Bosanski

Cheese cake sa grožđicama i rumom
(tepsija promjera 26 cm)


Kora:
175 g mljevenog keksa
50 g putra

Fil:
150 g grožđica
0,5 dl ruma
2,5 dl šećera
4 jaja
2,5 dl povlake (20-35% mm)
750 g mascarpone sira (može i Philadelphia, ABC ili neki drugi svježi sir)

Odozgo:
2,5 dl vrhnja za šlag
2 velike kašike šećera u prahu
1,5 dl povlake (20-35% mm)
1 kašika ruma

Grožđice preliti sa rumom i ostaviti preko noći da upiju rum.
Istopiti putar i pomiješati sa mljevenim keksom. Utisnuti na dno kalupa za tortu i peći u rerni na 180 stepeni 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite fil.
Stavite grožđice u cjedilo da višak ruma iskapa.
Izmutiti sir i šećer da dobijete glatku kremu. Dodajte jaja I povlaku I umutite pjenasto.
Izlijte u tepsiju 1/3 fila, pospite polovinom grožđica, prelijte sa drugom trećinom fila, pospite ostatkom grožđica i prelijte ostatak fila.
Pecite na 180 stepeni 1 sat i 15 minuta. Ugasite rernu i otvorite je oko 10 cm. Ostavite kolač u otškrinutoj rerni još pola sata. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi. Stavite u frižider najmanje 4 sata.
Umutite vrhnje sa prah šećerom. Dodajte povlaku i rum i mutite još trenutak.
Premažite ohlađen kolač.
Ukrasite grožđicama.

Torta od kestena (bez brašna, bez glutena)

Kora

150 g tamne čokolade
50 g smeđeg šećera
3 jaja
prstohvat soli

Potreban vam je kalup za tortu prečnika 18 cm sa dnom koje se odvaja.

Zagrijte renu na 180 stepeni.
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Otopite čokoladu na pari. Izmiješajte žicom žumanjke i šećer, tek toliko da se šećer istopi. Nemojte mutiti.
Bjelanjke posolite i umutite u čvrst snijeg.
Dodajte otopljenu čokoladu u smjesu od žumanjaka i šećera i promiješajte.
Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano izmiješajte, tek toliko da se smjesa sjedini. Nemojte miješati previše! Izlijte smjesu u kalup za tortu prečnika 18 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pazite da se kora ne prepeče.
Ova kora je jako osjetljive strukture i ne može se prenositi sa papira na tanjir. Takođe je ne možete presjeći po sredini. Budite oprezni kad je budete vadili iz kalupa. Pažljivo je prenesite na tanjir za serviranje zajedno sa papirom, a višak papira možete oprezno odrezati.
Vratite nazad obruč od kalupa, koji ste prethodno obložili prozirnom folijom. Ostavite u frižider dok pravite fil.

Tamni fil

200 tamne čokolade
1 velika kašika ruma ili konjaka
25 ml ključale vode
6 kašika kesten pirea
1,5 dl vrhnja za šlag

Otopite čokoladu na pari, dodajte rum, ključalu vodu, kesten pire i izmiješajte da se masa ujednači. Ohladite.
Umutite vrhnje za šlag i umiješajte u smjesu čokolade i kestena veoma oprezno. Smjesa treba da bude pjenasta! Izlijte smjesu preko kore i vratite u frižider.

Bijeli fil

0,5 dl vrhnja za šlag
2 dl kiselog vrhnja (najmanje 20% mliječne masti)
2 kašike kesten pirea

Umutite vrhnje za šlag. Dodajte kiselo vrhnje i kesten pire i izmiješajte da se smjesa ujednači. Izlijte smjesu preko tamnog fila i ostavite u frižideru preko noći.
Nemojte biti nestrpljivi. Torta je jako osjetljiva i lako bi vam se mogla raspasti!!! Ako vam se ipak previše žuri, preporučujem vam da stavite toru neko vrijeme u zamrzivač.

Za ukras

100 g tamne čokolade
pahuljice od šećerne mase, Raffaello kuglice....

Pošto vjerujem da ste bili strpljivi i uspjeli izvaditi tortu iz kalupa bez problema, sad ćemo je ukrasiti. Tako ćemo sakriti one ružne ivice koje smo okrnuli nožem i proboli prstom dok smo se borili da nam torta ostane čitava. Možda ste vi uspjeli da je izvadite bez problema, ali ja sam se baš pošteno namučila. Morala sam je maskirati.

