29.6.2015

Thai Panang Currykana



Kun kerran onnistuin saamaan aikaan kunnon thai-ruokaa omassa keittiössäni, jäin pikkuisen koukkuun. Ja miksi en olisi, kun se maistuu koko perheelle ja on niin nopeaa ja helppoa tehdä. Ainakin tällä tavalla kuin minä olen tehnyt: one click -tilauksen tavalla. Thai Food Market Raisio tarjoaa one click -tilauspalveluna mahdollisuuden valmistaa aitoa thaimaalaista ruokaa vaivattomasti. Valitse vain ruoka, jota haluat syödä, klikkaa kerran ja seuraavana päivänä paketti on postissa ja sisältää kaikki ainekset paitsi tuoretta lihaa/kalaa. 
Ohjeet ovat selkeät ja ruoan valmistus helppoa ja nopeaa. 
Vähän aikaa sitten sain mahdollisuuden järjestää arvonnan ja tarjota yhdelle lukijalleni haluamansa one click -tilauspaketin. Onni potki Peggyä ja pian Peggyn punaisessa keittiössä valmistui Thai Panang Curry -kana. 
Minäkin halusin kokeilla samaa ja nyt minulla on myös kunnia näyttää teille, miten se onnistui minulta ja Peggyltä.


made by me

Peggyn pieni punainenkeittiö
made by Peggy
Molemmat teimme saman ohjeen mukaan ja samoista aineksista. Kyselin Peggyltä, mitä olemme tehneet eri tavoin, kun minulla oli niin paljon kastiketta. Näin Peggy vastasi:

"Kastiketta tuli paljon, mutta mitään ei jäänyt :D"

Eli ohje on simppeli eikä mikään voi mennä väärin! Kokeile itse!
Ruoka maistui sekä bosnialaiselle että suomalais-brittiläiselle perheelle. Maistuis varmaan sullekin!

Thai Panang Curry -kana (Panang Gai) neljälle
400 g broileria (porsasta, äyriäisiä, tofua vaihtoehtoina)
3 rkl Panang-currytahnaa
400 ml kookosmaitoa
3 rkl palmusokeria
2 rkl kalakastiketta
1 rkl valkosipulia 
100 g cashewpähkinöitä

Ohje
Kuumenna pannussa osa (1 dl) kookosmaitoa ja keitä n. 3 minuuttia.
Lisää mukaan currytahna ja valkosipuli, hauduta muutama minuutti. 
Lisää loput kookosmaidosta ja paloiteltu broileri, hauduta noin 10 minuuttia.
Mausta sokerilla ja kalakastikkeella.
Tarkista maku ja ripottele pinnalle lopuksi cashewpähkinät.
Tarjoa nuudeleiden tai punaisen riisin ja jasmiiniriisin kanssa.

Punainen riisi

Punaista riisiä on käytetty aasialaisessa keittiössä lähinnä ulkonäkösyistä, mutta myös perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä.
Punariisin on tutkimuksissa havaittu alentavan kolesterolia.
Käytä tätä pehmeää “terveysriisiä” sellaisenaan tai sekoita sitä muun riisin joukkoon. 

Keitto-ohje:
1 osa punaista riisiä
2 osaa vettä
suolaa

Kiehauta vesi. Lisää riisi ja suolaa.
Keitä hiljalleen n.40-45 minuuttia kannen alla.

Jasmiiniriisi

Royal Umbrella on hyvälaatuista, aitoa thaimaalaista riisiä.
Riisi on itsessään aromaattista, eikä sitä mausteta millään – ei edes suolalla!
Se on pitkäjyväistä ja takertuvaa riisiä, joten sitä syödään Aasiassa puikoilla.

Jasmiiniriisin keitto-ohje 
Mikäli et omista riisinkeitintä ja haluat hyvää jasmiiniriisiä, tee näin:
Mittaa riisin määrä.
Huuhtele riisiä hetki siivilässä.
Laita riisi kattilaan.
Mittaa joukkoon saman verran vettä (esim. 3 dl riisiä, 3 dl vettä).
Kiehauta vesi ja riisi.
Nosta kansi kattilan päälle tiiviisti ja sammuta levy.
Älä avaa kantaa välillä, vaan anna riisin kypsyä 15–20 minuuttia levyn jälkilämmöllä.

Riisi säilyy vuosia kuivassa ja valolta suojattuna!





