31.8.2015

Nektariini-mustikka-kookoskakku

Harvoin minä teen jotain ohjeen mukaan (eikä tämä ole mitään uutta lukijoilleni). Mutta Me Naiset -lehdessä huomasin niin ihanan kuvan kakusta, etten voinut vastustaa. Vielä houkuttelivat sanomalla, että taikina sekoitetaan suoraan hyvin voideltuun vuokaan. "Voiko enää helpommalla päästä?" No en usko! Ja kun minulla oli juuri kaksi nektariinia jääkaapin vihanneslaatikossa ja niiden vieressä kassillinen luumuja, tiesin tasan tarkkaan, ettei niillä nektariinilla ole minkälaista mahdollisuutta tulla syödyksi. Luumut vievät voiton aina! Tämä ohje oli kuin tilattu!

Kiitos työkaverille, joka tuo vanhoja lehtiä taukotiloihin ♥ Ja kiitos ihanalle ystävälle, joka toi minulle mustikoita, niitäkin tarvitsen tässä ohjeessa ♥

Kookoslastuja koristeluun minulla ei ollut, mutta kookoshiutaleet toimivat yhtä hyvin. Unohdin myös ripotella kakun päälle lusikallinen sokeria, mutta näin kävi, kun en ole tottunut seuramaan ohjetta. Onneksi nektariinit olivat niin kypsiä ja makeita, että lopputulos oli todella hyvä.
Kuvia en vaan saanut niin hyvin kuin ammattilainen, mutta oli hauska yrittää!




Lehden sivun toisella puolella oli ohje toffeiselle herkulle: Carmelitas-neliöt. Sitäkin kokeilin omalla tyylillä, joten pysykää kuulolla. Jotain ihanaa on luvassa....


Nektariini-mustikkakakku

3 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 dl maustamatonta jogurttia
½ dl rypsiöljyä

Päälle

2 nektariinia
1 dl tuoreita mustikoita
1 rkl sokeria
kookoslastuja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele irtopohjakakkuvuoka (halkaisija 20 cm) tarkasti voilla.
Mittaa kuivat aineet vuokaan ja sekoita keskenään. Lisää munat, jogurtti ja rasva ja sekoita vuoassa tasaiseksi taikinaksi.

Viipaloi nektariinit.
Ripottele kakun päälle nektariiniviipaleet, mustikat ja sokeri.
Paista kakkua uunin alatasossa 45–50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tarkasti tikulla. Anna kakun jäähtyä noin 5 minuuttia ja irrota sitten vuoasta.


Koristele kypsä kakku kookoslastuilla ja tarjoa vaniljajäätelön kera.





Canapé-leivät

Salainen leivontaystäväni lähetti minulle tässä kuussa ihanat Canape-muotit. Lähdin hyvällä mielellä niitä kokeilemaan, yhdessä lasten kanssa. Niitä oli helppo ja hauska käyttää, mutta nätit leivät hävisivät niin nopeasti lasten suuhun, etten saanut yhtään valokuvaa otettua.

Tänä aamuna olin ihan rauhassa, vapaapäivänä, kun kaikki muut olivat pois kotoa ja hemmottelin itseäni pienillä pikkuleivillä.
Arjen luksusta!




Ja eilen illalla herkuttelimme lämpimillä voileivillä, sly-parini ohjeilla.





28.8.2015

KOLMEN MARJAN VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU - NAKED

http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2015/08/kolmen-marjan-valkosuklaajuustokakku.html



Onni on ystävä, joka ilmestyy ovellesi laatikollinen mustikoita mukanaan!
Ja kun vielä sattuu olemaan rasiallinen mansikoita, ei muuta kuin uimarannalle. Se on muuten ainoa metsävadelmapaikka, minkä itse tunnen. Oli tuuri. Sieltä löytyi sen verran, että sain toteuttaa tämän ihanuuden:
Kolmen marjan valkosuklaajuustokakku - NAKED! 

Minusta oli hauskaa rakentaa se sillä tavalla, että selvästi näkyy, mistä se on tehty. Varsinkin tykkään niistä kerroksista. Voit syödä sitä erikseen ja nautiskella jokaisesta mausta, tai nauttia kuningatar-kokonaisuutta. Minä teen sekä että. 
Ja vaikka kuinka hyvin näkyy, ohje tietenkin saisi olla, eikö niin? 
No tässä se sitten on.


