Opelle kakku, meille taas burek, tällä kertaa vielä helpommin!

31.5.2013


Joka vuosi on mietitty, mitä opelle voisi antaa lahjaksi. Suklaarasiat ja kynttilät ovat sopivia joululahjoja. Keväällä mennään kukkapuolelle. Kesäkukka, amppeli, kimppu, perena... minun valintani tänä keväänä on syötävä kukkakakku. Toivottavasti ope tykkää. Tein sen Särkyneen sydämen kakun ohjeella, mutta kun minulla on niin iso vuoka, tein puolitoista annosta, eli:

4,5 dl sokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
3 rl kaakaojauhetta (sokeritonta)
3 tl vaniljasokeria
1½ tl soodaa
- Sekoita keskenään kuivat aineet
3 munaa
3 dl maitorahkaa
3,5 dl maitoa
- Sekoita nämä keskenään
225g sulatettua voita
- Kaada 'nestemössö' kuivien aineiden päälle ja sitten voi. Sekoita keskenään ruokalusikalla varovasti.
Tässä vaiheessa minä lisäsin 150g rusinoita jotka liuotin Kroatian tummaan rommiin (yön yli)  ja 100g tummasuklaaraastetta. Kaada taikina vuokaan. Tee viilto veitsellä jo vuoassa olevaan taikinaan keskelle ympäriinsä, niin se ei halkea uunissa. Paista uunin alimmalla tassolla 180 asteessa noin tunnin verran.


Meille tein ruoaksi Burekin. Kaikki on samaa kuin täällä, paitsi etten rullannut sitä, sillä filot olivat hieman huonokuntoisia. Tein sen samalla tavalla kuin Juustofilopiirakassa.










Hunokuntoisien filojen takana on oma tarina. Viime kesänä kun kävime Bosniassa, paluumatkalla kävime Kroatian rannikolla viikoksi ja kun se oli viimeinen destinaatio meillä pain, sieltä olemme tankanneet peräkontin (ja suksiboksin tietenkin) kaikilla herkuilla mitä täältä ei saa. Filotkin kuuluvat listalle, vaikka niitä saa täältäkin. Meillä niitä saa eri paksuuksia ja burekkia varten ostan pikkaisen paksumpia kuin mitä myydään Suomessa. Ne vievät hyvin vähän tilaa ja ne säilyvät hyvin 2-3 päivää kylmälaukussa ja maksavat alle 1€ per 600g paketti. Osa niistä murustuu hieman kuljetuksen aikana, osa pakastimessa, mutta se ei haittaa yhtään. Tänään käytin viimeisen paketin, minkä ostin sieltä (oli hyvin piilossa pakastimessa) ja tuli mieleen vanha eläkeläinen Kroatiasta, joka jonotti kassalla minun takana Crikvenican Konzum-kaupassa. Ostin sieltä meille matkaeväitten lisäksi paljon savustettua lihaa ja kestomakkaraa, juustoa, kirsikkahilloa, kirsikkamehua, suklaalevitettä, mausteita, Vegetaa (10kg)... ja 15 pakettia filotaikinaa. Se eläkeläinen minun takana tuumasi jotain niin kuin :"Mihin nämä herkut menevät?!"(tiedoksi: meillä pain eläkeläisten tulot ovat niin surkeita, että ihmettelen miten ne pärjäävät ollenkaan). Hymyilin tälle vanhukselle ja sanoin, ettei hän voi edes kuvitella mihin minä vien tämän ruuan ja hän vastaisi: "Rouva, mihin ikinä veisit tämän ruuan, menisin ihan mielelläni mukaan." Nyt on 15 pakettia filoja syöty (ja muutkin herkut , Vegetakin on lopussa, vajaa kilo jäljellä) ja olen miettinyt tätä vanhaa miestä vähintään 15 kertaa. Tänään mietin, että Kroatia ja se kroatialanen eläkeläinen ovat kuukauden päästä osa EU-ta. Helpottaako se sen miehen ja muiden 1,2 miljoonaa eläkeläisten elämää Kroatiassa, vai onko se yksi reikä vielä tulossa meidän kukkaroon?

9 kommenttia

  1. Tosi kaunis kakku:-) Ope on tuosta takuulla iloinen:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Huomenna on todistustenjako ja Amra vie kakun opelle. Toivottavasti ope ei lue blogia. Tämän pitäisi olla yllätys :D Minulle osa tekstistä karkasi blogille ennen kuin sain sen edes kirjoitettua ja kaikki virheineen. Oli pakko kiiruhtaa ja julkaista se, vaikka oli tarkoitus postittaa tämän huomenna.

      Poista
  2. Ihanan näköinen kakku! Kesäisen raikkaat värit :)

    VastaaPoista
  3. Kakkua opettajalle on hyvä ajatus !
    Oppilaiden kukat ilahduttavat ja lämmittävät mieltä, kuihtuvat ja unohtuvat. Mutta kakku, sen maku säilyy pitkään makumuistissa - ja suuri etu kukkiin verraten, että jos saa useamman, niin voi laittaa pakkaseen ja nauttia myöhemmin.

    Kiitos, kun vierailit blogissani !

    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Itsekin mietin sama.
      Blogissasi vierailen useasti, se on ihanaa.

      Poista
  4. Kaunis kakku!:) Täytyy katsoa löytyisikö täältä päin filotaikinaa, ja kokeilla siitäkin tehdä jotain. Olen syönyt vain jotain valmiita filotaikinajuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee Burek, se on paras. Se tule heti koko perhen suosikki listalle ;)

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.