23.3.2015

Raikas passiopavlova



Ja tässä vielä yksi Amran tekemä herkku. Pääsin todella helpolla tässä kuussa, Amra leipoi todella ahkerasti minun puolesta ja kahdesti. Ja minä olin ahkera syöjä ja kahvin juoja. Olen kyllä minäkin leiponut, mutta asiasta en saa kertoa vielä mitään enempää. Kerron sen verrn, että suunnittelin uusia leivoksia ja herkkuja erikoiseen tilaisuuteen ja tein muutamia kokeiluversioita. Asiasta enemmän tulossa ensi kuussa, joten pysykää kuulolla.
Ja nyt, pääsiäistä odotellessa nauttikaa kevyesti, mutta makeasti:

Raikas passiopavlova
8–10 annosta
Ainekset
4 munanvalkuaista
2 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
Täyte
2 ½ dl vispikermaa
2 dl lemon curd -sitruunatahnaa
Kastike
2–4 passiohedelmää
1 dl vettä
1 tl sitruunamehua
½ dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
Pinnalle
1 prk säilykeaprikooseja, valutettuna
Vaahdota munanvalkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa joukkoon lopuksi maissijauhot ja valkoviinietikka. Levitä marenki ilmavasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille reiluksi ympyräksi. Paista 150-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 75 minuuttia. Sammuta uuni ja anna pohjan olla jälkilämmöllä uunissa, kunnes uuni on kylmä. Laita jäähtynyt marenkilevy tarjoiluvadille.
Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon sitruunatahna. Levitä täyte marenkipohjan päälle. Koristele valutetuilla aprikoosipaloilla.
Valmista kastike vaikkapa marenkipohjan paistuessa. Halkaise passiohedelmät ja koverra siemenet kasariin. Mittaa joukkoon vesi ja sitruunamehu. Lisää hyytelösokeri Multi. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna kiehua puoli minuuttia. Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä hetki huoneenlämmössä. Siirrä vielä jääkaappiin.
Valuta raikasta passiokastiketta pavlovan päälle ja tarjoa loput kakun lisänä.




Ohjeen sain Sly-pariltani ja sen alkuperä on Dansukker.
Niin kuin yleensä, söimme sitä heti ja rakkaudesta ensisilmäyksellä ei voi puhua. Vielä nousevat kylmät väreet kun muistaa miltä se maistui tuoreena : liian makea marenki, oudon  makuinen sitruunakermatäyte, happamanmakuiset aprikoosit (?) ja kastike ei mistään kotoisin. Ajattelin, että se päättyy biojätteseen. Onneksi maistoimme sitä seuraavana päivänä ja mielipiteet olivat aivan erilaiset. Ei olisi uskonut syövän samaa kakkua. Kunnolla jäähtyi jääkaapissa ja yöllä maut tasantuivat ja kakku oli mahtava. Joskus on maltettava odottaa! 

21.3.2015

Leipä



Meilläpäin syödään vaaleaa leipää. Ja mitä vaaleampi sen parempi! Ja kun lapsena jotain oppii, niin tapa jää pysyväksi.
Aina silloin tällöin ajattelen terveellistä ruokavaliota ja yritän noudattaa sitä ja silloin syön hyvällä ruokahalulla ruisleipää, mutta vaalea leipä on edelleen minun suosikkini, johon aina palaan.
Tammikuussa sain Sly29-pariltani eli Redroselta ihanan leipäohjeen, joka oli sekä vaalea  että terveellinen.
Leivän ohje on alunperin silikonisen leipäkääreen pakkauksesta.  Minä tein vähän muutoksia ja paistoin sen ihan tavallisesti. Tein ohjeesta nelinkertaisen määrän ja sain kaksi hyvänkokoista leipää.

Söimme sitä kaksi päivää ja meni ihan bosnialaisen tapaan:
Aluksi söimme sitä kuumana, heti uunista otettuna, revimme sitä käsin ja söimme voin kanssa. Kun kuuma voi sulaa pehmeään sisukseen, päälle ripotellaan sormisuolaa ja karkeasti rouhittua mustapippuria...... ai kuinka ihanaa! Muuta ei juuri tarvitsekaan!

