31.12.2016

Maukkaat, mutta ei terveelliset pallerot


Ensiksi, haluaisin toivottaa teille kaikille lukijoilleni hyvää, onnellista ja vaaleanpunaista uutta vuotta 2017!!!

Vuosi 2016 hyvästellään vanhalla, perinteisellä ohjeella, mikä on koristellut meidän uuden vuoden juhlapöytää vuodesta toiseen. Kyseessä ei ole mikään terveellinen herkku tehty superfoodeista, vaan tässä on käytetty ihan "oikeaa tavaraa". Nam!


Bosnian perinteiset uuden vuoden makeiset
(noin 20 kpl.)

100 g voita (huoneenlämpöisenä)
100 g pähkinöitä (puolet rouhittu, puolet hienoksi jauhettu)
100 g keksejä (puolet rouhittu, puolet hienoksi jauhettu)
100 g tummaa suklaata (sulatettu)

Sekoita kaikki yhteen, jätä hetkeeksi jääkaappiin ja tee pieniä palleroita.

Kuorutteeksi voit käyttää sulatettua suklaata, kaakaojauhetta, tomusokeria, jauhettuja pähkinöitä, kookoshiutaleita...

Minä yritin kuorruttaa siistiksi Mirror glaze valmiskuorrutteella, mutta  kärsivällisyys ei riittänyt, joten lopputulos ei ole täydellinen, mutta se ei ole vaikuttanut makuun.

Lapsuuden herkkuni maistuu yhtä hyvältä vuodesta toiseen, eikä jaksa kyllästyä.


15.12.2016

Ruusupiirakka

Tässä piirakkassa on ihanan tuore lähestymistapa ruusun muotoon aseteltuine juureksineen. Olen suolaisten piirakoiden ystävä ja tämä piirakkani yhdistää minun lempimaut: ruis ja juurekset. Sen lisäksi, se on niin näyttävä kahvipöydässä ja niin maukas, että vie kielen mennessän.

Kaksplus ja Sydänmerkki haastoivat bloggaajat suunnittelemaan lapsillekin maistuvan terveellisen ja maukkaan ruuan, jonka valmistukseen tuli käyttää vähintään kolmea eri tuotetta, joilla on Sydänmerkki. Lisäksi ruuassa piti olla kasviksia. Minun lempipiirakka sopi haasteeseen tosi hyvin. Jos olet minun kanssani samaa mieltä käy äänestämässä minun Ruusupiirakkani voittoon tästä
Voit toki äänestää mitä tahansa toinen toista upeampien bloggaajien luomuksia, mutta jos haluat tehdä minut onnelliseksi, anna äänesi tähän ihanuukseen.




Ruispohja:

100 g Flora-margariinia (normaalisuolainen, 60 %)
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 rkl vettä

Täyte:

2 porkkanaa
2 persiljan juurta
100 g Valio kevytkermaviiliä 200 g HYLA®
1 kananmuna
1 dl Valio kevyempi pizzajuusto 17 % raastetta
1 tl yrttisuolaa

Koristeeksi:

1 purjo
1 pieni punajuuri




Nypi huoneenlämpöinen margariini, suola, vehnäjauhot ja ruisjauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää nopeasti sekoittaen vesi ja painele taikina halkaisijaltaan 18 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita pakastimeen siksi ajaksi kun teet täytteen ja koristeet.

Halkaise porkkana pitkittäin ja ota kuorimaveitsen avulla ohuita suikaleita. Paloittele loput ja keitä pehmeäksi yhdessä persiljan juuren kanssa.

Lämmitä uuni 225 asteeseen.

Kääri porkkanan suikaleet ruusuiksi ja laita muovikelmuun. Pistä jääkaappiin odottamaan.

Halkaise punajuuri ja kuori suikaleita kuorimaveitsen avulla. Kääri ne ruusuiksi, laita muovikelmuun ja jääkaappiin odottamaan.

Leikkaa purjosta pitkiä suikaleita ja kääri ne ruusuiksi. Kääri ruusut muovikelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kun juuret on keitetty, valuta vesi ja soseuta ne. Lisää joukkoon kermaviili, yrttisuola, juustoraasteet ja kananmuna. Sekoita ja laita piirakan pohjalle. Upota ruusut täytteeseen ja paista piirakka esilämmitetyssä uunissa noin puoli tuntia.




Toisen ihanan Ruusupiirakan juureksistä löydät tästä.

8.12.2016

Tertin kartanon puodin ruusukvitteni-glögijuoma


Rubiineja hangella

Joskus asioita ei vaan tule tehtyä, syystä tai toisesta. Onneksi, joskus pääset asioita korjaamaan pelkästään tekemällä niitä. Yksi sellainen asia oli käynti Tertin kartanossa. Olen asunut Mikkelissä melkein 20 vuotta, mutta Tertin kartanossa ei ole tullut käytyä.

