23.1.2016

Suklaakastanja-talviunelma (jauhoton)



Monien mielestä talvinen kakku pitäisi olla luminen ja valkoinen. Minun omasta mielestäni  talvinen kakku pitäisi olla täynnä talvimakuja ja energiaa, että voisi lämmittää kehoa kovalla pakkasella. Ja tänä talvena tammikuu on ollut niin kylmä, että pakko oli leipoa yksi pieni kaloripommi, täynnä suklaata, kastanjaa ja rommia. Ja mikä parasta, kakussa ei ole lainkaan jauhoja! Sokeria on käytetty pelkästään pohjaan ja muuten kakku on makeutettu kastanjatahnalla, mikä taas ei sisällä sokeria vaan  taateli- ja rypälemehuja. Semmonen tuote oli oikeasti ihmeellinen uutuus kaupanhyllystä. Toivon vaan ettei poistu myynnistä huonon kysynnän vuoksi, sillä se on todella hieno ja mahtava tuote.

Kakkuni on tällä kertaa oikein vahvan makuinen ja ei ole edes lähellä kevyttä herkkua, joten jos sellaista haaveilet käy heti vaikka täällä tai tuolla.
Jos olet oikean herkun ystävä ja kannattaja voit jatkaa lukemista ja suklaista nautintoa puolen kilon (pienen) kakun parissa.





Pohja
150 g tummaa suklaata
50 g ruokosokeria
3 kananmunaa
ripaus suolaa

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita vispilällä sokeri ja keltuaiset sen verran, että sokeri alkaa sulaa. Ei tarvitse vatkata vaahdoksi.
Ripottele ripaus suolaa valkuaisten joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Sekoita suklaasula ja keltuais-sokeriseos ja lisää valkuaisvaahto varovasti nuolijalla ja vain sen verran, että massat yhdistyvät. Älä sekoita liikaa. Laita paperilla vuoratulle irtopohjavuoalle (18cm) ja paista 15 minuuttia 180 asteessa. Varo ettet paista liikaa. Heti kun testitikku kakun keskeltä on kuiva se on siinä!
Tämä pohja ei ole siirrettävä, eikä sitä voi leikata kerroksiin. Käsitelle sitä varovasti!
Kun pohja on paistettu, anna sen jäähtyä täysin ja vasta sitten käy pienellä veitsellä rengasvuoan reunat läpi, että saat pohjan ehjänä irti. Poista rengas, vuoraa se reunakalvolla tai tuorekeelmulla ja laita takaisin. Tee täyte.

Täyte
200 tummaa suklaata
1 rkl tummaa rommia tai konjakkia
25 ml kiehuvaa vettä
6 rkl kastanjatahnaa (voit käyttää myös jotain muuta, oman maun mukaan, esimerkiksi appelsiinimarmeladia) 
1,5 dl kuohukermaa

Sulata suklaa vesihauteessa, lisää rommi, vesi ja kastanjatahna ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kastanjasuklaaseokseen tosi varovasti. Seoksen tulee olla moussemainen.
Levitä pohjan päälle ja jäähdytä hyvin jääkaapissa.


Valkoinen kuorrute
0,5 dl kuohukermaa
2 dl cremefraiche
2 rkl kastanjatahnaa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää cremefraiche ja kastanjatahna ja sekoita tasaiseksi. Levitä kakun päälle.
Laita jääkaappiin yön yli. Älä vielä yritä poista rengassta kakusta sillä koko kakku voi helposti hajota.
Jos kärsivällisyyttä ei ole, voit laittaa kakun vähäksi aikaa pakastimeen.

Viimeistelyyn
100 g tummaa suklaata

Poista kakusta rengas ja reunakalvo (tai kelmu) oikein varovasti. Käytä ohutta veistä työkaluna tarvittaessa.
Leikkaa leivinpaperista kakun kokoinen suikale.  
Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä sen leivinpaperin suikaleen päälle. Jäähdytä hetken, mutta ei kuitenkaan niin pitkää että suklaa kovettuu kokonaan. Laita suikale kakun ympäri ja laita hetkeksi pakastimeen. Poista paperi varovasti.