Siinä meni yksi kokonainen leipä välipalaksi. Illalla jäähtynyt leipä maistui voileipä-muodossa ja seuraavana päivänä vanha leipä vielä maistui jotenkin keiton kanssa. Meilläpäin nimittäin eilistä leipää ei myydä kaupoissa eikä sitä kukaan syö, ellei ole pakko. Köyhempikin väki laskee tarkasti päivän leipämäärän, ettei sitä jäisi vahingossakaan huomiseksi. Syynä on myös se, että meillä leivottu leipä ei sisällä mitään muuta kuin vehnäjauhoja, hiivaa, suola ja vettä. Päivän vanhana se murenee ja aika useasti lämpimässä ympäristössä jo seuraavana iltana rupeaa haisemaan ja pilaantumaan. Ja meillä leipää ei säilytetä jääkaapissa! Älä kysy miksi!



Kuuden viljan leipä

1 kg vehnäjauhoja
660 ml vettä
24 g suolaa
20 g tuorehiivaa
40 g seesaminsiemeniä
40 g tummia pellavansiemeniä
40 g auringonkukansiemeniä
40 g hirssisuurimoita
20 g unikonsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja vaivaa hyvin. Anna kohota kaksinkertaiseksi ja vaivaa uudestaan. Muotoile leiväksi ja laita uunipellille kohoamaan noin 20-30 minuutiksi.
Voitele vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista esikuumennetussa uunissa 220 asteessa noin puoli tunttia. Kun leipä on kypsä, anna sen jäähtyä ritilällä.





17.3.2015

ARVONTA

Kevät saapuu Messukeskukseen 26.-28.3.2015
Keväinen suurtapahtuma kokoaa tällä kertaa peräti viidet messut saman katon alle:
Kevätpuutarha
Oma Koti
Oma Mökki
Sisusta!
Lähiruoka & luomu - messut.

Ja minulle järjestettiin kiva mahdollisuus luovuttaa Kevätmessujen maksuttomaan sisäänpääsyyn oikeuttavia lippuja (2 x 2 lipun paketti) blogini kautta.

Jättämällä kommentin tähän postaukseen olet mukana arvonnassa!

Arvonta päättyy 19.3. klo 23.59 ja voittajat julkaistaan blogissani mahdollisimman pian.

Arvonta on päättynyt!!!

Arvonta on suoritettu arvontakoneen avulla ja voittajat ovat kommentit 5 ja 13, eli:

Pikkuinen Pinkki Keittiö17/3/15 22:32
Olen ollut aiemminkin. Kiinnostaisi tosiaankin osallistua :)) lamerinquecit @ gmail.com
ja
Tita18/3/15 20:10
Oiiii, osallitun ehdottomasti!

Onnea voittajille!!!

Samalla otan yhteyttä voittajiin henkilökohtaisesti.  
Muista siis jättää sähköpostiosoitteesi jos et ole rekisteröitynyt käyttäjä.


Ja muista käydä tykkäämässä Sokerivaltakunta Facebook-sivusta ja/tai seurata Instagramissa, sillä sitä kautta pysyt  aina ajantasalla Sokerivaltakunnan touhuista ja kuulet ensimmäisenä mitä uutta maukasta keittiössäni on tulossa!


Kevätmessujen lippuja tarjoaa Terassi-Media Oy, Parhaat kotiblogit - lehti.


16.3.2015

Pääsiäiskääröt


Kerran leipuri, aina leipuri. Ja kun rakkaus leivontaan on lisäksi myös geeneissä.... Eli Amra haluaisi tehdä itse toisenkin SLY-30 kierroksessa saamani ohjeen. Kyllä annoin luvan ja hyvää tuli. Ainoa pieni ongelma oli, että minä neuvoin Amraa paistamaan kaikki 8 leivosta samalla pellillä ja paistoaikana ne levisivät ja tarttuivat toisiinsa. Leivoksien reunat ovälivat tarttuneet toisiinsa ja ulkonäkö olivat vähän kärsineet. Se ei kuitenkaan vaikuttanut makuun ja kaikki 8 kappaletta hävisi kahvipöydältä hetkessä.