KOLMEN MARJAN VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU - NAKED 
28 cm

Pohja:

250 g keksijauhetta 
70 g voita

Mustikkarahkakerros:

6-7 dl mustikoita
1 prk kuningatar rahkaa 
2 dl kermaa

Valkosuklaavadelmakerros:

6-7 dl vadelmia
1 prk mascarpone juustoa 
2 dl kermaa 
130 g valkosuklaata 
10 g liivatejauhetta

Mansikkavalkosuklaakerros:

5 dl mansikkaa
1 prk mascarpone juustoa 
2 dl kermaa 
130 g valkosuklaata 
10 g liivatejauhetta

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Reunat olisi hyvä vuorata reunakalvolla, mutta leivinpaperi käy myös.
Sulata voi ja kaada keksijauheen päälle.  Sekoita ja painele vuoan pohjalle. 
Ripottele päälle mustikoita  (2-3 dl). Vatkaa kerma ja lisää siihen rahka. Lisää loput mustikat ja sekoita varovasti lastalla. Kaada mustikoiden päälle ja tasoita pinta.
Asettele päälle vadelmia, niin että saat mustikkakerroksen peitettyä. Laita jääkaappiin siksi ajaksi kun teet vadelmakerroksen. 
Laita liivatejauhe kulhoon ja lisää 3 rkl vettä. Sekoita ja anna turvota. Vatkaa kerma. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Laita liivatejauheseos kuumaan suklaaseen ja sekoita kunnes liivate sulaa. Lisää mascarpone ja vatkaa hyvin. Sekoita kerma joukkoon varovasti lastalla.  Lisää loput vadelmat ja kaada kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa. 
Leikkaa mansikat puoliksi. Laita ne nätisti vuoan ympäri. Leikkaa loput mansikat viipaleiksi ja laita mansikkakehän sisälle.  
Laita liivatejauhe kulhoon ja lisää 3 rkl vettä. Sekoita ja anna turvota. Vatkaa kerma. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Laita liivatejauheseos kuumaan suklaaseen ja sekoita kunnes liivate sulaa. Lisää mascarpone ja vatkaa hyvin. Sekoita kerma joukkoon varovasti lastalla. Kaada mansikoiden päälle, tasoita pinta ja anna jäähtyä jääkaapissa. 
Ei vaadi koristelua!!!!








22.8.2015

CreaChoco ARVONTA



Oletko koskaan temperoinnut suklaata itse? Jos olet, sitten tiedät, miten vaativaa ja miten sotkuista touhua se on.

Vaikka kuinka tykkään suklaasta, en tykkää että se tarttuu sormiin, enkä tykkää kun sen pisara tippuu lattialle, enkä tykkää kun joka paikka keittiössä on suklaassa ja kaikkein eniten en tykkää kun suklaatahrat leviävät koko taloon ja vain mestarietsivä pystyisi sanomaan minulle, kenen sormenjäljet ovat tuolla seinällä, eikä se tieto edes olisi mitenkään helpottanut tilannetta.

Joka vuosi, ennen joulua, mietin ja suunittelen, minkälaista erikoista suklaata voisin tehdä ystäville joululahjaksi tai joulumyyjäisiin...... sitten se jää tekemättä. Sotkun, liian ison vaivan ja ajan puutteen takia.

Nyt tuli pelastus! CreaChoco antoi mahdollisuuden suunnitella suklaan itse valitsemalla sen lisukkeet, jopa kolme erilaista per levy!
 
Minun lempisuklaan eli tumman olen yhdistänyt kirsikan, appelsiinin ja toffeen kanssa. Ne ovat sopineet yhteen mainiosti!

Toisen tein valkosuklaasta ja siihen olen valinnut kuningatarmarjat, eli mustikan, vadelman ja mansikkan. Tästä levystä meinasi tulla tappelu, kuka saa viimeisen palan. Mahtavan hyvää!

Enkä ihmetelle yhtään, sillä CreaChocon suklaan laadun takaa sen valmistaja: Kultasuklaa!

Nyt saa tulla joulu!



ARVONTA

Ja sitten paras! Yhteistyön merkiksi sain mahdollisuuden tarjota saman kokemuksen teillekin. Kaksi teistä onnekkaista pääsee myös kokeilemaan ja maistamaan itse valitsemaansa suklaalevyä.