In Bosnian language:

Thai Panang Curry -sa piletinom (Panang Gai)
-za 4 osobe

400 g piletine bez kosti
3 kasike Panang-curry paste
400 ml kookosovog mlijeka
3 kasike  palminog secera
2 kasike ribljeg sosa
1 kasika sjeckanog bijelog luka
100 g indijskih orascica

- Zagrijati u tavi 1 dl kokosovog mlijeka i kuhati 3 minute.
- Dodati curry pastu i bijeli luk i kuhati par minuta.
- Dodati ostatak kokosovog mlijeka i piletinu, te kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta.
- Zaciniti palminim secrom i ribljim sosom.
- Posuti sa indijskim orascicima.

Posluziti uz crvenu i jasmin rizu.

Crvena riza

Poznato je da crvena riza smanjuje holesterol. Mozete je koristiti samu ili pomijesanu sa bijelom rizom. Ne mozete ih kuhati zajedno!!! Crvena riza se kuha puno duze od bijele rize i to u omjeru 1:2 (npr. za 2 dl rize trebace vam 4 dl vode).

1 mjera crvene rize
2 mjere vode
soli po ukusu

- Prokuhati vodu i dodati so i rizu. Kuhati pokriveno na laganoj vatri 40-45 minuta.

Jasmin riza

Ako ste u mogucnosti nabaviti pravu tajlandsku jasmin rizu, preporucujem da je kuhate na ovaj nacin da biste dobili autenticni okus. Kuha se u omjeru 1:1 (npr. 3 dl rize i 3 dl vode)

- Izmjerite rizu i isperite je u cjedilu. Stavite u serpu.
- Dodajte istu kolicinu vode.
- Prokuhajte.
- Poklopite i ugasite ringlu. Ostavite da stoji 15-20 minuta. Ne otvarajte poklopac!!!
- Ukoliko imate indukcijsku ringlu, kuhajte rizu sa vodom oko 3 minute, poklopite, zamotajte krpom i ostavite stojati u zatvorenoj rerni oko 20 minuta ( ne treba grijati rernu).

25.6.2015

Raparperi-mustaherukka-mascarpone hyydykekakku



Lupasin tehdä parannetun version vanilja-mango-nektariinikakusta ja voin sanoa, että tämä vasta oli menestys! 
Muistin, että pakkasessa oli muutama raparperin varsi pilkottuna, mutta se ei olisi riittänyt. Uudet lukijat varmaan ihmettelevät mihin minä tarvitsen raparperia vanilja-mango-nektariinikakkuun, mutta vanhat lukijat tietävät jo, etten minä osaa tehdä samaa herkkua kahta kertaa, vaikka se olisi miten herkullinen. On pakko tehdä jonkulainen twisti, koska elämä on niin lyhyt ja vaihtoehtoja niin paljon. Eikä ikinä ehdi kokeilemaan kaikkea. Siksi pitäisi käyttää jokainen mahdollisuus uusiin kokemuksiin, myös leivonnassa! 
Nyt takaisin kakkuun!
Eli, mietiskelin mitä voisin kokeilla raparperin pariksi. Aina ensimmäisenä tulee mieleen mansikka, mutta se on jo déjà vu, ja monesti kokeiltu. Halusin jotain erikoisempaa, sillä oikein erikoisen tärkeä ihminen oli tulossa kylään: meidän pojan entinen päiväkodin täti joka on ollut meidän pojalle niin kuin osa perhettä. Voisin jopa sanoa varamummo. Olimme kaikki riemuissamme hänen meille tulostaan.
Pikkasen miettimisen jälkeen tuli mieleen mustaherukka. Mielenkiintoinen yhdistelmä raparperin kanssa. Ei ole ennen tullut vastaan. Päätin kokeilla! 
Lopputulos voitti raparperi-mansikkaliiton. Suosittelen ehdottomasti kokeiltavaksi! Jospa itsekin teen poikkeuksen ja teen sen uudestaan. Näin hyvää se olikin! 

Pohja:
180 g kaurakeksejä tai vaniljatäytekekseja
50 g voita

Täyte:
5 liivatelehteä 
6 dl kermaa 
1 vaniljatanko
150 g sokeria 
200 g tuorejuustoa (suosittelen mascarponea)
2 valkuaista
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Mittaa kattilaan sokeri ja kerma. 
Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat. 
Purista liivatelehdistä vesi pois. 
Sulata liivatteet kiisseliin. Jäähdytä.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
Sekoita valkuaiset ja tuorejuusto keskenään. Kaada kiisseli joukkoon ja sekoita. Kaada täyte keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.