Pääsiäiskääröt

8 kpl

Ainekset
4 kananmunaa
3/4 dl Dansukker Luomuruokosokeria
2 rkl Dansukker Vaniljasokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g mantelilastuja

Täyte
4 säilykepersikan puolikasta
2 dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria

Koristeluun
Dansukker Tomusokeria



Piirrä leivinpaperille 8 ympyrää (halkaisija 12 cm). Päällystä foliolla yksi tai useampi talouspaperirullan pahvihylsy tms.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerit koko ajan vatkaten. Vispaa keltuaiset joukkoon. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe ja lisää taikinaan. Jaa taikina ympyröiden sisälle ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 8 minuuttia. Älä käytä kiertoilmauunia. Siirrä leivonnaiset heti pelliltä foliorullien päälle muotoutumaan. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma sokereiden kanssa vaahdoksi. Leikkaa persikat ohuiksi lohkoiksi. Pursota tai lusikoi kermaa kääröjen sisään. Lisää persikat. Siivilöi päälle tomusokeria ja tarjoile heti.






12.3.2015

Valkosuklaa pääsiäispiirakka



Niin kuin oli puhetta, meidän Amra rupesi leipomaan maaliskuun SLY-kierroksella. On tosi kivaa saada joskus tuuraaja, ettei tarvitse ihan kaikkea tehdä itse. Leivonta sujui paljon paremmin kuin mitä odotin. Piirakka oli oikein mehevä ja maukas ja kahvihetki tyttären kanssa oli täynnä nautintoa ja äidin ja tyttären juttuja. Näissä hetkissä huomaan, että Amrastani tulee hyvin kasvatettu ja ihana nuori nainen. Olen tosi ylpeä hänestä ja se ei johdu piirakasta  vaikka sekin oli ihana ja ohjeen jaan täällä teidän kanssa:

Noin 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka
1 pkt Myllyn Paras Kauramuro-/Murotaikina (400 g)
tai
Pohjan ohje kinuskikissan sivulta (Amra teki pohjan itse):

Murotaikina:

125 g voita tai margariinia (Amra käyti voita)
1 dl sokeria
1 muna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat ainet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan.

Täyte:

3 dl turkkilaista (paksua) jogurttia
1 muna
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata rouheena
2 tlk mangoa tai persikkaa (2 tlk säilykettä x 250/400 g) (Amra teki persikkalla)
mantelilastuja

Levitä sulanut murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Sekoita paksu jogurtti, muna ja kylmänä raastettu tai rouhittu valkosuklaa.
Kaada seos piirakkanpohjan päälle. Leikkaa mango tai persikka pitkiksi suikaleiksi. Asettele suikaleet kauniisti kehystämään pyöreää muotoa (ruusun terälehtien mallin). 
Paista 200- asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia kauniin väriseksi.
Koristele mantelilastuilla.
VINKKI: Halutessasi voit jättää pois valkosuklaan, mausta jogurtti tässä tapauksessa sokerilla.








8.3.2015

El­len Svin­huf­vu­din kak­ku



Osallistuin leivontafoorumin helmikuun haasteeseen Ellen Svinhufvudin kakkulla (ohjee MAKU-lehti 2009), jossa teema oli:

"MENNEEN AJAN HERKKU"

Muita lyhyempään helmikuuhun mahtuu monta erilaista perinteistä ja vanhaa leipomusta. Osa luonnollisestikin on peräisin naapurimaidemme yhteisen historian tiimoilta. Jatketaan tätä listaa leipomalla, mutta ei mennä Ruotsia pidemmälle Euroopassa. 
Löytyykö mitään mieleistä isoäitien reseptivihkosista, vanhoista keittokirjoista ? Aikarajana nuoremmasta päästä pidämme 1940-lukua (1.1.40-31.1.49) ja mennään siitä sitten taaksepäin ajallisesti vaikka kuinka ja paljon.