Otopiti čokoladu na pari.
Izrezati traku od papira za pečenje veličine obima torte.
Izliti čokoladu na papir i razmazati po cijeloj dužini. Sačekati koji trenutak da se čokolada malo stegne, ali ne sasvim. Omotajte papir sa čokoladom oko torte i sve skupa stavite u zamrzivač oko minutu. Izvadite tortu i lagano odllijepite papir. Ukrasite snježnim pahuljicama i grudvama. Kako vam se sviđa?

Mudcake od batate sa filom od malina



Kora:

300 g pirea od batata
1 ¼ dl muscovado šećera (može I obični smeđi ili bijeli šećer)
1 ¼  dl kakaoa (po mogućnosti sirovi => raw)
¼ kafene kašičice sode bikarbone
1 kafena kašičica praška za pecivo
2 kašike kakao maslaca

Oguliti batatu i skuhati. Procijediti. Odvojiti 300 g i izgniječiti. Dodati kakao maslac u vruć pire i miješati da se otopi. Dodati šećer i umutiti mikserom. Dodati prosijani kakao, sodu I prašak za pecivo i dobro umutiti. Staviti u malu (16 cm), papirom obloženu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Ohladiti.

Fil:

300 g malina
100 g šećera (ja sam koristila fruktozu)
1,5 dl vode
35 g kukuruznog škroba (gustin) ili jednu kesicu pudinga od vanilije


Staviti u šerpu maline, šećer i 1 dl vode i staviti da prokuha. Razmutiti škrob sa 0,5 dl vode i zakuhati kao puding. Preliti preko kore i ostaviti da se skroz ohladi.


Kolač od jabuka i čokolade


Kolač od jabuka i čokolade Količina je predviđena za tepsiju promjera 28-30 cm, ali možete napraviti dva manja kolača od 18-20 cm. Meni je tako praktičnije: jedan kolač ostavim kod kuće, a drugi ponesem na posao. Kolač je jako brz i jaednostavan, ne treba vam čak ni mikser. Kora: 3 dl šećera 5 dl brašna 2 kašike kakaoa 2 kašičice vanilin-šećera 1 kašičica sode bb 2 jaja 2 dl švapskog sira (kvarg) ili jogurta 2,5 dl mlijeka 150 g putra (istopljenog)  Fil: 4-5 kiselih jabuka 2-3 kašike limunovog soka  Čokoladni preljev (Ganache): 1 dl slatkog vrhnja 200 g tamne čokolade (udio kakaoa najmanje 60%) U veliku zdjelu nasuti hladnu vodu i ucijediti limun. Očistiti jabuke, isjeći na kriške i staviti u vodu sa limunom, da ne potamne. Izmiješti sve suhe sastojke za koru u velikoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješati kvarg/jogurt, mlijeko i jaja. Preliti preko smjese sa brašnom. Dodati istopljeni putar i sve lagano izmiješati kašikom, samo toliko da se smjesa sjedini i ne bude grudvica. Ni pošto ne mutiti!!! Izliti smjesu u pouljenu i prezlama ili brašnom posutu tepsiju i poredati odozgo jabuke. Peći na 220 stepeni oko pola sata. Dok se kolač peče napraviti preljev. Izlomiti čokoladu na sitne kockice i staviti u zdjelu. Zagrijati vrhnje do ključanja i preliti preko čokolade. Lagano miješati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu i preliti preko kolača.

Količina je predviđena za tepsiju promjera 28-30 cm, ali možete napraviti dva manja kolača od 18-20 cm. Meni je tako praktičnije: jedan kolač ostavim kod kuće, a drugi ponesem na posao.
Kolač je jako brz i jaednostavan, ne treba vam čak ni mikser.
Kora:
3 dl šećera
5 dl brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice vanilin-šećera
1 kašičica sode bb
2 jaja
2 dl švapskog sira (kvarg) ili jogurta
2,5 dl mlijeka
150 g putra (istopljenog)

Fil:
4-5 kiselih jabuka
2-3 kašike limunovog soka

Čokoladni preljev (Ganache):
1 dl slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade (udio kakaoa najmanje 60%)
U veliku zdjelu nasuti hladnu vodu i ucijediti limun. Očistiti jabuke, isjeći na kriške i staviti u vodu sa limunom, da ne potamne.
Izmiješti sve suhe sastojke za koru u velikoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješati kvarg/jogurt, mlijeko i jaja. Preliti preko smjese sa brašnom. Dodati istopljeni putar i sve lagano izmiješati kašikom, samo toliko da se smjesa sjedini i ne bude grudvica. Ni pošto ne mutiti!!!
Izliti smjesu u pouljenu i prezlama ili brašnom posutu tepsiju i poredati odozgo jabuke. Peći na 220 stepeni oko pola sata.