Kiille:
3 liivatelehteä 
3 dl vettä 
3 rkl sokeria 
2-3 vartta raparperia 
1-2 dl mustaherukkaa

Liota liivatteet. Kiehauta vesi, sokeri ja raparperi kattilassa. Keitä pari minuuttia ja lisää mustaherukat. Keitä vielä hetken, että kiille saa väriä. Purista liivatelehdistä vesi pois. Sulata liivatteet seokseen. Kaada kiille kakun päälle.





22.6.2015

Pavuilla täytetyt paprikat



Kun toisella viikolla blogissani ilmestyi kasvisversio täytetyistä paprikoista liikenne blogissani oli hurja. Lukijani,  (vanhat ja uudet ) tykkäsivät kovasti, jopa enemmän kuin jauhelihalla täytetyistä
Sosiaalisessa mediassa minulta kysyttiin voiko perunan korvata jollakin muulla täytteellä, vaikka kikherneillä. Se herätti muistoja kotimaassani syödyistä paprikoista, valkopavuilla täytettynä, maukkaassa tomaattikastikkeessa. Nam! Vesi alkoi valuta suusta ja ei muu auttanut kuin tehdä heti. Oli parempaa kuin mitä muistin (oma tekemä tietenkin on aina paras) ja koko perhe ihastui. Käytin purkkivalkopapuja, tomaattiliemessä, mutta ensi kerralla keitän pavutkin itse. Silloin ne ovat vielä parempia (onko se edes mahdollista? ).

Ja jos joku innostuu kokeilemaan, vaikka jollakin muulla tavalla tehtyjä, tulkaa ihmeessä sanomaan. Haluaisin todella kuulla teidän kokemuksia!

Ja tässä minun reseptini:

10 paprikaa    
2 isoa sipulia
3 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa 
2 dl paseerattua tomaattia 
suolaa (tai yrttisuolaa, Vegetaa,  kasvisliemikuutio...) maun mukaan 
1-2 tl mustapippuria 
persiljaa 
2-3 rkl öljyä

Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Valuta pavuista suurin osa liemestä pois. Lisää pavut sipulin joukkoon ja paista vähän aikaa, että seos



sakenee. Mausta suolalla, pippurilla ja lisää persiljaa. 
Puhdista paprikat kannoista ja siemenistä. 
Täytä paprikat papu-sipuliseoksella ja laita uunivuokaan. Valuta päälle paseerattua tomaattia. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia kauniin ruskeaksi.




17.6.2015

Vanilja-mangonektariinikakku


Pojan synttärit olivat vietettiin hieman etukäteen, lomien takia. Mutta se ei todellakaan ollut syy jättää varsinaista syntymäpäivää merkitsemmättä. Minecraft teema jatkui lahjamuodossa, mutta päivän kakku oli tällä kertaa kevyt ja hedelmäinen. 



Sly-parini lähetti sopivasti useitakin ohjeita ja minä päätin tehdä nopean juustokakun Vanilja-mansikkakakun ohjeella. Vaihdoin mansikat  mangolla ja nektariinilla. Tuli tosi hyvää.
Ohje kuulosti mielenkiintoiselta, sillä tähän asti olen monesti tehnyt juustokakkua kerman ja keltuaisten kanssa, mutta en koskaan maidon ja valkuaisten kanssa. Oli pakko kokeilla heti. 

Pohja:
180 g kaurakeksejä  (ystävä toi kesäkassin tuliaiseksi, kiitos! )
125 g voita (minä laitoin 60 g, riitti hyvin)

Täyte:
5 liivatelehtiä 
6 dl maitoa 
1 vaniljatanko
150 g sokeria 
200 g tuorejuustoa (minä tietenkin käytin mascarponea)
2 valkuaista
Mittaa kattilaan sokeri ja maito. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatteet kiisseliin. Jäähdytä.
Sekoita valkuaiset ja tuorejuusto keskenään. Kaada kiisseli joukkoon ja sekoita. Kaada täyte keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa.

Kiille:
3 liivatelehtiä 
3 dl vahvaa mehua (esimerkiksi trooppinen hedelmä-täysmehu)
mangoviipaleita
2 nektariinia kuutioituna
Liota liivatteet. Leikkaa hedelmät siivuiksi ja asettele hyytyneen kakkutäytteen päälle. Kiehauta mehu kattilassa. Sulata liivatteet mehuun. Kaada kiille hedelmien päälle vuokaan.

Ohjeessa ei ollut tarkennettu, että valkuaiset pitäisi vatkata kovaksi vaahdoksi, joten koostumus on vähän karsinut. Keksipohjasta tuli pehmeä ja koko kakku oli heilunut tarjoittimella. Oli se kuitenkin hyvän makuinen ja pysynyt koossa, vaikka ei uskoisi.
Katsotaan saanko viikonloppuna tehtyä parannetun version vieraille. 