Vaihtoehdot ovat tumma, maito- ja valkosuklaa, ja täytteeksi voit valita jopa kolme täytettä listalta 

Arvonta on tällä kertaa järjestetty facebookissa Sokerivaltakunnan sivun tykkääjien kesken. Arvontaan voit siis osallistua facebookissa tykkäämällä Sokerivaltakunnan fb-sivustoa ja kommentoimalla minkälaista suklaata haluaisit itse maistaa jos onni potkii. Vaihtoehtoja voit katsoa CreaChocon sivustolta. Jakamalla arvonnan postausta omalla fb-sivulla tuplaat voittomahdolisuutesi!
Arvontaan voit osallistua 30.08.2015, klo 23:59 saakka.  


SLY32: leppoisa elokuu


Ainakin otsikon mukaan! Kiirettä on loman jälkeen ollut sen verran, että elokuun salaisen leivontaystävän teema osui tosi hyvin kohdalle: kolmioleipä!
Meidän perheessä elokuu on muuten ollut voileipämerkeissä. Muutama kakku tuli tehtyä. Muuhun ei ollut aikaa.
No nyt voi tehdä voileipiä ihan virallisesti! Sain uusia tahnaohjeita ja muitakin vinkkejä. Lista on pitkä, joten parasta jos käyt itse kurkkaamassa saamastani linkistä:
http://www.pellervo.fi/pellervo/kp8_05/voileipia.htm


Parini oli niin kekseliäs ja lähetti minulle pieniä Canapé muotteja. Sellaiset eivät ole vielä tulleet vastaan, mutta nyt ne ovat jopa minun kotona. Suuret kiitokset salaiselle ystävälleni, sait minut onnelliseksi.
Muottien lisäksi, paketissa oli eväspusseja, pakastuspullo, sinaappi ja aurinkokuivatut tomaatit.


Kiitos ihanasta paketista! Iloisella mielellä lähden nyt keittiöön askartelemaan Canapé-muottien kanssa.

16.8.2015

"Amerikan" luumupiirakka



Jo pienenä lapsena muistan miten vesi valui suusta, kun näin vanhoissa elokuvissa (myös piirretyissä) kun perheen äiti paistoi piirakkaa ja pisti sen ikkunalaudalle jäähtymään. Olen aina haaveillut sellaisesta piirakasta ja syömisestä sitä oman perheeni kanssa, kaikki tyytyväisinä ja  onnellisina, ihan niin kuin elokuvissa. 
Varsinaista ohjetta tähän piirakkaan en ole etsinyt amerikkalaisista ruokasivustoista, vaan käytin perusmurotaikinaa ja tein luumutäytteen ajattelemalla, että niistä erottuu paljon nestettä. Ja BINGO! Piirakasta tuli ihan amerikkalaisen piirakan näköistä, maku oli ihana ja koko perheeni tyytyväinen ja onnellinen niin kuin elokuvissa. 
Nyt kannattaa hyödyntää luumuja, kun ne ovat niin edullisia. Suosittelen unkarilaista Lepoticaa tai Stanlya ja tietenkin myös ranskalaista Presidenttia, mutta ne tulevat vähän myöhemmin myyntiin.


"Amerikan" luumupiirakka 
28 cm

Murotaikina:

200 g vehnäjauhoja
200 g kokojyvävehnäjauhoja (voit myös käyttää 400 g vehnäjauhoja)
1 kananmuna
250 g voita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:

1 kg pehmeitä, hyvin kypsiä luumuja
150 g sokeria
120 g maissitärkkelystä
1-2 rkl vaniljasokeria

Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi kylmä voi jauhoihin niin, että saat hiekkamaisen seoksen. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti  taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa! 
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Voitele piirakkavuoka voilla ja siivilöi vehnäjauhoja pohjalle. 
Kauli puolet taikinasta ja laita vuoan pohjalle ja reunoille.

Tee täyte.

Poista luumuista kivet ja leikkaa  (tai revi) niitä paloiksi. Yhdestä luumusta voit leikata n. 4 palaa. Kun käytät oikein kypsiä luumuja, niistä irtoaa helposti kuori. Älä heitä niitä, vaan lisää ne joukkoon. Ne ovat oikein herkullisia tässä täytteessä! Ja antavat väriä.

Lisää muut ainekset ja sekoita. Levitä pohjan päälle.  

Kauli toinen puoli taikinasta. Se pitäisi olla hieman isompi kuin vuoka. Peitä piirakka ja paina reunat tiiviisti kiinni. Leikkaa pois ylimääräinen taikina ja tee koristeet.

Pistele piirakkaa muutaman kerran haarukalla ja paista uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia. 




