29.7.2015

Torso-kakku



Kaverini halusi torso-kakun omalle pojalleen valmistujaiskakuksi ja minä lupasin kokeilla sen tekemistä. Tein sen yhdellä ehdolla: jos se ei onnistu, muokkaan sen tavalliseksi kakuksi ja sillä sipuli. Kakun sisällä toiveena oli mansikka- ja mustikkamousse. Iloisena ryhdyin tekemään. 
Tein kakkupohjat sydämen muotoisella vuoalla. Tarkoituksella tein molemmat pohjat isommiksi, koska  halusin leikata ylimääräistä pohjaa pois ja muotoilla sieltä rinnat. 

Vaalea pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria 
3 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. 

Tumma pohja:
3 kananmunaa 
1,5 dl sokeria 
1,5dl vehnäjauhoja
1 rkl ttummaa kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta 
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Leikkaa vaalea pohja kahdeksi levyksi ja leikkaa pois ylimääräinen "paksuus" ja ota se talteen. 
Leikkaa tummasta pohjasta ylimääräinen "paksuus " pois ja ota sekin talteen. 

Mansikkamousse:
450 g mansikkaa
100 g sokeria 
250 g mascarpone-juustoa 
2 dl kermaa        
3 liivatelehtiä
Keitä mansikoita ja sokeria 3 minuuttia. Jäähdytä ja sekoita sähkövatkaimella mascarpone-juuston kanssa. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 2-3 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne tilkassa kuumaa vettä. Lisää liivate mascarpone-mansikkaseokseen koko ajan vatkaten. Vaahdota kerma ja lisää se mascarpone-mansikkaseokseen. Täytä yksi kakun väli.

Mustikkamousse:
400 g mustikkaa
100 g sokeria 
250 g mascarpone-juustoa 
2 dl kermaa 
3 liivatelehtiä
Keitä mustikoita ja sokeria 3 minuuttia. Jäähdytä ja sekoita sähkövatkaimella mascarpone-juuston kanssa. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä  2-3 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne tilkassa kuumaa vettä. Lisää liivate mascarpone-mustikkaseokseen koko ajan vatkaten. Vaahdota kerma ja lisää se mascarpone-mustikkaseokseen. Täytä toinen kakun väli.

Rinnat:                       
ylimääräinen kakkupohja 
100 g mascarpone-juustoa 
100 g Nutellaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään sähkövatkaimella. Vuoraa kaksi pientä kulhoa tuorekelmulla ja täytä ne massalla. Anna kovettua jääkaapissa useita tunteja. 
Kumoa ne ja asettele kakun päälle. 

Koristeluun:
1 pkt mantelimassaa
1 pkt valkoista sokerimassaa
beigeä ja sinistä pastaväriä 
4 dl kermaa 
200 g mascarpone-juustoa 
1 rkl vaniljakastike-jauhetta 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää mascarpone-juusto ja vaniljakastike-jauhe. Levitä ohut kerros seosta koko kakun päälle. 
Sekoita mantelimassa ja sokerimassa yhteen (mantelimassa antaa ihomaisen struktuurin). Lisää beigeä väriä sen verran, että saat lopputuloksen mihin olet itse tyytyväinen. Kauli massa ja laita kakun päälle. Lisää sinistä väriä ylimääräiseen massaan, kauli uudestaan, leikkaa bikinit ja laita rintojen päälle.
Pursota kermakuorrute koko kakun ympäri.





23.7.2015

Mansikkakookoshillo

Joskus aikoina lomareissulla Kroatiassa paikallisesta lehdestä olen nähnyt reseptin mansikkakookoshillosta.  Yhdistelmä oli mielenkiintoinen ja päätin kokeilla sitä.
Ohje on kuitenkin jäänyt testaamatta kun ohjeessa oli käytetty paikallista hillosokeriseosta, jonka sisällys en tiennyt.
Nyt kuitenkin tuli päätös kokeilla sitä ihan tavallisella hillosokerilla ja sanon nyt vain, että päätös oli hyvä. Hillo oli mahtava. Päätuomarit, minun lapset, ovat hulluna siihen. Kokeile! Ihastut sinäkin!
50 g  kookosta
2 dl vettä  (tai mansikkamehua)
500 g mansikoita
250 g hillosokeria
Keitä kookos ja vesi 5 minuuttia.
Lisää puhdistetut marjat. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hilloa 10-15 minuuttia. Hämmennä välillä. Kerää pinnalle mahdollisesti syntyvä vaahto pois lusikalla. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.

