30.5.2015

Täytetyt paprikat kasvisversiona



Täytetyt paprikat jauhelihalla ovat yksi suosituimmista resepteistä tässä blogissa.  Ei ihme: ne ovat myös yksi suosituimmista ruoista bosnialaisessa keittiössä. 

Minun suosikkini on kuitenkin sen kasvisversio: perunalla täytetty. Sitä voi yhtä hyvin tarjoilla lisukkeena kuin myös pääruokana. Pääruokana niistä tulee oikein edullinen ateria perheelle ja kaikki lapset ovat varmasti hulluna niistä.

1 kg paprikaa 
1,2 kg perunaa 
2 sipulia 
1 tomaatti tai 1 dl paseerattua tomaattia 
1-2 tl suolaa 
1 tl mustapippuria  (jauhettuna tai rouhittuna)
2 tl paprikajauhetta
0,5 dl öljyä
2 dl kermaa
(100 g ranskan kermaa)
                                                                                                               
Kuori perunat ja kuutioi ne pieneksi. Kuori ja kuutioi myös sipuli.
Kuullota sipuli öljyssä ja lisää peruna ja pilkottu tomaatti (tai paseerattu). Lisää mausteet ja paista pehmeäksi. Huuhtele paprikat ja poista niistä kanta ja siemenet. Täytä paprikat peruna-sipuliseoksella. Laita voideltuun uunivuokaan. Jos jää ylimääräistä seosta, levitä paprikoiden ympärille. Kaada kerma päälle ja paista uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia.



Voit halutessa levittää ranskankerman kuumien paprikoiden päälle.



27.5.2015

Lettuja, jauhelihalla täytettynä








Pari päivää sitten kotimaisessa elokuvassa ruokapöydässä oli täytettyjä lettuja. Mieheni saman tien tuumasi, että siitä on aikaa kun minä tein niitä viimeksi. Pienet eivät edes muistaneet, että on koskaan syöty. Minä lupasin tehdä heti seuraavana päivänä. Pitkästä aikaa, maistui paremmalta kuin mitä muistin.






Letut:
n. 16 kpl isoja
2 kananmunaa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
0,5 dl öljyä
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna seisoa jääkaapissa noin tunti. Paista lettuja!





Täyte:
700 g jauhelihaa
2 sipulia
1 prk herkkusieniä viipaloituna
1 tl mustapippuria myllystä
2 lihaliemikuutioita
1 laakerinlehti
persiljaa
2 kananmunaa





Pilko sipuli ja kuullota ne öljyssä. Lisää jauheliha ja paista se ruskeaksi. Lisää herkkusienet ja mausteet. Paista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, niin että neste haihtuu pois. Jäähdytä hieman ja lisää kananmunat seokseen.

Täytä letut ja laita ne voideltuun uunivuokaan.

Levitä päälle 200 g Creme fraichea ja paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.







26.5.2015

Cupcake -työpaja minileipureille

Synttärisankari

Juhlimme Ajlan synttäreittä huhtikuussa. Paljon tyttöjä oli tulossa: kaikki luokan tytöt ja muutama lisää.
Ajlan parhaat kaverit ovat olleet innostuneita, kun Ajlan äiti tekee niitä ihania kakkuja Mikkelin ihanissa kakkukahvi-paikoissa. Yritän aina kotonakin tarjoaa tytöille jotakin herkkuja. 
Muutamien tyttöjen kanssa on kerran askarreltu cupcakeseja => hirmu sotkuista touhua.