Kakkuni voitti haasteen ja oli oikein jännä olo, sillä minull ei todellakaan ollut mahdollisuuksia käyttää isoäidin reseptivihkoa tai jotain vanhaa suomalaista keittokirjaa. Oli kuitenkin iso kunnia saada tiedoksi, että onnistuin täysin, varsinkin kun kysessä on yksi suomalaisten suosikkikakuista.
Tässä pisteet ja palautteet mitkä sain:

"El­len Svin­huf­vu­din kak­ku. 5p. 3p. 1p. 3p. 5 pistettä, 5p. 1p. 5p. =28 / 
1. palkintosija / Sokerivaltakunta

- pidän kakuissa kahvista, joten varmasti toimiva herkku. 

- Klassikko. Siisti ja huolellinen toteutus. 
- kakku ei ihan helpoimmasta päästä, siitä plussaa. Herkullisen näköinen ja todella kaunis esillepano! 
- huolellinen, kaunis toteutus vanhasta klassikosta, jolle on aikoinaan annettu Ellen Svinhufvudin nimi Stella Konditoriassa hänen suostumuksellaan. Tarinan mukaan kassakaappireseptin tiesi vain yksi leipuri, eikä kakkua tehty jos hän oli sairas!
- Jotenkin herkän kaunis kakku, varmasti todella hyvää! 
- Herkullisen näköinen ja kauniisti leivottu! Alkuperäisestä reseptistä/leipomuksesta olisi ollut mukava lukea jotain itse haastepostauksessakin. 
- hyvä valinta ottaa resepti Maku-lehdestä, sillä reseptihän on ollut tunnetusti salainen monet vuosikymmenet."




El­len Svin­huf­vu­din kak­ku

pohjat:

6 kpl valkuaista
3 1/2 dl tomusokeria
150 g manteleita (jauhettuna)

voikreemi:

3/4 dl sokeria
1 1/2 dl vahvaa kahvia
1 1/2 dl täysmaitoa
300 g voita (suolatonta)
100 g manteleita (jauhettuna)

päälle:
1 ½ dl mantelilastuja

Kuumenna uuni 125-asteeseen. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. Levitä vaahto 4 levyksi (à 15 x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.
Pane molemmat pellit yhtä aikaa uuniin ja paista pohjia 125 asteessa noin 1 1/2 tuntia,kunnes ne ovat täysin kuivuneet.Vaihda peltien paikkaa muutamia kertoja paiston aikana.Irrota pohjat varovasti lastan avulla ja jätä jäähtymään uuniritilän päälle.
Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. Lisää maito. Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.
Jaa täyte täysin jäähtyneille pohjille ja tasoita.Pinoa kakku.
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin.
Voitele kakun pinta ja reunat kreemillä. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.
Säilytetään viileässä, mutta tarjoillaan huoneenlämpöisenä.
Kakku on leikattava terävällä veitsellä mantelilastujen vuoksi!






Kakun historia:

Ellen Svinhufvud oli Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimo. Maamme vaikeiden 30-luvun lamavuosien läpi luotsannut ”Ukko-Pekka” tunnettiin perinteitä kunnioittavan miehenä, joka ennen maamme itsenäistymistä karkotettiin Siperiaan periaatteidensa vuoksi. Sinne matkusti myös uskollinen Ellen, koska ei halunnut hylätä miestään.

”Ukko-Pekkansa” presidenttikauden aikana 30-luvulla Ellen otti tavakseen järjestää presidentinlinnassa kahvikutsuja, joissa maamme eturivin naiset kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Kutsujen tarjoilut vaihtuivat kunnes maamme ensimmäinen rouva löysi kakun, jonka herkullista ja täyteläistä makua ei voinut ylittää. Sille hän päätti pysyä yhtä uskollisena kuin miehelleenkin. Silloisen kondiittorin pyynnöstä Ellen antoi nimetä kakun mukaansa.

Myöhempinä vuosikymmeninä Ellen Svinhufvud -kakusta muodostui
käsite ja suomalaisten suosikkikakku, jolle ei todellista haastajaa ole
koskaan löytynyt. Kakun alkuperäisen valmistajan lopetettua toimintansa
vuonna 2008 näytti hetken siltä, että kaikki hyvä loppuisi aikanaan.
(lähde: ellenkakku.fi/fi/tarina.html)

EDIT 17.3.2015



Kiitos Fazerille tästä mahtavasta palkinnosta (tästä on jo syntynyt paljon uusia leivontaideoita) ja kiitos myös leivontafoorumin haasteen järjestäjille ja kaikille äänestäjille. Tämä oli ihana yllätys minulle.