Koristele kakku  lumihiutaleilla ja lumipalloilla.



Osallistuin tällä reseptilla tammikuun leivontafoorumin haasteessa.

In Bosnian language:

Torta od kestena (bez brašna, bez glutena)

Kora

150 g tamne čokolade
50 g smeđeg šećera
3 jaja
prstohvat soli

Potreban vam je kalup za tortu prečnika 18 cm sa dnom koje se odvaja.

Zagrijte renu na 180 stepeni.
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Otopite čokoladu na pari. Izmiješajte žicom žumanjke i šećer, tek toliko da se šećer istopi. Nemojte mutiti.
Bjelanjke posolite i umutite u čvrst snijeg.
Dodajte otopljenu čokoladu u smjesu od žumanjaka i šećera i promiješajte.
Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano izmiješajte, tek toliko da se smjesa sjedini. Nemojte miješati previše! Izlijte smjesu u kalup za tortu prečnika 18 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pazite da se kora ne prepeče.
Ova kora je jako osjetljive strukture i ne može se prenositi sa papira na tanjir. Takođe je ne možete presjeći po sredini. Budite oprezni kad je budete vadili iz kalupa. Pažljivo je prenesite na tanjir za serviranje zajedno sa papirom, a višak papira možete oprezno odrezati.
Vratite nazad obruč od kalupa, koji ste prethodno obložili prozirnom folijom. Ostavite u frižider dok pravite fil.

Tamni fil

200 tamne čokolade
1 velika kašika ruma ili konjaka
25 ml ključale vode
6 kašika kesten pirea
1,5 dl vrhnja za šlag

Otopite čokoladu na pari, dodajte rum, ključalu vodu, kesten pire i izmiješajte da se masa ujednači. Ohladite.
Umutite vrhnje za šlag i umiješajte u smjesu čokolade i kestena veoma oprezno. Smjesa treba da bude pjenasta! Izlijte smjesu preko kore i vratite u frižider.

Bijeli fil

0,5 dl vrhnja za šlag
2 dl kiselog vrhnja (najmanje 20% mliječne masti)
2 kašike kesten pirea

Umutite vrhnje za šlag. Dodajte kiselo vrhnje i kesten pire i izmiješajte da se smjesa ujednači. Izlijte smjesu preko tamnog fila i ostavite u frižideru preko noći.
Nemojte biti nestrpljivi. Torta je jako osjetljiva i lako bi vam se mogla raspasti!!! Ako vam se ipak previše žuri, preporučujem vam da stavite toru neko vrijeme u zamrzivač.

Za ukras

100 g tamne čokolade
pahuljice od šećerne mase, Raffaello kuglice....

Pošto vjerujem da ste bili strpljivi i uspjeli izvaditi tortu iz kalupa bez problema, sad ćemo je ukrasiti. Tako ćemo sakriti one ružne ivice koje smo okrnuli nožem i proboli prstom dok smo se borili da nam torta ostane čitava. Možda ste vi uspjeli da je izvadite bez problema, ali ja sam se baš pošteno namučila. Morala sam je maskirati.

Otopiti čokoladu na pari.
Izrezati traku od papira za pečenje veličine obima torte.
Izliti čokoladu na papir i razmazati po cijeloj dužini. Sačekati koji trenutak da se čokolada malo stegne, ali ne sasvim. Omotajte papir sa čokoladom oko torte i sve skupa stavite u zamrzivač oko minutu. Izvadite tortu i lagano odllijepite papir. Ukrasite snježnim pahuljicama i grudvama. Kako vam se sviđa?

22.1.2016

Kylmäsavulohi pizza


En ole koskaan ennen maistanut pestopizza. Nyt tiedän, että maistan uudestaan. 
Tammikuun sly-paketista löytyy mm. purkki pestoa ja kylmäsavulohipizzan ohje. Pestopizza ilman ketsuppia oli niin houkutteleva. Oli pakko testata. Lopputulos oli niin hyvä, että pakko kehua teillekin. Maut sopivat yhteen täydellisesti. Kelpaisi jopa kunniavieraille.