Pikkuvelikin innostui :-)







Mutta iloiset hymyt ovat jääneet vahvemmin muistiin kuin nonparellit lattialla. Sitä paitsi joudun minä kuitenkin imuroimaan  heti juhlan jälkeen. Silloin lattialta löytyy sipsiä,  karkkipapereita, kakkumuruja....... no miksei myös nonparelleja. 
Kiiruhdin paistamaan muffinseja. Onneksi ne ovat helppoja ja nopeatekosia. Vatkasin kermaa, mascarpone-juustoa, sokeria ja aitoa vaniljaa myllystä. Ihana. Sitten koristeet!
Vähän aikaa sitten sain Dr Oetkerilta kokeiltavaksi uudet sokerimassat ja Super Hero-nonparellit. Sokerimassasta kokeilin tehdä pieniä kukkia ja ne onnistuivat hyvin. Totta on, että massan rakenne on parantunut. Hieno juttu, varsinkin kun sitä massaa saa helposti lähikaupasta.
Laitoin tytöille pyörivään alustaan sokerimassakukkia ja paljon erilaisia nonparelleja, niin he saivat kaikki koristeet helposti ulottuville.
Jokainen sai koristella oma kuppikakkunsa, halutessaan kaksikin.
Voi miten iloisia he olivat.  Tässä on kuvia tunnelmasta:


Isosisko avustamassa


Riittääkö kaikille???

Kyllä ylettää :-)

Kenen on paras?

Venlan taideteos

Valmis?

Ei! Vielä sipsit päälle...
Nyt on valmis! OMG :D


Ja tässä minun lempi muffinssi ohje, kaakaon kanssa tai ilman:

12 kpl


Pohja:

1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rl kaakaojauhetta (voit jättää pois )
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl soodaa
- Sekoita keskenään kuivat aineet
1 kananmuna
1 dl maitorahkaa
1 dl maitoa
- Sekoita nämä keskenään
75g sulatettua voita
- Kaada nesteseos kuivien aineiden päälle ja sitten voi. Sekoita keskenään ruokalusikalla varovasti.
Kaada taikina muffinsivuokiin. Paista uunissa  200 asteessa noin 10 minuttia.

Jos haluat hedelmäisiä muffinsseja klikkaa tänne:
mustikka
vadelma-päärynä
Hyvät kuorruteet löytyvät tästä:
valkosklaamakuinen
appelsiinimakuinen
ganachesuklaa

22.5.2015

Ruusu-vadelma mahtavuus




Meidän nuori valmistui esikoulusta. Tarpeeksi  hyvä syy juhlia arkipäivänä. Kakku on tehty juhlasankarin toiveen mukaan: vadelmamousse ja ruusumousse. Pieni ongelma ilmestyi värin takia: kakku olisi pitänyt olla sininen! Äiti taas ei voinut kuvitella ruusumoussea sinisenä. Mutta kun tämä oli ensimmäinen tilaus sen jälkeen, kun itse valmistuin leipuri-kondiittoriksi, ammattilaisena oli pakko toteuttaa asiakkaan toive. Kakku on tehty meille viidelle, joten 14 cm kakku yhdellä täytteellä olisi riittänyt ihan hyvin. Samalla ratkesi minun sininen ruusumousse ongelma: ruusumoussella kuorrutin kakun ja näin kaikki olimme tyytyväisiä.  Pääasia, että pieni asiakas oli onnellinen ja suu täynnä lempimakuja.

Pohja:
2 kananmunaa
100 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
20 g kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Sekoita jauhot keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen.  Paista uunissa noin 15 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä ja leikkaa keskeltä.

Täyte:
150 g vadelmia
30 g hedelmäsokeria
3 liivatelehtiä
100 g kuohukermaa
100 g Mascarpone-juustoa
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.  Sekoita vadelmat ja sokeri ja keitä 5 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne vadelmaseoksessa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, niin että seos on hieman hyytynyt.
Vatkaa kerma ja Mascarpone-juusto kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vadelmahyytelö. Vatkaa hyvin mousseksi ja täytä kakku.

Kuorrute :
200 g kermaa
100 g Mascarpone-juustoa
20 g hedelmäsokeria
15 ml ruusuvettä
(halutessasi elintarvikeväriä => ehdotan vaaleanpunaista )
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kuorruta kakku.