Dok se kolač peče napraviti preljev. Izlomiti čokoladu na sitne kockice i staviti u zdjelu. Zagrijati vrhnje do ključanja i preliti preko čokolade. Lagano miješati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu i preliti preko kolača.


Kolač od tikve i sira (Cheesecake)



(tepsija prečnika 20 cm)
Kora:
200 g mljevenog keksa
100 g putra (omekšanog)
1 velika kašika meda (ili agave sirupa)
Fil:
400 g izgnječene pečene tikve
650 g svježeg sira (može Mascarpone, Philadelphia, Moja kravica, ABC...)
1,5 dl šećera
2 kašičice vanilin-šećera
3 kašike gustina
2 jaja
2 kašičice cimeta
½ kašičice naribanog muškatnog oraščića
Presjeći tikvu i peći na 200 stepeni oko sat vremena, da omekša. Ohladiti. Očistiti od sjemena i kore i odvojiti za kolač 400 g, te izgnječiti.
Zagrijati rernu na 200 stepeni.
Pripremiti koru. Izmiješati keks sa putrom i medom, utisnuti u tepsiju, na dno i na zidove. Dobro bi bilo, ako imate „za broj manju“ tepsiju da stavite unutra, da se stranice ne bi prilikom pečenja „obrušile“. Peći 8 minuta.
Za to vrijeme izmutiti pjenasto sir, šećer i gustin. Dodavati jedno po jedno jaje I mutiti cijelo vrijeme. Na kraju lagano umiješati kašikom pire od tikve i začine.
Izliti smjesu u tepsiju preko podloge od keksa, smanjiti temperature na 175 i peći na sredini rerne sat vremena.
Nakon pečenja sačekati 10 minuta, te lagano uz pomoć noža odvojiti ivice kolača i pažljivo ga izvaditi iz tepsije. Kad se ohladi staviti u frižider I ostaviti preko noći da se ukus ujednači. Poslužiti sutradan.



Kolač od tikve sa kakaom



(Količina za tepsiju prečnika 20 cm)

Kora:

100 g mljevenog digestive
3 kašike putra (istopiti)
3 kašike agave sirupa (može se zamijeniti sa medom)

Fil:

1 hokkaido tikva (težine oko 1,2 kg)
4 jaja
200 g agave sirupa ili meda
100 g tamnog kakaa u prahu

Presjeći tikvu i peći je u rerni na 200 stepeni oko jedan sat. Ostaviti da se ohladi.
Izmiješati keks sa putrom i sirupom i utisnuti u tepsiju. Peći na 180 stepeni 10 minuta.
Izvaditi sjeme iz tikve i oguliti koru. Odvojiti za kolač 600 g tikve i dobro izgniječiti.
Umutiti jaja i dodati izgniječenu tikvu. Dodati sirup i mutiti da se dobije glatka krema. Dodati prosijani kakao i dobro izmutiti. Izliti u tepsiju preko polupečene kore od keksa i peći na 180 stepeni pola sata.

Savjeti:

Koliko god izgledalo da je količina kakaoa ogromna, NIJE. Kolač nije previše žestok, čokoladni okus je fantastičan, sa tikva se uopšte ne osjeti.

Ovaj kolač možete takođe napraviti uz dodatak ruma, korice od narandže, svježe izribanog korijena džumbira, cimeta....