Pohja


2,5 dl vettä 

1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa 

2 rkl oliiviöljyä 

5-6 dl durumvehnäjauhoja

Täytteet

1-1,5 dl pestoa

2 palloa mozzarellaa viipaleina 

300-400 g kylmäsavulohta viipaleina 

200 g kirsikkatomaatteja viipaleina 

1 ruukku basilikaa 

mustapippuria









Sekoita  n. 3 dl jauhoja ja kuivahiiva.

Lisää lämmin vesi, suola, öljy ja alusta taikina lisäillen hiljalleen jauhoja, niin kauan että taikina on kimmoisaa.  

Kohota n. 20 minuuttia liinan alla.
Vaivaa ilmat taikinasta pois, painele uunipannulle. 

Levitä päälle pesto ja mozzarella.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. 

Levitä lohiviipaleet kuuman pizzan päälle  ja myös tomaatit ja basilika. 

Viimeistele mustapippurilla.







17.1.2016

Paistettu lohi, perintöohje miehen exältä



Rakastan kalaa. Rakastan lohta.
Eikö lohi ole kala?
Minun mielestä ei ole! Lohi on lohi.
Samalla tavalla miten kana on kana, eikä lihaa. No niin, kana on lintu, tiedän, mutta se ei edes lennä. Se on vaan kana. Oma laji. En halua väitellä asiasta.
Olen aikuinen, olen 40+ ja minulla on kypsäksi rakennettu oma ajatusmaailma. Voit jättää kommentin, se aina ilahdutaa ja sanoit mitä vaan, minä kunnioitan sinun mielipidettä enkä väittele, eikä se voi vaikuttaa minulle enää. Lohi on lohi. Piste. Pääasia on että se on hyvää.
Ja paras tapa laittaa sitä uunissa on ohjeella mikä olen perinyt miehen ex-tyttöystävältä. Kiitos hänelle. Se myös valmistaa maailman parasta riisipuuroa. Olen syönyt sitä monta kertaa lasten pikkujouluissa. Mies ei ole ollut mukana, mutta aina nauratti kun tulin kotiin lasten kanssa ja kehuin miten hyvää puuroa teki hänen exänsä. Olin jopa pettynyt kun ammattiosasto vaihtoi pikkujoulun perinnepaikkaa. Nykysin joulupuuroa syödään Löydön kartanossa. Se on myös hyvää, mutta miehen ex teki parempaa.

Mutta nyt takaisin loheen. Tähän herkkuun tarvitset:

(ainekset ja määrät miehen muistin mukaan. Jos ex lukee blogiani, olisin kiitollinen alkuperäisestä ohjeesta, vaikka tämä edelleen jää parhaaksi)

lohen puolikas
1-2 purjoa (viipaloitu)
2 dl katkarapuja
2 dl kermaa
2 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
tilliä
suolaa
mustapippuria
(sitruunamehua)
oliiviöljyä
(perunoita)

Voitele vuoka ja laita lohen puolikas nahkapuoli alaspäin. Mausta lohi suolalla ja pippurilla (ja halutessasi sitruunamehulla). Levitä päälle purjon viipaleet ja ripottele päälle katkarapuja. Lusikoi kermaviili päälle ja kaada kerma varovasti. Ripottele päälle tilliä. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 225 asteessa noin 40 minuuttia.


13.1.2016

Vihersmoothieta ja botoxia



Taas kerran tuli kierroksen paljastus. Jännitys oli kiihtynyt kolmen kuukauden aikana ja nyt kun sain ilmoituksen, että paketti olisi noudettavissa, perhoset vatsassa lähtivät lentämään. Tällä kertaa minun salaiseksi leivontaystäväksi paljastui Anne Annen puuhailujablogista.

Oli tosi hauska kierros taas kerran ja ihana pari kaikkien takana. Kiitos Anne, kun olet miettinyt meitä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Otit lapsetkin niin ihanasti huomioon, joten niitäkin jännitti yhtä paljon.


Ja nyt katse pakettiin!
Ensin oli ihana nähdä koko paketti postin tiskiltä kun se oli niin ihanasti paketoitu. Postimies ehkä ajatteli, että joku joulupaketti jäi niin pahasti myöhään, mutta en kehdannut selittää. Paketin sisältö oli vasta hieno. Sieltä paljastui paljon uusia tuotteita, mm. yrttiletut ja lapsille tikkarit, mitkä eivät vielä ole tulleet vastaan.