19.7.2015

Nautaa ja Massaman currya (Masaman curry nya)



Onko minusta tulossa thairuokamestari?  No ei varmasti, mutta minusta tuli iso fani. Olen jo alkanut miettiä miten voisin hyödyntää ylijääneet kastikkeet ja minkälaista olisi kerran jo tehty ruoka erilaisen lihan (kalan) kanssa ja mikä on minun lempimauste, thai vihannes ja  kastike..... Ideoita on syntynyt, kun vaan ehdin niitä toteuttaa. 
Tällä kertaa tein kuitenkin ohjeen mukaan ja tuntuu, että massaman curry on minun lemppari, ainakin tällä hetkellä. 
Naudan lihan kypsennyksen takia tämän ruoan laittamiseen pitäisi varata noin tunti, mutta minusta sekin on nopea verrattuna bosnialaisiin ruokiin, mitä välillä haudutetaan monta tuntia  (esimerkiksi ......)
Ohje on taas kerran poimittu Thai Food Market Raisio verkkokaupasta, one click-tilaus otsikosta ja taas kerran todettu toimivan.  Massaman curry oli pikkuisen miedompi kuin edelliset kokeiluni, joten vielä paremmin maistui lapsille. Ensi kerralla kokeilen tehdä saman ohjeen mukaan, mutta käytän broilerinlihaa. 
Jos haluat kuulla kokemukset ensimmäisten joukossa muista seurata meitä facebookissa ja/tai Instagramissa. Voit myös liittyä blogini lukijaksi sivupalkin kautta tai Google plus seuraajaksi, niin varmistat saavasi kaikki ohjeet uunituoreina. Sokerivaltakunta löytyy myös Twitterista ja Pinterestista.


400 g naudan paistia, karjalanpaistiliha käy hyvin
5 keskikokoista perunaa
4 keskikokoista sipulia
1 rkl Massaman currya
2 rkl palmusokeria raastetta
1/2 dl kalakastiketta
1 dl kookosmaitoa 
1rkl tamariinitahnaa 
100g cashew- pähkinöitä
Ohje
1.Leikkaa liha, perunat ja sipuli samankokoisiksi paloiksi.
2. Laita kookosmaito ja Massaman Curry paksupohjaiseen kattilaan tai pataan. Sekoita hyvin hiljaisella tulella 5 minuuttia, punainen öljy alkaa erottumaan.
3.Lisää liha ja kääntele seoksessa, kunnes lihat ovat kauttaaltaan curryn peitossa.
lisää sen verran vettä, että lihat peittyvät.
4.Lisää palmusokeri ja tamariinitahna. Keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.
5.Lisää cashew-pähkinät,sipulit ja perunat. Keitä 20 minuuttia kunnes perunat ovat kypsyneet. 
Tarjoile punaisen riisin ja jasmiiniriisin kanssa.


13.7.2015

Kirsikka-mascarponepiirakka



Nyt kirsikat ovat parhaimmillaan ja minä nautin ihan täysillä. Päivittäin tulee ostettua 3-4 kg ja kaikki menee. Lapsetkin ovat hulluna niihin. Rakkaus taitaa olla meidän geeneissä. 
Muita hedelmiä ei osteta niin kauan kuin saa kirsikoita. Sama juttu toistuu unkarilaisten luumujen kanssa. Outo kansa, nämä bosnialaiset, eikö vaan?
Ja vaikka kuinka paljon kirsikoita tulee ostettua, ei jää paljon leipomiseen. Mutta silloin tällöin aina jotain. Tällä kertaa piirakkaan! 
Kahden pilven välissä en ehtinyt kattaa pöytää ulos, joten kahvi on taas juotu sisällä, aurinkoa odotellessa.
Pohja:

150 g voita
1  1/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita 

Sekoita taikina-ainekset nopeasti ja levitä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa n. 10 minuuttia.
Laita pohjan päälle kirsikoita.
Kaada kirsikoiden päälle täyte:

1prk mascarpone-juustoa
2 kananmunaa
1 dl kermaa
4-5 rkl hunajaa tai sokeria 
(sekoita keskenään)

Paista uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia.