13.6.2015

Thaimaalainen mango ja tahmea riisi



Viime aikoina olen tehnyt suolaisia postauksia enemmän kuin normaalisti, paprikoita, jauhelihalettuja, rieskaa, nokkosenleipää, avokado leipää...  
Muun muassa kokeilin minulle ihan uutta Thaimaalaista ruoanlaittoa. (Oletko jo käynyt osallistumassa arvontaan? Jos et ole vielä,  klikkaa tästä). Kanakeitto maistui hyvältä. Kohta tehdään lisää. 
Mutta, ettei Sokerivaltakunnasta tulisi pelkästään -valtakunta, oli pakko tehdä jotakin sokerin kanssa: huippusuosittu Thaimaalainen jälkiruoka: Sticky rice.
Se oli tosi helppo tehdä ja maku muistutti makeaa riisipuuroa, mutta siinä oli niin ihana kookoksen sivumaku, että tähän rakastuu ensisilmäyksellä. Lisukkeena on Thaimaalainen mango, mikä on paljon makeampi ja pehmeämpi, kuin se mitä normaalisti saadaan kaupoista. Oikein ihana yhdistelmä.
Tätä voi nauttia jälkiruokana, mutta yhtä hyvin aamupalana.

Mangoa ja tahmeaa riisiä 

4 annosta 
2 dl tahmeaa riisiä 
2 prk kookosmaitoa
1 dl sokeria 
1/4 tl suolaa 
1 kpl mangoa tai 1 tlk säilykemangoa
1 rkl seesaminsiemeniä
Huuhdo riisit kylmällä vedellä siivilässä niin, että riiseistä valuva vesi on kirkasta. 
Pane riisit kattilaan, lisää kookosmaito, sokeri ja suola.
Kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä hiljaa poreillen noin 40 minuuttia. Sekoita välillä.
Paahda seesaminsiemenet kullanruskeiksi kuumassa, puhtaassa paistinpannussa. Kaada lautaselle.
Kuori ja viipaloi mangot tai valuta liemi säilykemangoista. Annostele haalea riisi jälkiruokakulhoihin, nosta mangoviipaleet päälle



12.6.2015

Riisirieska


Nyt tuli uusi perheen suosikki: Riisirieska!
Ohje on saatu salaiselta leivontaystävältä ja heti kun sen luin tiesin, että tästä meillä tykätään:

"Riisirieska

3 kahvikuppia kaurahiutaleita
1 l maitoa
2 tl suolaa
2 kahvikuppia riisiä
3 kahvikuppia vettä
50 g voita
2 munaa

Sekoita maito, kaurahiutaleet ja suola. Anna turvota n. tunti.
Keitä vesi ja riisit, niin että vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää voi sulamaan kuumien riisien joukkoon.
Sekoita maito-kaurahiutale-seos sekä riisiseos keskenään. Lisää joukkoon kananmunat.
Paista 200 asteessa 40-50 minuuttia, kunnes hyytyy ja saa kauniin värin.

Vinkki!
1 kahvikuppi on n. 1,5 dl kokoinen
Tarjoa riisirieska munavoin kera, se on herkkua!"




Ystäväni suositteli munavoita rieskan kanssa, mutta meidän väki päätti syödä sen omaan tapaan: Nutellan kanssa.
Joko on karvat pystyssä??? Kokeile! Kyllä karvat laskee ja sinä ihastut! Ihan varmasti!


Edit 29.6.2015:
Riisirieska herätti ihania muistoja blogiystävässäni. Kommentointi ei jostain syystä onnistunut, mutta sähköpostissa hän kirjoitti seuraavasti:

"Käväisin kurkkaamassa blogissasi pitkästä aikaa ja löysin riisirieskareseptisi: voi mitka muistot tulvivat mieleen! Juuri tätä tarjoili vanhaksi pojaksi jäänyt edesmennyt Erkki-setäni, joka oli syntynyt Karjalan kannaksella! Kaikki sukulaiset ympäriltä kuolivat yksi toisensa perään ja setä jäi aivan yksin ja - ryhtyi laittamaan ruokaa ja leipomaan! Kaikki ihmettelivät, miten hän ykskaks osasi tehdä karjalanpaistit ja piirakat. Vastaus tuli vahvalla karjalanmurteella: "A mie katsoin ko naiset laittaat!". Kyllä oli tarkkaan katsonut! Minulle ei katsominen riitä, joten oli ihana saada resepti, jota aion kokeilla, kun taas palaan Suomeen - ihan Erkki-sedän muistoksi!"

