Vanhan ajan luumuleivos

5.9.2013


Muistan lapsuudesta, että äitini oli aina tehnyt tämänkaltaisia leivoksia, jolloin ne olivat täytetty luumulla, omenoilla, kvittenillä tai kirsikalla... Toinen vaihtoehto olivat erilaiset filotaikinaleivokset, kuten baklava tai omenafilopiirakka ja vielä kaikki vahvassa sokeriliemessä. Lapsena en tykänyt niistä. Siksi aloitin itse leipomaan varhaisessa iässä.
Nyt aikuisena aina silloin tällöin kaipaan näitä leivonnaisia. Niin kuin nyt, kun meidän pihan luumut alkavat olla pikkuhiljaa kypsiä.
Kaivoin aarrearkun pohjalta kauan unohtuneen luumuleivoksen reseptin ja pyyhkäisin pölyt sieltä.
Ei ole kovin erikoinen herkku, mutta palautteet työkavereilta olivat paremmat kuin mitä odotin. Eli, suomalais makuraadin mukaan, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä yksinkertaista ja vaatimatonta ihanuutta.

1 kg luumuja
2 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä

Keitä luumut ja sokeri noin puoli tuntia miedolla lämmöllä. Lisää maissitärkkelykseen tilkka vettä ja lisää luumuihin. Sekoita hyvin ja ota pois liedeltä.
Sillä ajalla kun keität luumut, tee pohja:

Sekoita
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl mannasuurimoita
1 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
2 dl öljyä
1 dl ranskankermaa
5 rkl hilloa (käytin itsetehtyä mustaherukkahilloa => sopii mainosti)

Kaada puolet taikinasta voideltuun uunivuokaan ja paista noin 10 min 170:ssä asteessa. Ota pois uunista, kaada päälle luumuseos ja sen päälle loput taikinasta. Laita takaisin uuniin ja paista 45 minuuttia.
Ripottele päälle tomusokeria.












4 kommenttia

  1. Herkullisen näköinen ohje.Pitäisi itsekkin saada kulutettua luumupuusta luumuja kaikkeen, kun ei viitsisi poiskaan heittää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin leivoin paljon, keitin hilloa.... Tänään S-kaupasta 0,5 kg kotimaiset luumut maksavat 2,99€

      Poista
  2. Tällaisista herkuista en ole kuullutkaan ennen! Herkullisen näköisiä leivoksia :) Jännää, että taikinaan tulee mannasuurimoita. Olen käyttänyt niitä vaan mannapuuroon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mannasuurimoilla on monelaista käyttöä. Pitäisikö minun "opettaa" teitä muutamia uusia herkkuja ja saada itsellesi vaikka muutama "uusi" kilo päälle. Mannasuurimo ei pilaa mitään :)

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.