Kolac od šljiva


Kora:
300 g putra
2½ dl šećera
2 jaja
4 dl brašna
2 dl zobenih pahuljica

Odozgo:
šljive

Fil:
500 g mascarpone sira
200 g povlake
2 dl slatkog vrhnja
4 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilija sosa u prahu

Izmiješati sve sastojke za koru (putar isjeckati na kockice) i brzo zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 10 minuta. Za to vrijeme oprati i ispučiti šljive i umutiti fil. Umutiti pjenasto jaja i šećer, dodati mascarpone sir, povlaku i slatko vrhnje. Pred kraj dodati vanilija sos u prahu. 
Ugrijati rernu na 200°.  
Razviti tijesto i staviti u veliki, duboki pleh od rerne. Poredati šljive preko tijesta i preliti sa filom.
Peći oko 45 minuta na 200°.

Najbolja i najlakša čokoladna torta na svijetu

Lisää kuvateksti




Kora
(24 cm)
3 dl šećera
5 dl brašna
2 velike kašike tamnog kakaa 
2 kafene kašičice vanilinšećera
1 kafena kašičica sode bikarbone 

Izmiješati sve zajedno.

2 jaja
2 dl gustog jogurta (ako možete naći "quark", puno je bolje nego jogurt)
2,25 dl mlijeka
Izmiješati.

150g rastopljenog putra (možete koristiti ulje ili margarin, ali s putrom je ukusnije)

Sad izmješajte sve zajedno i izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180 oko sat vremena. Bocnite na sredini čačkalicom ds provjerite da li je pečeno. 
Fil
2 dl punomasnog slatkog vrhnja (oko 30% masnoće) 
400 g kvalitetne tamne čokolade  (najmanje 50% kakaa, po mogućnosti 70%)
100 g putra (i ovdje možete koristiti margarin, ali ne ulje)

Zagrijte vrhnje do tačke ključanja i odmah sklonite sa vatre. Dodajte izlomljenu čokoladu i lagano miješajte da se čokolada istopi i da dobijete glatku masu  (ganache). Ni pošto nemojte mutiti.
Ohladite na sobnu temperaturu. (Ganache možete pripremiti i ranije. Možete ga držati na sobnoj temperaturi i do sedam dana, a u frižideru i duže. Inače se koristi za punjenje macarons-kolačića, raznih keksova i kao čokoladna glazura).
Kad se ganache skroz ohladio odvojite 3-4 kašike za preljev.
Ostatak umutite mikserom da dobijete pjenastu masu i lagano dodajite  komadić po komadić putra, cijelo vrijeme muteći.
Sad prerežite ohlađenu koru na tri ili četiri dijela (koliko želite ili koliko vam uspije. Ja sam prerezala na pet, ali sam koristila samo tri, jer sam željela manju tortu. Ostatak sam iskoristila kao podlogu za Oreo-Nutella kolač i za neki cheese cake).
Sad stavite jedanu koru nazad u kalup. Premažite je sa dijelom fila (podijelite fil tako da vam otprilike bude jednako za premazivanje svake kore. Ja koristim male zdjelice i u njih podijelim fil ravnomjerno, u zavisnosti koliko slojeva pravim). Pokrijte drugom korom, premažite i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav fil i kore. Pazite da za kraj ostavite donju koru i okrenite je naopako, tako da vam na vrh dođe donja podloga. mada ce čini nekako naopako, rezultat je super, jer je ta podloga najravnija i izgleda prelijepo. Gornju koru nemojte premazivati.
Ostavite par sati u frižider da se torta lijepo stegne.
Zagrijte ganache koji ste sačuvali za preljev, ali pazite da ne provrije. Izvadite ohlađenu tortu iz kalupa i prebacite je na tanjir u kojem je želite servirati.
Prelijte cijeli ganache na sredinu torte i pustite da slobodno curi po ivicama. Ako je torta ipak neravna i ganache se zadržava na sredini "pomozite" mu malo sa nožem da se razlije po ivicama. Ovo morate raditi brzo, jer se ganache brzo steže.

Pospite po torti sjeckane orahe, lješnike, bademe, nasjeckanu čokoladu..... i uživajte!


