Suomi 100 v. – ruispiirakka

24.2.2017

Koulun aikana olen oppinut tekemään aitoja riisipiirakoita. Itse asiassa, meitä opetettiin tekemään karjalanpiirakoita, mutta ennen kuin valmistuin, sain tiedoksi, että minun taidot riittävät pelkästään riisipiirakan väsäämiseen. Karjalanpiirakoiden nimi ja resepti on suojattu Eviralta EU:n direktiivien mukaan. Se kuitenkin aina maistui yhtä hyvältä.

Nyt minä tartuin leivontafoorumin haasteeseen, missä aihe oli leipoa riisipiirakan ”pikkuserkku”. Suomi 100 v. inspiroi minua mustikalla ja niin minä yhdistin riisipiirakan pohjan ja mustikkakukon täytteet. Tuli todella hyvää.

Ettei olisi tylsä, tein omalla tavalla niin kuin aina teen. Kerran vahingossa tehty muuttui tavaksi ja (tykkäätkö vai et) nyt minä paljastan, että minun riisipiirakat ovat aina rapeita ja melko kovia, enemmän keksimäisiä juuri siksi, koska tykkään niistä sellaisina. Se menetelmä ja oma ohje on kehitetty siksi, että ostin karkeaa täysjyväruisjauhoa, nappaamalla sen kauppahyllystä lukematta mitään. Piirakoista tuli jotain ihan muuta, mutta juuri siitä tykkäsinkin. Ja mustikoiden kanssa nyt löysin täydellisen parin.

Voit itse tehdä tavallisen taikinan, mutta suosittelen kokeilemaan minunkin versiota. Se on mahtavan hyvää!


Suomi 100 v. – ruispiirakka

Täyte:
4 dl mustikoita
3 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Taikina:
2 ½ dl karkeaa täysjyväruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ dl vettä
1 rkl öljyä
Voiteluun:
50 g sulatettua voita
Sekoita kulhossa jäiset mustikat, perunajauho ja sokeri.
Sekoita toisessa kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi. Jaa taikina 12 osaan. Peitä kelmulla etteivät ne kuivu. Tee pieniä palloja ja kauli jokainen ohueksi soikioksi. Levitä täytettä piirakan keskelle. Nosta taikinareunat täytteen päälle piirakan keskiosasta. Rypytä reuna etusormilla    kevyesti painaen ja siirrä pellille.

Paista piirakoita 275 asteessa noin 12-15 minuuttia. Sivele päälle saman tien reilusti voisulaa. Älä säästä.






5 kommenttia

  1. Todella hienoa ja rohkea teko tehdä uusi sovellus meidän kansallisaarteisiimme eli karjalanpiirakkaan ja mustikkakukkoon Itse asiassa oikein odotinkin jotain tällaista sinulta, aivan kuten Runebergin tortunkin kodalla. Fuusioruokien valmistaminen vaatii paljon luovuutta! Vinkkinä piirakoiden ummistamisesta ja rypyttämisestä, se tehdään molemmin puolin sekä vasemmalta, että oikealta puolelta yhtäaikaa etusormen ja peukalon nipistävällä otteella aloittaen etureunasta yli piirakan keskikohdan edeten takareunaan saakka. Nämä taidot olen saanut edesmenneeltä karjalaiselta äidiltäni ja hänen äidiltään eli isoäidiltäni, joka oli ihan oikea karjalainen pitokokki. Kokeilen reseptiäsi aivan varmasti ihan lähiaikoina, kiitos siitä :)

    VastaaPoista
  2. Uoean näköisiä piirakoita, sopivat hienosti Suomi 100 vuotta teemaan.
    Ihanaa viikonloppua Sanja ❤️

    VastaaPoista
  3. Hienot piirakat Sanja,ja tuo rapsakka kuori kuulostaakin hyvältä

    VastaaPoista
  4. Hienot piirakat Sanja,ja tuo rapsakka kuori kuulostaakin hyvältä

    VastaaPoista
  5. Wau upeita ja mikä idea =) <3

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.