10.6.2015

Minecraft kakku



Tänään on meidän nuorimmaisen syntymäpäivä. Synttärit vietettiin ennen kuin kaikki kaverit ehtivät lähteä lomalle. Synttärisankarin toiveena tänä vuonna oli Minecraft-kakku. 
Koska tytöt eivät halunneet mitään erikoista, nyt oli mahdollisuus todeta, että kyllä, suutarin lapsetkin joskus saavat kenkiä. (Poikkeus vahvistaa säännön, eikö niin?) 
Minecraft-koristeita aloin tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Kaverin tytölle tein Steven, kanan ja kuution. Niistä kaikista poikani halusi vain Steven, joten niitä tein kaksi.



Taustana on mainiosti toiminut minun käsilaukkuni. En viitsinyt pujotella sokerimassa-nauhoja. Sitä paitsi, kerma maistuu paremmalta!   

Eli pojalle oli tulossa kuutiokakku ja 5 hahmoa: Steve, Creeper, Stoneman, Zombie ja Enderman. Tässä nyt kaikki:



Kuutioa varten olen poiminut Sly-pariltani saatua Shakkikakku-ideaa. Resepti on pyöreää kakkua varten, shakkilaudan värinen, mutta minä tein nelikulmaisen ja vihreä-ruskean, niin kuin videopelissä.

Kesken työskentelyn Danis tuli ja sanoi, että maan sisällä pitäisi olla laavaa. Semmoista punaista  ja keltaista.  
-Autch!  Kävisikö pelkästään punainen?
-Kyllä käy.
-Huh.....
Onneksi oli pakastimessa mansikoita ja laskin tarkasti: 7 liivatelehteä. Taitaa onnistua laavakin.


Ja niin onnistuikin! Kaikki olivat riemussaan kakusta.





Ja viimeisetkin sädetikut poltettu.







 Kuitenkin kaikista eniten iloa toi siskojen omatekemä Creeper-pinjata.



Kakun ohje:

vihreä pohja:
4 kananmunaa 
2 dl sokeria 
2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
vihreää pastaväriä
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää pastaväriä. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. Levitä paperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

ruskea pohja:
4 kananmunaa 
2 dl sokeria 
1 ½ dl vehnäjauhoja 
½ dl kaakaojauhetta 
1 tl leivinjauhetta 
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. Levitä paperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

laava:
400 g pakastemansikoita 
1 dl sokeria 
7 liivatelehteä 
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mansikat ja sokeri ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Laita liivatelehdet sekaan sulamaan ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

täyte:
200 g maitosuklaata 
250 g mascarponea
2 dl kermaa 
Sulata suklaa ja sekoita mascarponejuuston kanssa. Vatkaa kerma, lisää mascarpone-suklaaseokseen ja sekoita varovasti.

ruskea kuorrute:
200 g tummaa suklaata 
100 g mascarponea 
2 dl kermaa 
Sulata suklaa ja sekoita mascarponejuuston kanssa. Vatkaa kerma ja sekoita varovasti mascarpone-suklaaseokseen.

vihreä kuorrute:
2 dl kermaa 
1 rkl vaniljakastike-jauhetta 
vihreää pastaväriä 
Vatkaa kerma ja lisää väri ja vaniljakastike-jauhe.

Leikkaa jokaisesta pohjasta kaksi samankokoista levyä. Leikkaa sitten jokaisesta kolme samankokoista ruutua. Vaihda keskellä oleva ruutukehys erivärisen pohjan ruudukon kanssa. Levitä puolet täytteestä yhden pohjan päälle ja peitä vastakkaisen pohjan kanssa. Tee sama jäljellä olevista pohjista ja täytteistä. 
Kun  "laava" on alkanut hyytyä, tee reunakalvosta kehys toisen kakun osan ympäri. Kaada mansikkahyytelö päälle ja peitä toisen kakun osan kanssa. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli. 
Pursota ruskea kuorrute koripunostyllalla koko kakun ympäri. 
Pursota vihreä kuorrute ruohotyllalla kakun päälle. 
Asettele hahmot.






Poika oli leikkinyt hahmojen kanssa, kun äiti oli töissä ja saanut Enderman-ukkelin rikki. Yritin liimata sen, mutta en onnistunut. Se meni rikki siinä vaiheessa, kun pienet vieraat odottivat innolla milloin kakku saapuu pöydälle. Hermot meinasivat pettää ja upotin koko ukkelin jonnekin kakkuun. Tuli parempi kuin alkuperäinen. Synttärit pelastettu!

Hyvää syntymäpäivää Danis ♡♡♡
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...