20.6.2014

Viiden minuutin kakku, eli mille crepe!



Leivontafoorumilla tällä hetkellä on menossa haaste "Tuunaa eines vieraille"!

Oli lähellä, että tämän kuukauden haaste jää väliin. Olen niin paljon yrittänyt keksiä jotain kivaa, enkä osannut. Se oli virhe. Ei olisi pitänyt miettiä, vaan muistaa. Onneksi muistin: lapsuuden toivotuin synttärikakku, kakku josta kaikki pitävät: ranskalainen lettukakku, eli Mille crepe!
Autenttista ohjeetta en kuitenkaan pystynyt toteuttaa, sillä haaste ei salli ohukaisien paistamista, eikä varmasti ranskalaisen kreemin keittämistä, mutta sovelsin eineksillä ja olen erittäin tyytyväinen tulokseen.


2 pkt Pirkka Räiskäleitä   

1 purkki kirsikkahilloa
1 purkki Nutellaa
1 dl kermaa
kirsikoita



Kokoa kakku niin että levität tasaisesti kirsikkahilloa ja Nutella letuille, vuoron perään ja laita päällekkäin. Jäähdytä jääkaapissa vähän aikaa, että saat kakun helpommin leikattua.  Koristele kermalla ja kirsikoilla Schwarzwaldkakun tyyliin.








Nutella on hyvin suosittu levite meillä päin. Bongasin netistä kuvan, joka parhaiten selittää miten meillä päin suhtaudutaan Nutellaan:




19.6.2014

Lempikakun monet kasvot

Yksi minun lempikakuista sai huomiota lähipiirissäni ja sitä on nyt tullut tehtyä paljon. Rippijuhliin meni viime sunnuntaina kaksi ja kuulemma meni hyvin kaupaksi. Muut menivät eri juhliin. Tässä muutamia kuvia ja ohjeen löydät tästä.












14.6.2014

Nyt ollaan jo 6v


Äidin vauva täytti tiistaina kuusi. Synttärit pidetään sunnuntaina, mutta kuka oikein jaksaisi odottaa niin pitkään, että saisi avata lahjat. 
Sitä varten pidettiin ihan pienet juhlat perheen kesken, söimme kakkua, kurkistimme lahjoihin ja lähdimme sirkukseen.  






Urpolan koulun hiekkakentällä yön yli nousi sirkuksen ja äiti ajatteli, että käynti siellä voisi olla täydellinen lahja 6v pojalle. Äiti inhoaa sirkuksta, mutta lasten takia äidit ovat valmiita kärsimään mitä tahansa. No, heti toisen esityksen jälkeen huomasin, että poika yrittää sanoa minulle jotain. Melu oli kauhea, enkä kuullut mitään. Vähän ajan päästä, poikani tuli minun syliin istumaan ja äiti meinasi sulata rakkaudesta ja sitten kuulin poikani huutavan minun korvaan:
"Tämä on tylsää! "
Tuli ihan järkytys! Kysyin:
"Mikä on sinusta tylsää? "
"Odottaminen, että tämä päättyy! "
Äiti oli samaa mieltä. Katsoin tyttöjä. He näyttivät vain pikkuisen onnellisemmilta kuin äiti ja poika... eläinten esityksiin asti. Vaikka kuinka suloiset ponit olivatkin, niiden ilmeistä Amran mukaan huomasi, etteivät eläimet olleet tyytyväisiä. Ja viimeinen esitys koiran kanssa... huhhuh. En suosittele eläinten ystäville. 

Oli miten oli, sirkuksessa tuli käytyä ja todettiin, ettei tarvitse mennä toista kertaa. 

Ettei tästä postauksesta tulisi pelkkää kritiikkiä, suuret kiitokset akrobaateille ihanista esityksistä, varsinkin tähtikuvioisessa puvussa esiintyvälle miehelle, joka pyöri ja käveli oikein korkealla kuolemanpyörässä ilman turvavälineitä ja valjaita, välillä silmät peitettynä. Ja minäkin pidin välillä silmiä kiinni.

Toivon, että sunnuntaipäivä tulee olemaan meidän synttärisankarille hauskempi!
















Tiistaipäivän kakku oli toteutettu synttärisankarin ohjeen mukaan:

"Sama kakku kuin mikä vietiin päiväkotiin, mutta kakun päällä ei ollut hyvää. Päälle voit laittaa mansikkaa ja kermaa."



Päiväkodin kakussa oli toivottu vihreää ja sinistä ja siinä piti lukea Cake. Muuten kädet olivat vapaana.



Tässä nyt ohje molempiin kakkuihin:


Pohja:

6 kananmunaa             3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi vehnäjauhot varovasti nostellen. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Leikkaa pohja kolmeen osaan, kostuta maidolla ja levitä päälle hilloa. Cake-kakussa käytin mustikkahilloa ja hedelmäkakussa mansikkahilloa.

Täyte :

3 prk Valio kuningatar rahkaa
5 dl kermaa
Vatkaa kerma ja sekoita rahka sekaan.
Täytä kakku ja koristele.

Kirjan arvostelu: Reseptien aarteet


Taas kerran Gummerus lähetti arvosteltavaksi ihanan reseptikirjan Reseptien aarteet . Minulle, ulkomaalaiselle, joka on viettänyt puolet elämästään Suomessa tämä oli varsin mielenkiintoinen kirja selailtavaksi. Kirja toi sekä vanhat perinnereseptit, että Suomen ruokakulttuurihistorian. Kirja toi myös vastauksia moniin kysymyksiin, jotka ovat "vaivanneet" minua vuosikausia. Ihan mahtava ruokakirja! Olisi täydellinen lahja Berlusconille.

Reseptistä helmenä hohtaa Vesivoi, joka ilmeisesti on kehitetty joskus laman aikana ja tarkoitus oli jatkaa sitä. Minulle se oli aivan uusi käyttötapa voille. Nykyisin, kun yritetään keventää ruokavaliota mahdollisimman paljon, tämä ohje sopii täydellisesti:

Vesivoi

250 g voita
2½ dl ruokaöljyä
5 dl kädenlämpöistä vettä
suolaa maun mukaan

Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella. Mausta suolalla makusi mukaan. Säilytä kannellisessa astiasa viileässä paikassa.


5.6.2014

Gluteeniton ja jauhoton mutakakku, muscovadosokerilla



Esikoisen juhlan tarjonta oli gluteeniton. Toinen kakuista oli ihana Kinuskihyydyke karpalotwistillä ja kinuskimarengilla kuorrutettu ja toinen oli täysin jauhoton mutakakku, vain neljällä raaka-aineella. Sain ohjeen työkaverilta, joka joskus sen repäisi pois jostain lehdestä ja laittoi talteen. Se on todettu mutakakkujen parhaaksi.

220 g suolatonta voita                                    
250 g tummaa suklaata (60-70%)
5 kananmunaa
160 g muscovadosokeria

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon suklaa pieninä paloina, sekoita ja jätä pöydälle jäähtymään.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet sokerista ruokalusikallinen kerrallaan.
Vatkaa keltuaiset ja loput sokerit vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahtoon jäähtynyt suklaa-voiseos, sitten noin 1/4 valkuaisvaahdosta reippaasti sekoittaen. Sekoita loput valkuaisvaahdosta taikinaan varovasti käännellen. Paista paperilla vuoratulla irtopohjavuoalla (n. 22-24 cm) 175 asteessa noin 35 minuuttia.


*Uskalla ottaa kakku ajoissa pois uunista!*




Saat juhlavamman asun mutakakulle, kun puuteroit päälle tomusokeria!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...