Palautteet :(leivontafoorumi.fi: Toukokuu 2015: täytekakkuhaaste! 2. - 24.5.2015)
Sokerivaltakunta: "Ruusu-vadelma mahtavuus", pisteet 21,33
Resepti ja maku: 10+10+13+13+ 13 = 11,8
Ulkonäkö: 5+4+7+8+ 8 = 6,4
Kokonaisuus / toteutus: 3+3+2+4+ 3,67 = 3,13

Sanallinen palaute:
Heini Tapanainen: Kaunis, runsas pursotus. Koristeluun olisin kaivannut jotain lisää
Pia Kuivalainen: Maut vaikuttivat tosi kivoilta, olen ruusuveden ystävä itsekin. Pursotukset olivat siistejä, mutta päällisen röyhelöt olivat liikaa. Sileä pinta päällä olisi tuonut reunan pursotukset ansaittuun parrasvaloon ja jättänyt enemmän tilaa sijoittaa kukkakoristeet ilmavasti ja harmonisesti. Jäin kaipaamaan työvaihetta, jossa valmis kakku pidetään kylmässä ennen sen leikkaamista levyihin. Kakkupohja olisi pitänyt myös siistiä, eli hattu leikata pois ja reunat tasoittaa suoriksi. Vaikka kakusta saisikin suoran muodoltaan, leikkauspinta ei näytä hyvältä, jos kakkupohja on kovasti vinonlainen moneen suuntaan. Resepti oli selkeä ja siinä kerrottiin kaikki oleellinen.
Sirkku Aaltonen: Ruusumousse kuulostaa todella houkuttavalta. Kakun olisi huoletta voinut pursottaa pelkällä moussella ja jättää koristeet sivuun. Maut toimivat hyvin yhdessä ja täytettä on runsaasti.
Leipuri-kondiittori -opiskelijat: resepti oli hyvä. Hedelmäsokerin käyttö normaalin sijaan oli hyvä ottaen huomioon muut täytteet. huomaa ammattimaiset otteet pursotustyylistä mutta kuorrutetta voisi olla vähemmän.
Nami-hiiri: Aivan mahtava idea 'tilaajan' toiveisiin toteutettuna! Hienot pursottelut. koristelu tosin hukkuu niiden keskellä. Pinnan olisi voinut pursottaa hyvin kokonaan ja siirtää koristeet esim. tarjoiluvadin reunalle tai jopa kakkulautasille ;) Ihanan paksu täytekerros! Kolme pyydettyä kuvaa  :peukku: !
Tekila: Pursotus niin näyttävä, että koristeet hukkuvat joukkoon. Mukavan sininen väri saatu kermaan. Täytteessä ehkäpä liivate liikaa? Ruusuvesi tuonut kuorrutteeseen varmasti ihanan lisän.
Tanja: Resepti vaikuttaa perustoimivalta, leivinjauheen jättäisin kaappiin. :) Päällispursotukset ovat melko reilut, olisin harkinnut hillitympää pursotustyyliä, jolloin koristeet pääsisivät enemmin oikeuksiinsa. Esim. reunoille vain raappareunus ja tasainen päällinen johon reunapursotukset. Täytettä on ihanan paljon, siinä ei pidäkään säästellä! Kakku todellakin on sininen. :)
Paula: Hyvin ratkottu "väriongelma".

19.5.2015

Omena-manteli piirakka (gluteeniton)



Tänään alkaa Urtekramin ja Ruoka.fi:n järjestämä gluteeniton leivonnainen –kilpailuun. Mukana on 36 toinen toistaan herkullisempia ohjeita ja omaa suosikkiasi voit käydä äänestässä Ruoka.fi:n sivuilla ja samalla voita 100 euron arvosta Urtekram-tuotteita. Äänestysaikaa on 15.6.2015 saakka.