14.8.2015

Värikkäät kookoslastut


Heinäkuussa olin lomamatkalla kotimaassani, joten en ehtinyt leipoa saamastani sly31-paketista. Tässä nyt heti "velanmaksu": helpot, värikkäät ja maukkaat kookoslastut. Ja vielä gluteenittommat!

Ja vaikka kuinka helpot ja vaikka kuinka paljon tilaa oli pellillä, sain ne silti toinen toisiinsa kiinni (jopa neljä keksiä yhdessä), mutta leikkasin ne kuumana terävällä veitsellä poikki, eikä kukaan huomannut mitään. Silti en jaksanut olla sanomatta teille. Jos joku joskus käyttää tätä hyvänä vinkkinä. Eikö viisaat opi muiden virheistä, eikä omista?!


50 g voita
1 limen kuori
1 dl ruokosokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 dl kookoshiutaleita
1 muna
värikkäitä suklaanappeja

Sulata voi kattilassa. Pese lime huolellisesti ja raasta kuori. Yhdistä sokeri, perunajauhot ja vaniljasokeri keskenään. Lisää kattilaan sokeriseos, limen kuoriraaste ja kookoshiutaleet. Sekoita joukkoon lopuksi muna.
Painele taikinasta litteitä kiekkoja pellille leivinpaperin päälle. Laita koristeeksi suklaanappeja.
Paista 175 asteessa 8-10 minuuttia.








13.8.2015

Unikonsiemenestä maukas leipävanukas



Leipävanukasta ei meillä tehdä useasti. Syynä on varmasti se, ettei koskaan löydy sen verran vanhaksi mennyttä oikein vaaleaa leipää, että leipävanukasta voisi tehdä. Nyt Kroatiasta kulkenut vaalea leipä oli tarpeeksi kuivaa ja vanhaa, että perheeni pääsi nauttimaan ihanaa leipävanukasta unikonsiementen kanssa. 
Joku voisi ihmetellä minkä takia olemme tuonut leipää Kroatiasta asti, emmekä edes syönyt sitä. Tässsä selitys! Monien vuosien varrella olemme matkustaneet autolla Bosniaan, erilaisilla reiteillä ja yhden suunnan matkan pituus vaihteli 2500-3000 km. Olemme matkustaneet Ruotsin ja Saksan kautta monet vuodet ja Saksan autobahn oli paikka missä onnettomuuden takia jouduimme odottamaan monta tuntia keskellä tietä. Tai sitten  Itävallassa Alpeilla! Tunnelit olivat joskus suljettu  (taas onnettomuuden takia) jopa 8 tuntia, eikä muuta reittimahdollisuutta kuin vaan odottaa keskellä moottoritietä. Silloin opimme, että matkalla mukana on pakko olla paljon vettä ja tavallisten matkaeväiden lisäksi ainakin pari leipää. Varmuuden vuoksi.
Meillä kuitenkin aina löytyy paljon muutakin: syötäviä ja juotavia tuliaisia, lasten lempikarkkeja ja suklaata, erilaisia säilykkeitä ja tuoreita kasviksia (tänä vuonna 2 säkkiä paprikaa, 3 seppelettä valkosipulia ja 10 kg laatikko tomaattia ja noin 10 kg luumuja).... Ei meillä mitään hätää!
Nykyään matkustamme Tsekin, Puolan ja Baltian kautta ja matka on vain 2500 km. Se kestää noin 2 vuorokautta ja moottoritiet ovat vähissä. Kauppoja löytyy joka nurkasta, joten pärjäämme yhdellä leivällä. Kroatian leipä on erittäin hyvää ja laadukasta ja olisi harmi hukata sitä. 
Ja kun minulla oli vielä kokematta jäänyt ihana Pyrexin juhlavuoden setti (Collector edition), jonka sain vähän aikaa sitten, enkä ole ehtinyt vielä kokeilla. 


Olen pitkään aikaan etsinyt lasillista mittakannua ja nyt kun kerran sain sen, leivonta sujuu vielä paremmin. Tällä kertaa se oli toiminut sekä mittakannuna, että sekoituskulhona. Ja 2,5 litran vuoka oli juuri täydellinen tähän herkkuun.






400 g vaaleaa leipää (vanha ja hyvin kuivunut)
4,5 dl maitoa
1,5 dl sokeria
1-2 rkl vaniljasokeria
3 kananmunaa
100 g unikonsiemeniä  (jauhettuna)





Leikkaa leipä pieniksi kuutioksi. Laita kulhoon ja sekoita joukkoon unikonsiemenet. Sekoita kulhossa maito, kananmunat ja sokerit. Kaada leivän päälle ja sekoita varovasti. Anna seisoa siihen aikaan kun uuni lämpenee. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.