Brookie

Brownies
160 g putra
100 g tamne cokolade
2 1/2 dl secera
1/4 kasicice soli
2 kasicice vanilin secera
2 jaja
2 1/2 dl brasna

Cookie
125 g putra ili margarina
1 1/4 dl secera
1 jaje
1 kasicica praska za pecivo
1 kasicica vanilin secera
3 dl brasna
75 g tamne cokolade, grubo izmrvljene


Zagrijte pecnicu na 200 stepeni. Oblozite tepsiju velicine 17x27 sa papirom za
pecenje.
Prvo se radi Brownies kora: Otopite putar u serpi i dodajte cokoladu. Mijesajte dok se
sva cokolada ne istopi. Dodajite jedno po jedno secer, so, vanilin secer, jaja i brasno,
svaki put mijesajuci drvenom kasikom. Izlijte smjesu u tepsiju i zapecite 10 minuta u
rerni.
Za to vrijeme pripremite Cookies. Umutite pjenasto putar i secer. Dodajte jaje, a
zatim vanilin secer, prasak za pecivo. Dodajite brasno postepeno, muteci cijelo
vrijeme. Na kraju umijesajte cokoladu.
Sad izvadite zapeceno tijesto iz rerne i poredajte odozgo tijesto za kekse u vidu malih
grudvica. To ce vam biti najlakse ucuniti pomocu dvije kasike. Nemojte da vas brine
velicina grudvica i razmaci izmedju, to se sve razlije odozgo, a kolac i treba da je malo
neravan odozgo.
Nastavite peci jos 13 minuta. Brownies ce biti malo meksi, po misljenju nekih prijesan,
ali to tako treba da bude. Ako zelite tvrdju koru, onda je pecite na pocetku 15 minuta,
a ne 10. Gotov kolac ohladite i stavite u frizider, da biste ga mogli izrezati na pravilne
oblike. Ako vam oblik nije bitan i ako ste nestrpljivi sladokusac, mozete preskociti ovu
fazu i uzivati u toplim kolacima nepravilnog oblika.


_________________________________________________________________________________


Najdraža Šarlota

Jedan od mojih najdražih kolača! Vrlo je jednostavan za praviti, samo treba planirati da se napravi dan prije služenja. Prvo treba napraviti rolat:
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kafena kašičica praška za pecivo

Umutiti pjenasto jaja sa šećerom i u to dodati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano promiješati kašikom i izliti na veliki pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći na 220 stepeni oko 15 minuta. Prevrnuti na vlažnu krpu, odlijepiti papir i čvrsto urolati. Dok se kora hladi, napraviti fil:
2 kašike pekmeza od višanja
2 kašike vode
250 g Mascarpone sira (može Philadelphia ili ABC)
2 dl vrhnja za šlag
2 velike kašike vanilinšećera

Pomiješati pekmez i vodu i propasirati (najbolje sa štap-mikserom). 
Umutiti šlag, dodati sir i vanilinšećer.
Odmotati rolat, premazati ga prvo sa pekmezom, a zatim sa kremom. Urolati ponovo i ostaviti u frižider. 
Kad se rolat stisne, isjeći ga na tanke šnite. Obložiti veću zdjelu sa prozirnom folijom i poredati šnite od rolata. Treba da vam ostane dovoljno šnita da pokrijete šarlotu odozgo. Ako ostane viška, pojedite dok čekate da kolač bude gotov (tako ja radim ;)) Skuhati fil:

1 l punomasnog mlijeka
8 kašika šećera 
2,50dl gustina (kukuruzni škrob)
2 kašike vanilinšećera
4 žumanceta
150 g putra

Staviti 9 dl mlijeka da prokuha. U zdjeli pomiješati gustin, šećer, vaniliju, žumanca i mlijeko. Kad mlijeko prokuha, dodati smjesu sa gustinom i ukuhati kao puding. Možete takođe uraditi ovaj fil sa pudingom, tako da skuhate 3 pudinga od vanilije sa 10 kašika šećera, bude takođe super. U vruć fil dodati putar i miješati cijelo vrijeme, dok se putar ne istopi. Onda izliti u zdjelu, preko kriški rolata i prekriti sa ostatkom kriški. Ohladiti, pa staviti u frižider da se stegne, najbolje preko noći. Prevrnuti kolač na tacnu i uživati.....


_________________________________________________________________________________




Kolac sa tri vrste mlijeka

Ovaj kolač je meksičkog porijekla i služi se na svečanostima u Latinskoj Americi. Veoma je sočan i osvježavajući. Sigurno će vam se svidjeti.