Gluteeniton leivonta on lähellä sydäntäni. Osittain johtuu siitä, että lapsuuden leivonnaiset ovat useasti olleet luonolisesti gluteenittomia, sillä meillä päin useasti korvataan jauhot pähkinöillä tai unikonsiemenillä.
Nykyään minulle tulee useasti vieraita, ketkä eivät voi sietää gluteenia. Yritän aina tarjota heille jotain mehevää ja maistuvaa. Eritysruokavalio ei tarvitse karsia makua. Varsinkin nykyään, kun kaupan hyllyistä löyty vaikka minkälaisia vaihtoehtoja.

Ilahduin kun sain kutsun gluteeniton leivonnainen –kilpailuun ja lähdin oikein hyvällä mielellä kehittämään jotain uutta, erilaista ja kaikista tärkeintä, maistuvaa. Minun lukijat tietävät jo entisestään, että gluteeniton tarjonta tässä blogissa on aina ollut mehevä ja täynnä makua. Ei nytkään tullut poikkeusta. Tässä ohjeessa gluteeniton murotaikina saa kosteutta ja raikkautta omenoista (en malta odottaa kesään, että saan tämän herkun tehtyä naapurin kaneliomenoista) ja mantelit taas tuovat ihana pähkinäistä makua. Tämä ihanuus löytyy kilpailusivustossa tästä. Toivottavasti äänestät juuri tätä.


Omena-manteli piirakka

8 omenaa (luomu)

Täyte:
150 g mantelia (Urtekram luomu)
40 g ruokosokeria (Urtekram luomu)
40 g voita
0,4 dl kauramaitoa

Jauha mantelit.
Sekoita jauhetut mantelit ja sokeri kulhossa. Kuumenna maito ja voi kiehuvaksi. Kaada pähkinöiden päälle ja sekoita tahnaksi. Jäähdytä.
Kuori omenat ja poista sisus. Asettele omenat irtopohjavuokaan, jonka pohjalle olet ripotellut ruokosokeria.
Täytä omenat tahnalla ja laita uuniin. Paista esilämmitetyssä uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.
Omenoiden paistoaikana tee muropohja.


Muropohja:
200 g voita
1 dl ruokosokeria (Urtekram luomu)
5 dl luomu gluteenitonta jauhoseosta Urtekram Yleis leivontamix
2 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita (Urtekram luomu)
2 tl leivinjauhetta (Urtekram luomu)

Sulata voi kattilassa. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa sokerin kanssa vaahdoksi, lisää kananmuna ja vaahdota lisää. Lisää kaurahiutaleet, jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa tasaiseksi.
Laita pohja paistetujen omenoiden välin ja ympäri tiiviisti.
Paista lisää puoli tuntia 200 asteessa.

Tarjoa kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.





äänestää Omena-manteli piirakka tästä

14.5.2015

Nokkosen peltileipä



Taas tuli nokkosaika. Vihdoinkin! Olen kaivannut sitä koko talven. Nyt nokkoset ovat just parhaimmillaan, joten niitä pitäisi hyödyntää. 
Yksi lempinokkosherkuistani on leipä, oikein muhkea, pehmeä ja erittäin maukas. Maistuu jopa lapsille. Ja varsinkin lämpimänä, voin kansssa. 
Leivän tekoon pitää varata kaksi päivää, mutta sitä ei tarvitse vahtia koko ajan, joten se on loppujen lopuksi helppo ja nopeatekoinen useista työvaiheista huolimatta. 
Ensimmäisenä päivänä pitää vain tehdä raski nopeasti ja panna vehnänjyvät likoon. Sitten voi levätä vuorokauden ajan. Seuraavana päivänä, lenkin jälkeen, kerää nokkosia ja leivo ihana iltapala. Ja iloa riittää toiseksikin päiväksi. Peltileipä ei lopu ihan hetkessä, mutta melkein........

