oikein mahtavaa ja se on tässä blogissa jo todettu. Nyt minulla oli mustikoita ja ne toimivat hyvin Nutellan kanssa, joten ongelma ratkaistu.



3 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1 dl maitoa

Täyte
1 prk (noin 400 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa (noin 350 g) Nutellaa
100 g tummaa suklaata rouhittuna  mustikoita

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Mittaa jauhot, kaurahiutaleet, sokeri, vaniljasokeri ja leivinjauhe kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Ota 1 ½ dl muruseoksesta syrjään ja jätä odottamaan. Lisää

maito loppuun muruseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Kaada taikina leivinpaperoituun neliön malliseen (20 x 20 cm) kakkuvuokaan ja painele jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi. Pistele pohja haarukalla. Paista kakkupohjaa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

4. Lusikoi kondensoitu maito Nutella esipaistetun pohjan päälle pieninä nokareina. Ripottele päälle myös suklaa rouhe mustikka. Ripottele päällimmäiseksi syrjään ottamasi muruseos.

5. Paista kakkua uunin keskitasossa vielä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi.



Huomasin myös, että eräässä lukemassani blogissa oli tehty saman Me Naiset -lehden ohjeen pohjalta gluteeniton versio samasta leivoksesta. Siinäkin muuten oli käytetty mustikoita. Ja kuvat ovat ihanat. Käy ihastelemassa:
http://www.beachhousekitchen.fi/makeata-mahan-taydelta/gluteenittomat-carmelitas-neliot/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...