10.8.2015

Hyvä olla kotona! (Sly porkkana)

Taas kerran tuli se hetki kun tulimme kodista kotiin. Ja taas ruvetaan laskemaan päivät seuraavaan lähtöön kotimaahan. Kotimaa on aina kotimaa ja sinne on aina ihana suuntautua, nauttia lomasta ihan täysin, täyttää kaikki akut seuraavalle vuodelle, mutta ajan myötä, meidän koti Suomessa on saanut statuksen KOTI, täydellä tarkoituksella. Meidän koti Bosniassa on nyt meidän lomapaikka, meidän paratiisi, paikka missä vietetään vuoden parhaat hetket.
Niitä hetkiä jostain syystä en ole ikinä jakanut blogissani. Taitaa olla, että olen itsekäs ja haluan säästää ne vain itselleni.
Tänäkin vuonna olen jakanut muutamia valokuvia Instagramissa ja Facebookissa, mutta parhaat hetket ovat omassa aarrearkussa. Talvella on ihana avata aarrearkku ja antaa ihanille muistoille lämmittää koko kehon, kun ulkona sataa lunta ja on kova pakkanen. Joshan joskus jotain muistoja vuotaa blogillekin...
Ja nyt kotona paluu arkeen on ollut vauhdikas: pyykinpesu, kukkien ja pihan hoito, kännykän hankinta kouluun lähtevälle ekaluokkalaiselle, kuukauden postin tarkistus... ja sieltä löytyy paketin saapumisilmoitus!
Paketti oli ulkomailta ja tiesin heti, että kyseessä on nami-hiiren sly-31 porkkana. En kuitenkaan tiennyt, että sieltä löytyy niin paljon ihanuuksia. 


Laatikko oli täynnä erikoisia tuotteita, joita ei saa Suomesta: 
ruususokeria, ihanat ruusukuvioiset silkkimäiset servetit, 


sahraamisuolaa, hibiskussuolaa, 


viinikiviä, vaahteransiirappihiutaleita, sahramileivinjauhetta, kakkukiillejauhetta, rommivanilliinisokeria (sain sen edellisen kerran ja ihastuin täysin. Olen etsinyt sitä joka paikasta Ruotsista, Ranskasta, Sveitsistä, Itävallasta, Bosniasta, Kroatiasta, Tsekistä, Puolasta, kaikista Baltian maista, mutta en löytänyt) , rommiaromia (mikä äidillä oli aina kaapissa ja minä hullu käytän rommia ja tulen humalaksi yhdestä kakun palasesta), 


vaaleanpunaista  Renshaw-marsipaania (tykkään Renshaw-sokerimassasta, mutta marsipaania en ole vielä nähnytkään. Tosi hieno uutuus minulle!),  


kovettuvaa suklaakastiketta jäätelöön, 


marsipaanicappuccinoa (oikein ihanasti maistuu villille mantelille) 


ja maailman parasta suklaata uudessa pakkauksessa, mistä valitettavasti sain nami-hiireltä sellaisen ohjeen:
" ei sitten ole sinulle tai herkkupulliisi Ü, vaan pienempiin makoisiin suihin !"
joten kiitän lapsien puolesta ja kurkkaan Toblerone kääripapereihin onko vahingossa jotain jäänyt mullekin.
Lapset ovat niin suloisia ja jokainen antoi minulle pienen palasen. Onneksi mieheni ei huoli suklaasta.


Ja lopuksi kauan unohdettu ja meillä päin hirveesti kehuttu maailman parhaaksi leivontasuklaaksi Block. 


Ai miten ihana paluu aikoihin ennen sotaa, kun sitä oli meillä myynnissä  (oli muuten sikakallis verrattuna kotimaisiin suklaisiin) ja kerran ostin sen ja tein suklaakuorrutteen vaniljakakun päälle, josta tuli ihan täydellistä (vastaava kakku löytyy täällä, vaan appelsiinien tilalle laitoin suklaakuorrutteen) ja sain paljon kehuja koko suvusta. Se oli yksi tärkeimmistä hetkistä minun leipomisen harrastuksen alussa (olin varhainen teini, ehkä 14v.)
Nyt sain mahdollisuuden maistaa sitä suklaana, sillä aikoina en syönyt tummaa suklaata ollenkaan. Nykyään se kuuluu lempiherkkuihin.
Riittääkö sanoja kiittämään nami-hiirelle tästä? Enpä usko!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...