1. päivä:

1 dl vehnänjyviä 
1/3 pkt tuorehiivaa 
2 dl maitoa 
2 dl vehnäjauhoja 
2 dl ohrajauhoja 
Pane vehnänjyvät likoon haaleaan veteen vuorokaudeksi. 
Liuota hiiva maitoon, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin käymään hitaasti, vuorokauden ajan.

2. päivä:

1 l nokkosen lehtiä tai nuoria varsia (tiiviisti mitattuna)
2 dl maitoa 
2/3 pkt tuorehiivaa 
2 rkl hunajaa 
2 tl suolaa
2 dl vehnänleseitä 
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja (mahdollisesti rouheisia)
5 dl vehnäjauhoja 
1/2 dl öljyä 
sormisuolaa
Ota raski pois jääkaapista tuntia ennen leivän leipomista. Keitä vehnänjyviä noin puoli tuntia, valuta siivilässä ja jäähdytä. Huuhtele nokkoset hyvin ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä minuutin verran. Valuta siivilässä ja silppua karkeaksi veitsellä. 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva ja hunaja. Lisää suola, vehnänleseet ja vehnänjyvät ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia.  Lopuksi vaivaa nokkoset ja öljy taikinaan. Anna kohota huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Levitä taikina paperilla vuoratulle uunipellille ja taputtele reunoja pitkin. Ripottele pinnalle sormisuolaa. 
Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Anna leivän kohota pellillä n. 20 minuuttia. Leikkaa taikinapyörällä ruuduiksi juuri ennen paistamista. Paista noin puoli tuntia.






13.5.2015

Uunijäätelö



Ne, ketkä seuraavat minua facebookissa,  tietävät, että minulla on oikein iso syy juhlia. 
Aikaa kuitenkaan ei ollut rutkasti, joten päätin nyt aluksi tarjota lapsille herkkua, mistä he varmasti tykkäävät. Ohjeen sain Sly-pariltani ja sen alkuperä on Yllätyskaku-kirjasta. 
Omaan tyyliini, tein pieniä muutoksia, koska haluaisin olla taloudellinen ja välttää hävikkiä. Se on minulle nyt hieman tärkeämpää kuin ennen.

Eli, ohjeeseen menee kaiken kaikkiaan 2 kananmunaa pohjaan  ja 3 valkuaista marenkihuntuun. Minä käytin pohjaan 3 keltuaista ja 1 kananmunan ja marenkiin normaalisti 3 valkuaista. Eli olin todella tehokas, olen säästänyt yhden kananmunan ja pelastanut 3 keltuaista biojätteestä. Hieno suoritus! Lopputulos oli sama. Kolesterolimäärää minun versiossani en halunnut ajatella. Tänään oli herkkupäivä. 
Kiitos SLY-parini ohjeesta.







Pohja:

2 kananmunaa (tai 1 kananmuna ja 3 keltuaista)
1 dl sokeria 
1 dl vehnäjauhoja 
1/2 tl leivinjauhetta



Täyte:

200 g hilloa 
2 dl marjoja 
1 banaani 
1 l jäätelöä



Marenki:

3 valkuaista 
11/2 dl sokeria






Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. 
Paista uunissa 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. 

Ota pohja uunista ja nosta lämpötila 250 asteeseen. 

Levitä hillo pohjalle. 

Ripottele päälle marjat ja pilkottu banaani. 

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset lisäten sokeria vähitellen, koko ajan vatkaten. 

Pilko jäätelö marjojen päälle. 

Levitä marenki jäätelön päälle, niin ettei jäätelöä näy lainkaan. Muuten se sulaa uunissa. 

Paista uunissa muutama minuutti niin, että marenki saa hieman väriä. 

Tarjoile heti! 








Lapset ihastuivat, jopa isäntä suostui maistamaan ja hetken päästä haki santsipalan. Enempää
kehuja jälkiruoasta ei voi saada.
Meillä jäi vähän ylimääräistä, joten minä laitoin sen muoviseen rasiaan ja heti pakastimeen. Katsotaan huomenna minkänlaista se on.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...