Onneksi, Kaakon Viestintä Oy:n bloggaajien ilta päätettiin pitää juuri siellä ja minä vihdoinkin pääsin tutustuman paikaan ja mikä parasta, pääsin heti ensimmäisenä kertana tutustumaan ja maistamaan kuuluisia Tertin joulupöydän antimia. Ihanasti katettu joulupöydän ja ruoanvalikoiman pääset ihastelemaan tästä aiemmissa blogipostauksissa, mistä pääset Tertin kartanon joulutunnelmiin opastetulla kierroksella. Sieltä löytyy ihania kuvia Tertin joulupöydästä kaikkineen herkkuineen.
Sinä iltana tajusin kuinka paljon olen missannut ja tuli päätös käydä uudestaan niin pian kuin mahdollista.

Ja niin minä menin… Kävin Tertin puodissa tutustumassa koko valikoimaan kaikessa rauhassa. Mukaan lähti paljon kaikenlaista, mm. Tertin talvijuomaa tehty ruusukvittenistä. Kvitteni on yksi minun lempihedelmistä joita tähän aikaa vuodesta meillä löytyy aina pöydässä, mutta ruusukvitteni on ihan uusi tuttavuus, kuten myös fakta, että sitä voi kasvattaa täälläkin. Kannattaa ostaa taimen keväällä.



Tertin puodista löytyi myös toinen ihastukseni: ruusumarmeladi. Ihanasti tuoksuvista Tertin ruusuista tehdään marmeladeja ja hilloa. Ai kuinka ihanaa. Löytyy myös kosmetiikkasarja, mutta minä tyydyin marmeladiin ja ruususokeriin.



Mukaan lähti myös käsintehtyä sokeria ja puolukkasokeria.




Nyt kuitenkin palaan vaalean glögiin, mikä oli aivan ihana. Sitä olen nauttinut hieman eri tavalla, kuin miten yleensä glögiä nautitaan. Tätä oli juotu calvadosilla terästettynä, kerman ja ruususokerin kanssa, Tertin omalla ohjeella. Tosiaan, Tertin ohjeella on käytetty puolukkasokeria, mutta milloin minä olen tehnyt jotain ohjeen mukaan???
Juoma oli niin ihana, että pakko paljastaa ohje teillekin!

Rubiineja hangella

Rubiineja hangella

1 dl Tertin talvijuomaa
2 cl Calvadosta
vaahdotettua kermaa
Tertin puolukkasokeria (tai ruususokeria)

Lisää lämmitettyyn ja terästettyyn Talvijuoman päälle reilu ruokalusikallinen vaahdotettua kermaa. Sirottele kermavaahdon pinnalle puolukkasokeria.

Huom!
Tertin puolukkasokeri sisältää kanelia ja antaa juomaan oikean jouluisen sävyn. Minun oma joulu on yleensä erilainen, milloin pinkki, milloin violetti, milloin vaaleapunainen ja tänä vuona ilmeisesti ruusunmakuinen.


Tertin makeisia olen käyttänyt piparkakkutalojen koristeluissa. Tertin puodista löytyy paljon ihania tuotteita, joita meinaan ostaa ystäville joululahjaksi.


Haluaisitko itse jotain näistä ihanuuksista hankkia joululahjaksi rakkaille ihmisille, mutta Mikkeli vaan tuntuu niin kaukaiselta. Ei hätää. Tertin puodin verkkokaupasta saat tuotteita kätevästi kotiin ennen joulua. Verkkokauppaan pääset tästä (klik!).


Muista tilauksen yhteydessä ”lisätietoja” kommenttikenttään laittaa koodi Sokerivaltakunta, niin saat Tertin lapanen- piparmuotin kaupan päälle. 

Nyt saa lähteä lapasesta… meillä ainakin lähti….




YHTEISTYÖSSÄ: Tertin kartano

1.12.2016

UNIKONSIEMEN-HASSELPÄHKINÄKAKKU



(20 palaa)

200 g unikonsiemeniä
200 g hasselpähkinöitä
½ sitruunan kuori ja mehu
1 vaniljatanko
2 tl leivinjauhetta
200 g sokeria
100 g maitoa
8 kananmunaa

Koristelu

2–3 dl vispikermaa
tuoreita mansikoita



TEE NÄIN

Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Jauha unikonsiemenet tehosekoittimella, sähköisessä kahvimyllyssä tai morttelissa.
Paahda hasselpähkinät pannulla, jäähdytä ja jauha.
Sekoita hasselpähkinät, sitruunankuori, vaniljatangon siemenet ja leivinjauhe.
Sekoita toisessa kulhossa unikonsiemenet ja 100 g sokeria.
Kuumenna maito kiehuvaksi ja kaada unikonsiementen päälle. Sekoita. Lisää joukkoon sitruunamehu.
Vatkaa kananmunat ja 100 g sokeria kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon hasselpähkinäseos ja
sekoita kauhalla varovasti.
Lisää sen jälkeen unikonsiemenseos ja sekoita kauhalla varovasti.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, halkaisijaltaan 26 cm ja paista uunissa noin 1 tunti.
Koristele jäähtynyt kakku kermavaahdolla ja mansikoilla.
Pähkinäinen kakku on mehevä ja maukas.















Ohje on julkaistu toukokuun Leivotaan-lehdessä nro. 3/2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...