7.7.2015

Stracciatella juustokakku, kirsikan kanssa



Kaikki ovat jo varmasti huomanneet, että tämän blogin kirjoittajalla on kolme himoa:
1. juustokakku (hyydykekakku, ei paistettu!)
2. kirsikka 
3. tumma suklaa

Meidän Amra sai tehtäväksi tehdä iltapäiväkahville juuri sellaisen, missä yhdistyy nämä kolme juttua. 
Syynä oli se, että minä tein pitkää päivävuoroa ja iltakahville oli tulossa ystäväni, joka myös tykkää näistä kaikista kolmesta jutusta. Joten Amra pääsi hemmottelemaan meitä ihanalla herkulla. 
Varsinaista ohjetta tähän kakkuun ei ollut, joten minä kirjoitin Amralle lapun omasta päästäni. Ei riitä, etten itse seuraa ohjeita. Opetan myös lapsia tekemään samaa. Onneksi tälläkin kertaa mittasuhteet päässäni ovat toimineet hyvin ja kahvipöydälle ilmestyi niin maukas kakku, että päätin kirjoittaa ylös tämän ohjeen virallisesti ja jakaa sen teidän kanssanne. Tämä kakku tehdään uudestaan heti kun pääsen Bosniaan, mutta silloin laitan hapan kirsikoita päälle. En malta odottaa!

Perheessäni on muitakin ketkä eivät malta odottaa. Kun olin kattamassa omaa kahvipöytää ihanan aurinkoisena hetkenä ja päädyin ottamaan muutaman kuvan, kaksi pientä ilmestyivät paikan päälle ja rupesivat nauttimaan äidin kahvihetkestä.



Pohja:
200 g keksijauhetta
60 g voita ( sulatettuna )

Täyte:
6 dl kermaa 
500 g mascarponea
3 rkl vaniljasokeria 
5 liivatelehteä
100 g tummaa suklaarouhetta

Päälle:
n. 250 g  kirsikkaa
1 dl hyytelösokeria 
2 dl vettä

Sekoita keksijauhe ja voisula ja laita rengasvuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma, mascarpone ja vaniljasokeri vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne mikrossa 30 sekuntia. Lisää sulatetut liivatelehdet kerma-mascarponen joukkoon ja vatkaa sekaisin. Lisää lopuksi suklaarouhe ja sekoita. Kaada täyte keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. 
Poista kirsikoista kivet ja asettele ne hyytyneen juustoseoksen päälle. Keitä hillosokerista kiille pakkauksen ohjeen mukaan ja laita kirsikoiden päälle.








6.7.2015

Sly-paljastus ja paljon värejä



Tulihan heinäkuu ja niin myös salaisen leivontaystäväni kierroksen 31 paljastus. Tämän kuukauden teema oli parin lempiväri ja minun paketista on löytynyt vaikka mitä värikäikkäitä leivontaohjeita. Parini on oikeana mestarietsivänä tunnistanut minun tyyliä: elämässä pitäisi olla värejä!

Ohjeista sain:
Värikkäät kookoslastut,
Kinuski-mansikkakakku ja
Valkosuklaa-vaniljakakku

Ja paketista löytyy näihin ohjeisiin:
valkosklaata
kookoshiutaleita
m&m suklaanappeja
liivatelehtiä
digestive-keksejä

Lisäksi oli ihana keittiöpyyhe ja se on jo toinen samasta sarjasta:


Toinen niistä ihanista sain  Wiivuskalta:


Ne ovat nyt piristämässä keittiötäni.


Ja kuka lähetti minulle näitä ihania paketteja ja ohjeita?
Se on meidän nuorin rinkiläinen Roosa.


Kiitoksia Roosa kaikesta ihanasta ja oikein ihanaa kesää sinulle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...