Kora:
5 jaja
90 g šećera
70 g smeđeg šećera
180 g brašna
50 g bijelog kukuruznog brašna (može i žuto kukuruzno brašno, ali bijelo je bolje za ovaj kolač)
11/2 kašičica praška za pecivo
sjeme jedne šipke vanilije
100 g putra (ako koristite neslani putar, dodajte 1/4 kafene kašičice soli)
125 ml punomasnog mlijeka
Umutiti pjenasto jaja i šećer. Dodati sjeme vanilije i razmekšani putar i još malo mutiti. Dodati mlijeko, brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo, te izmiješati pažljivo. Izliti u pomašćenu tepsiju (ja sam koristila kalup za tortu promjera 26cm) i peći na 180 stepeni oko 35 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Dok se kolač peče pripremite zaljev. Izmiješajte u posudi:

1 konzervu kondenzovanog mlijeka 
1 konzervu evaporisanog mlijeka
125 ml slatkog vrhnja
1-2 kašike ruma (nije obavezno)

Pečen kolač prevrnite naopako u dublju posudu ili tepsiju, izbockajte čačkalicom i zalijte pripremljenom smjesom od 3 vrste mlijeka. Kolač će "plivati" u mlijeku, ali neka vas to ne brine. Za pola sata do sat upiće svu tekućinu. Fotografije sa postupkom imate ovdje!
Kad se kolač dobro rashladi u frižideru, umutite 3-4 dl slatkog vrhnja i premažite preko kolača. Ukrasite svježim bobičastim voćem ili skuhajte žele:
Prokuhajte 2 dl vode, umiješajte 1/2 dl želirnog šećera i 2-3 dl bobičastog voća (ja sam koristila borovnice), te prelijte preko šlaga.

_________________________________________________________________________________



Trostruko cokoladna torta

Kora:

150 g cokoladnog cornflakesa
100 g maslaca
Cornflakes izmrviti i pomijesati sa istopljenim maslacem. Staviti u kalup za tortu i ostaviti u frizider.

Fil:

150 g tamne cokolade (70% kakaoa)
200 g mlijecne cokolade
200 g bijele cokolade
500 g mascarpone sira
5 dl slatkog vrhnja za slag

Uzeti tri zdjele i u svaku staviti po 0,5 dl vrhnja i po jednu vrstu izlomljene cokolade. Otopiti na pari (ili vrlo oprezno u mikrovalnoj), ohladiti i svaku smjesu posebno dobro izmutiti mikserom.
Umutiti preostala 3,5 dl slatkog vrhnja, dodati mascarpone sir, dobro izmutiti i podijeliti na tri jednaka dijela.
U prvi dio dodati smjesu od tamne cokolade, izmutiti i staviti na koru. Zatim u drugi dio dodati smjesu od mlijecne cokolade i staviti preko tamne smjese. U treci dio dodati smjesu od bijele cokolade i staviti preko smjese od mlijecne cokolade. Ostaviti u frizider da se stegne.


_________________________________________________________________________________



ESTERHAZY


14 jaja
550 g secera
5 kasika vanilin secera
500 g ljesnika
7 kasika brasna
350 g putra
5 kasika marmelade od kajsije
250 g secera u prahu
sok od limuna
70 g tamne cokolade

Kora:

Isprziti blago ljesnike u tavi i ohladiti. Pola isjeckati, a pola samljeti.
Umutiti bjelanjke sa 300 g secerai 2 kasike vanilin secera u cvrst snijeg i dodati oprezno 250g sjeckanih ljesnika i brasno, te lagano izmijesati kasikom. Od ove smjese ispeci 4-5 okruglih kora ili 2 velike u plehu od rerne, pa ih presjeci po duzini da dobijete 4 kore. Pece se oko 15 minuta na 150 stepeni.

Fil:

Umutiti zumanjke sa 250 g secera i 3 kasike vanilin secera u cvrstu pjenu. Skuhati na pari, cjelo vrijeme muteci (ok pola sata). Dobro ohladiti.
Umutiti pjenasto 350 g putra i dodati mljevene ljesnike. Pomijesati sa smjesom od zumanjaka. Ovim filom filovati kore i tortu okolo.

Odozgo premazati sa pekmezom od kajsije.