6.3.2015

Kenkäverossa harjoittelemassa



Taidan olla oikein onnekas leipuri-kondiittoriopiskelija, kun saan harjoitella oikein huipuissa paikoissa.
Ramin konditorian jälkeen, harjoittelut jatkuvat Kenkäverossa. Ja vaikka konditoria on alue mistä tykkään ja mistä olen kiinnostunut, olisi todella epäreilua olla mainitsematta Suur-Savon leipomoa (ainut leipomo koko S-ryhmässä.), jossa  olin harjoittelemassa kaksi kuukautta. Suomessa ei voi opiskella kondiittoriksi, ellei opiskele ensin leipuriksi. Siis kävin väkisin isossa teollisuusleipomossa tekemään sitä mitä tehtävä oli. Sieltä sain uutta kokemusta ja löysin  uusia kavereita.  Pakkasin ruisleipää ja tutustuin koko leipomon työprosessiin ja vaihteisiin. Lähdin sieltä merkittävästä kokemuksesta rikkaampana kohti uusia haasteita ja päädyin Kenkäveroon. Ja jos täällä ei viihtysi, missä sitten?

Jo ensimmäisenä päivänä sain kunnian leipoa ihan alusta asti Kenkäveron erikoisuuden Siken narskuvat näkkärit ja paketoin niitä myyntikuntoisiksi.  Jos satut poikkeamaan Mikkelin kautta ja ostat niitä, katsohan päivämäärä. Jos parasta ennen päivämäärä on 5.3.2016 silloin olet onnekas koska pidät kädessäsi juuri minun tekemiä näkkileipiä. Nauti hetkistäsi. Jos kuitenkin käy niin, että pussin sisältö ei miellytä sinua  (vaikka tuskin on mahdollista), muista että kävin välillä tauolla ja silloin minua tuurasi oikea leipuri, joka on tästä vastuussa.

Ja jos kerran poikkeat Kenkäverossa olisi harmi olla ostamatta ihania Mokkamarenkeja. En ole itse niitä tehnyt, mutta paketoin niitä käsin (täällä todella kaikkea tehdään käsin - ihanaa) ja voin sanoa, että tuoksu on ihastuttava! Ja sitten kun olet kerran Kenkäverossa  kannattaa myös...... Tiedätkö mitä? Kannattaa vain poiketa Kenkäveroon! Löytyy vaikka mitää ihanaa!




5.3.2015

Pääsiäinen lähestyy / SLY-30

Tiistaina illalla saapui ilmoitus, että pakettini on lokerossa, mutta kerkesin jo käydä töissä. Kyllä ne työt sotkee hirveästi omaa elämääni ja vapaa-aikaani, joskus jopa pilaa hauskuuden, mutta olen jo tottunut. Silti käyn töissä ihan säänöllisesti jo 16 vuotta, enkä haluaisi muuttaa tätä tapaa. Ja onneksi on aikaa muuhunkin.
Kävin eilen hakemassa paketin, sen jälkeen menin hammaslääkäriin (totta, sokeri käy hamapille). Jotenkin päivä meni väsymyksessä ja kiireessä, etten kerennyt enkä jaksanut kuin avata ja ihastella pakettiani. Ai mitä kaikkea siellä oli: 



-maissitärkkelystä
-ruokokidesokeria
-hyytelösokeria (Multi)
-valkosuklaata
-persikka- ja aprikoosisäilykettä
-sitruunatiivistetta
-lemon curdia
-mantelilastuja
-kaksi ihanaa piparkakkumuotteja sekä lempikarkkia Jimiä  ja pääsiäismunia lapsille. 