Ohjeista mielenkiintoisin oli vihersmoothie-ohje ja Annen kannattaminen terveellisen elämään (vaikka itsekin myönsi, että hänkin on käyttänyt minun Botox-ohjetta). Luin sen kahdesti, eikä lukeminen toisen kerran tuonut minkäänlaista kehumista, joten onneksi käänsin sivun ja siellä oli ihana, rasvainen majoneesikastike-ohje. Se tulee kokeiluun! Viva la Botox!!!!!!
Erilaisia joulupoppari-ohjeita tulossa kokeiltavaksi, kuten myös jo ensimmäisestä paketista suunniteltu ja unohdettu maustetut mantelit.
Kaikista eniten ihastuin pizzaohjeeseen (ja siihen tarvittava ihana pöllökuvioinen kalenteripyyhe) ja odotan innolla vapaapäiviä, että pääsen urakoitsimaan.


Taas kerran tuntuu, että parillani on kristallipallo. Cookie-kirja tuli kuin tilauksesta! Tykkään itsetehdyistä kekseistä, mutta niiden leipominen ei suju. Toivottavasti tämä kirja autaa. Tämä on minun viimeinen cookie yritys:



Kiitos vielä kerran ihanasta paketista ja ohjeista.
Seuraavaan kierokseen alkuun saakka leivotaan….

6.1.2016

Mustikka-valkosuklaajuustokakku


Leivontafoorumin kuukauden haaste: Tarkoitus valita joku  aiempien haasteiden leipomus vuodelta 2014-15  tai joka on jäänyt mieleen, että tuota yritän…..
Ohjeessa lukee mm.:
Innovatiivisuus ei ole tällä kertaa se juttu, vaan reseptin toteutus. Valitsemani alkuperäisen kakun ohje on mustikoilla.  Käytin mustikoita.  Pakastimessa ei ollut vadelmia, ei juuri muitakaan marjoja, mutta mustikoita riittää. Ja leipomisen  himo iski!





edit 7.1.2016

Ohje blogista Toffeepallo:

Keksipohja:
300g Digestive-keksejä
150g margariinia

Täyte:
600g Philadelphia-tuorejuustoa
2½ dl kermarahkaa (rasvaa 10%) tai tavallista maitorahkaa
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
200g valkosuklaata
1½ dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita

Tee näin:
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja sekoita muruihin sulatettu voi. Painele keksiseos irtopohjavuoan (halkaisija 24-26cm) pohjalle. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia. Jäähdytä.

Tee täyte. Vatkaa tuorejuusto ja rahka kuohkeaksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokerit ja maissitärkkelys. Lisää kananmunat tuorejuustoseokseen yksi kerrallaan ja lopuksi kuohukerma (ei esivatkattu).

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää se tuorejuustoseokseen. Kaada juustokakkuseos keksipohjan päälle ja ripottele päälle mustikat.
Resepti on Leila Lindholmin Pala Kakkua -kirjasta, siellä muistaakseni nimellä New York Blueberry Cheesecake....Alkuperäisessä reseptissä käytetään mustikoita, mutta myös muut marjat sopivat mainiosti.....
Reseptistä poiketen paistoin kakun vesihauteessa estääkseni repeilyä ja haude toimii todella hyvin. Tällöin kakkuun ei tule myöskään uunijuustokakulle tyypillistä ruskettunutta reunusta (hyvä vai huono asia? :ehh: ).

Vesihaude uunijuustokakulle:

Kääri irtopohjavuoan pohja ja reunat folioon, ettei sen sisään vuoda vettä. Kaada juustokakkuseos vuokaan. Nosta vuoka isomman uunivuoan tai pellin sisään. Kaada vuokaan/pellille vettä ja nosta koko hökötys uuniin tai toisinpäin (ensin uunin, sitten vettä).
Kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, voit laittaa kakun päälle palan foliota. Katkaise lämpö uunista ja jätä kakku jälkilämpöön puoleksi tunniksi. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...