Glazura:

Istopiti cokoladu na pari. Izmijesati secer u prahu sa limunovim sokom, da bude gusta smjesa, premazati tortu i ODMAH po glazuri preliti cokoladu i izvlaciti cackalicom ili debljim stapicem "galebova krila"

Vise fotografija o procesu rada na ovom linku :  http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/03/esterhazy.html
Tekst je na finskom, ali slike govore :). Bijela glazura mi je bila rjedja nego sto treba, pa je iscurila. Vi budite vjestiji :)



------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Dubrovacki kolac sa crnim vinom


90 g putra
230 g secera
1 kasicica vanilin secera
100 g tamne cokolade
1 jaje
180 ml crnog vina
140 g kakaoa
1 kasicica praska za pecivo
malo soli
1 kasicica mljevenih karanfilica

Zagrijati rernu na 160 stepeni. Umutiti pjenasto putar sa secerom i vanilin secerom. Dodati istopljenu cokoladu i dalje mutiti. Dodati jaje, a nakon par minuta mucenja i vino. Kad je dobro umuceno, dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo, kakaom, soli i karanfilicem i lagano izmijesati kasikom. Staviti u manju tepsiju (20x25cm), oblozenu papirom za pecenje (ja sam ovaj put pekla u silikonskoj modli i zalijepilo se :() i peci oko 40 minuta.

_________________________________________________________________________________




KOLAC OD MAKA

Kora:

12 bjelanjaka
12 kasika secera
200 g mljevenog maka
3 kasike brasna
1 kafena kasicica praska za pecivo

Umutiti bjelanjke sa secerom u cvrst snijeg. Dodati oprezno mak, brasno i prasak za pecivo i lagano izmijesati kasikom. Peci u velikom plehu od rerne, oblozenom papirom za pecenje, na 180 stepeni 25 minuta. Presjeci po duzini.

Fil:

12 zumanjaka
12 kasika secera
2 kasike vanilin secera

Umutiti pjenasto i skuhati na pari, cijelo vrijeme muteci (oko pola sata). Dobro ohlkaditi. Umutiti 200 g putra i dodati u kremu od zumajaka.
Nafilovati kolac.
Odozgo premazati sa 1/2 l umucenog slaga.


_________________________________________________________________________________


KOLAC OD VISANJA
(mjera za veliki pleh od rerne)

Kora:
8 bjelanjaka
8 kasika secera
8 kasika mljevenih oraha
3 kasike brasna
1 kasicica praska za pecivo
Umutiti bjelanjke i secer u cvrstu pjenu. Dodati brasno, pomijesano sa praskom za pecivo, orahe i lagano izmijesati. Peci u papirom oblozenom plehu na  180 stepeni 20 min.
Cokoladni preljev:
200 g tamne cokolade za kuhanje
50 g putra
5 kasika ulja
Otopiti cokoladu sa putrom, dodati ulje i premazati koru.
1. fil:
400 g nadjeva od visanja ili dzema sa 75% visanja
1/2 l soka od visanja ili 1/2 l vode i 10 kasika secera
1,5 dl gustina
2,5 dl vrhnja za slag
Skuhati sok od visanja sa gustinom, kao puding. Dobro ohladiti. Umutiti vrhnje u slag i dodavati krem od visanja, kasiku po kasiku, cijelo vrijeme muteci.
Nanijeti preko cokolade.
2. fil:
1 l mlijeka
8 zumanjaka
2 dl gustina
10 kasika secera
2 kasike vanilin-secera
250 g putra
Izmijesati zumanjke, secer, vanilin-secer i gustin. Umijesati u provrilo mlijeko i skuhati na laganoj vatri, kao puding. Kad se ohladi dodati umucen putar i dobro izmutiti, te premazati preko prvog fila.
Odozgo:
Umutiti 5 dl vrhnja za slag i premazati kolac. Ostaviti u frizideru da prenoci.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



LEDENO NEBO

Kora:
7 bjelanjaka
7 kasika secera
7 kasika brasna
1 kasicica praska za pecivo
Umutiti bjelanjke i secer u cvrst snijeg i dodati oprezno brasno i prasak. Peci na 180 stepeni 15 minuta.
Mlaku koru izbockati sa viljuskom i zaliti sa 1,5 dl mlijeka prokuhanog sa 2 kasike vanilin-secera.
Fil:
7 zumanjaka
7 kasika secera
7 kasika brasna
2 kasike vanilin-secera
Izmijesati i zakuhati u 7,5 dl kljucalog mlijeka. Skuhati kao puding i ohladiti. U ohladjeno dodati 250 g umucenog putra i dobro izmutiti. Premazati preko kore. Odozgo premazati sa 5 dl umucenog slaga.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...