Sly-pariltani sain myös lämpimän kirjeen joka todella piristi päivääni. Ohjeisiin Amrani  ihastui ja pyysi, että jotakin niistä hän leipoisi itse. Annoin kyllä luvan, sillä Sly-säännöt varmasti sallii sen. Yhtä suurella innolla millä odotin pakettia, odotan myös että Amra rupeaa meille leipomaan. Kiitos sly - ystäväni taas kerran ihanasta paketista ja todella ihastuttavista kevyistä pääsiäisherkkuohjeista:

Valkosuklaa pääsiäispiirakka
Pääsiäiskääröt
Raikas passiopavlova
ja
Helppo marenkkikakku


Olet todella ihana enkä malta odottaa paljastuskuukautta.

2.3.2015

Baccala in bianco (Istrian resepti )




Paljastui jo, että toin Ranskasta 3,5 kg Nutellaa. Hämmästyttävää, eikö niin? No eikä ole. Ei ainakaan siihen verrattuna, että toin saman verran kuivattua, suolattua ja pakastettua norjalaista turskaa. Miksi sitä? Koska olen hulluna siihen! Ja olihan paljon helpompaa tuoda sitä talvella 3 tunnin  lennolla Geneve - Helsinki-reitillä, kuin kesäkuumalla 2-3 vuorokauden automatkalla Kroatiasta Suomeen.

Ja kun on kerran nähnyt vaivaa sen tuomisessa, on nähtävä myös vaivaa sen tekemisessä.

Vanhassa Istrian niemimaan reseptissa työvaiheet ovat sellaisia, että näet todella paljon vaivaa! Ensin pitäisi liottaa kala kylmässä vedessä kaksi vuorokautta. Sitten keitetään useita tunteja pehmeäksi (nykyään riittää kunnon huuhtelu ja yhden tunnin keittäminen painekeittimessä).


Kun kala on keitetty, sitä puhdistetaan nahasta ja ruodoista.


Vain puhdas liha käytetään.


Äläkä heitä pois keitinvettä! Siinä keitetään perunat.
Puhdistettu kalaa laitetaan isoon morrteliin ja painellaan puisella survimella. Painellaan ja hierotaan niin pitkään, että lihaa hajoa. Hienonnetaan valkosipuli. Puolet lisätään kalaan ja painellaan lisää. Toinen puoli kuullotetaan runsaassa oliiviöljyssä, siivilöidään ja öljy lisätään kalaan. . . . ja painellaan lisää. Lisätään survotut perunat ja painellaan lisää.  Lisätään öljyä niin paljon kuin kala jaksa "juoda" ja painellaan vaan lisää! Älä pelkää! Turska juo paljon öljyä. Ja painellaan lisää. . . . .  Lisätään hienonnettua persiljaa ja tietenkin painellaan lisää..... Painellaan ja hierotaan noin puolitoista tuntia. Kamalan raskasta ! Meilläpäin  se homma on miesten työtä. Me emme vaadi tasa-arvoa miesten kanssa. Tehkööt kaikki raskaat työt!
Ja ennen kuin luovut koko Baccala in biancosta, kerron sulle modernin tavan tehdä sen. Tehdään koko juttu yleiskonella!






Kyllä onnistuu yhtä hyvin melalla kuin puisella survimella ja koko "painellu" alhaisella nopeudella kestää noin puoli tuntia. Eli painekeittimen ja yleiskoneen avulla pääsemme syömään Baccala in biancoa kolme päivää aiemmin kuin Istriassa. Jos vaan saisimme kalaa ja yhtää hyvää oliiviöljyä!



Ja ostoslistaan kuuluu :                                                    
n. 1 kg kuivattua turskaa
5-6 dl erittäin hyvää oliiviöljyä (minä ostan monta litraa joka vuosi Adrian rannikolta, se on super hyvää laatua)
4 valkosipulin kynttä
2-3 perunaa
tuoretta persiljaa
mustapippuria






Niin! Melkein unohdin tärkeimmän jutun! Muista juoda valkoviinia turskan kanssa!!!!!!!!!
Adrianmerellaä sanotaan, että turska ui elämässään kolme kertaa: ensimmäisen kerran meressä, toisen kerran oliiviöljyssä ja kolmannen kerran valkoviinissa.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...