28.4.2014

Aidot bosnialaiset cevapit ja pitaleipiä vierailemassa Ruokasurffausta blogissa



Bloggaajakaverini Anna kävi matkalla Bosnia Herzegovinassa ja ihastui minun kotimaahan. Erityisesti Anna ihastui meidän cevapi-lihapötköihin ja minä yritin tehdä niitä Annalle ja kaikille meidän lukijoille. 

Ohje löytyy Annan Ruokasurffausta blogista, josta sain kunnian postata omia juttuja huhtikuun kuukauden vierailijana.
Kaikkia muita hyviä Annan tekeleitä ja matkatarinoita löydät täältä.

25.4.2014

Näin tehdään filotaikina itse!



On kulunut aikaa, kun lupasin teille lukijoille opettaa tekemään filotaikinan itse. Ja on kulunut aikaa, kun olen ottanut valokuvia (mikä joskus tekee tästä bloggauksesta myös seikkailuharrastuksen). Ainoa joka on jäänyt tekemättä on postaus itse. Ajan puute on loputon! 
No nyt oli hetki aikaa ja lisäksi aivotkin olivat hereillä, että muistin mitä jäi tekemättä. 
Taikinaohjeesta ei ole paljon puhuttavaa, sillä taikinan teen aina ilman mittausta. 


Tarvitset:
n. 1 kg vehnäjauhoja 
1 tl suolaa
vettä
2-3 dl öljyä


Sekoita vehnäjauhot, suola ja vesi taikinaksi. Taikinan pitäisi olla koostumuksestaan niin kuin pullataikina. Vaivaa oikein hyvin (jos haluatte jonkulaisen ajan arvo, miten pitkään taikinaa pitäisi vaivaa, sanotaan näin: vaivaa taikinaa niin pitkään, kunnes käsi tulee kipeäksi). Sitten jaa taikina neljäksi osaksi ja vaivaa jokainen palloksi. Voitele öljyllä ja anna levätä hetken.  


Kaulintaan tarvitset puhtaan liinan, josta nukka ei lähde pois.
Kauli yksi taikinan pallo kerralla.  






Kun saat oikein ohuen ympyrän, voitele se öljyllä ja anna levätä hetken. 




Laita kädet varovasti taikinan alle, nosta se ylös ja venyttele taikina ilmassa nopeasti, mutta varovasti.



Laske se pöydälle ja varovasti vetämällä sormilla, venyttele taikina koko pöydän ympäri.








Kun kerran saat filotaikinan tehtyä, voit sen täyttää esimerkiksi lihalla, juustolla, pinaatilla...
Älä hermostu jos epäonnistuit. Tämä tekniikka vaatii harjoittelua. 
Meillä opetellaan tätä oikein varhaisessa iässä. 





Vanhan kansan mukaan, tyttö ei voi mennä naimisiin jos ei osaa tehdä filotaikinaa ja keittää hyvää kahvia. Itse olin 23 kun menin naimisiin, enkä osannut tehdä mitään muuta kuin kakkuja. Bosnialaista kahvia en osaa keittää kunnolla vieläkään. Silti mieheni on pysynyt minun kanssani kaikki nämä vuodet. Jos se johtuu siitä, että teen oman miehen mielestä maailman parasta burekpiirakkaa
Elikkä, kaikki sinkut, äkkiä harjoittelemaan! 












23.4.2014

Leivontafoorumin maaliskuun haasteen palkinto

Osallistuin leivontafoorumin maaliskuun leivontahaasteeseen "REVANSSI" - uusi mahdollisuus ! ja pääsin voittajien joukkoon Lempi Charlotte-leivoksella. Maanantaina tulin pääsiäisreissusta kotiin ja postilaatikossa odotti Lekuen pakettikortti. Paketti on heti haettu ja sen sisältö on näin mahtava:

-mini brownie vuoka
-decomax pursotin
-cake pops vuoka (samalaisen voitin muutama viikko sitten arvonnassa, kokeilin ja totesin, että meidän perheessä olisi käyttöä kahdellekin => ja nyt saapui toinenkin)


Kiitos Lekuelle tästä mahtavasta palkinnosta ja kiitos myös leivontafoorumin haasteen järjestäjille ja kaikille äänestäjille.

Lempi Charlotte-resepti löytyy täältä.


17.4.2014

Hyvää pääsiäistä


Pääsiäisaiheinen kakku Ajlan eskariluokalle:


Kakku on tehty suurin piirtein samalla tavalla kuin Lempi Charlotte. Päälle tein Pääsiäispesän ja tipujen tilalle Angry Stella.


Pohja:
4 kananmunaa
4 rkl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
vaaleanpunaista pastaväriä
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää pastaväri, sen verran, että olet itse tyytyväinen sävystä. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Levitä paperilla vuoratulle uunipellille ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia. 
Ota puhdas keittiöliina ja kasta se kylmällä vedellä.  Purista se kevyesti ja laita keittiön pöydälle. Kumoa paistettu kääretorttupohja liinalle ja rullaa yhdessä liinan kanssa. Näin saat kääretortun nätisti käärettyä ja sopivasti kostettua.

Täyte :
2 rkl mustikkahilloa
1/2 dl vettä
1 prk mascarpone juustoa
2 dl kermaa
2 rkl vaniljasokeria

Sekoita hillo ja vesi sauvasekoittimella ja levitä avatun kääretorttupohjan päälle.  Vatkaa kerma ja lisää sokeri ja mascarpone ja levitä hillon päälle.  Rulla kääretorttu ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.  Sitten leikkaa se ohueiksi viipaleiksi.
Vuoraa n.2-3 litrainen kulho tuorekelmulla ja asettele kääretortun viipaleet kulhon pohjalle niin nätisti kuin pystyt (ja pystyt varmasti paljon paremmin kuin minä, minä olen aika sotkuinen ja huoleton). Varmista, että sinulle jää niitä viipaleita myös kulhon kansiksi tai ehkä parempi sanoa kakun pohjaksi, sillä joudut kääntämään tätä Charlottea jossain vaiheessa nurin päin.

Kun olet saanut kulhon vuorattua, olisi aika keittää Charlotten täyte, johon tarvitset:
1 l täysmaitoa
2,5 dl maissitärkkelystä
8 rkl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
4 keltuaista
150 g voita

Laita 9 dl maitoa ja voi kiehumaan.  Sekoita kulhossa maissitärkkelys, sokerit, keltuaiset ja 1 dl maitoa.  Kun maitovoiseos alkaa kiehua, lisää siihen tärkkelysseos, koko ajan sekoittaen ja keitä paksuksi kiisseliksi. Ole erityisen varovainen, sillä pohja saattaa palaa oikein helposti.  Suosittelen teflon-pinnotettu kattila. Nyt kun olet keittänyt kiisselin ja oletan, ettei se ole palanut (eikö se muuten ole ohje mikä onnistuu aina?) kaada seos kulhoon ja asettele päälle loput kääretortun viipaleista. Jäähdytä hyvin ja laita se sitten jääkaappiin yöksi. 

Huhtikuu => synttärikuukausi, osa 3


Minun syntymäpäivä oli 13.4. Olen vuoden vanhempi. Onko syytä juhlia?



15.4.2014

Huhtikuu => synttärikuukausi, osa 1


AMRAN SYNTTÄRIT (4.4.)



Kinuskihyydyke karpalotwistillä ja kinuskimarengilla kuorrutettu (ohje tässä)
mutakakku (ohje tulossa)
voitaikina-pikkupizzat
chili con carne (ohje tulossa)
tortillat
maissitortillat (ohje tulossa)













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...