29.10.2014

Ruusupiirakka (Juurespiirakka)






Osallistuin leivontafoorumin syyskuun haasteeseen, Juurespiirakka teemana, tämän ihanan Ruusupiirakan ohjella.

Vuoan koko 18cm                                                

Pohja:

200 g vehnäjauhoja
100 g cottage-juustoa
1/2 tl suolaa
5 rkl öljyä
3 rkl maitoa
1 kananmuna

Täyte :

100 g cottage-juustoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
kourallinen hienonnettua persiljaa

Päälle:

1-2 porkkanaa
1 lanttu
1 punajuuri

Esipaista juurekset uunissa noin puoli tuntia 150 asteessa, vain sen verran, että ne pehmenee ja että pystyt kuorimaveitsellä leikkaa juurekset suikaleiksi.
Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa haarukalla rakenne rikki. Laita puolet taikinaan ja jätä puolet voiteluun.
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.
Kauli osa taikinasta ja laita pohjalle. Tee koristeellinen rengas lopputaikinasta ja laita ympäri. Voitele kananmunalla.
Sekoita täyten ainekset ja levitä pohjan päälle.
Kaääri juuressuikaleet ruusuksi ja laita piirakan päälle. Pari ylimääräistä kättä olisi hyödyksi tässä vaiheessa.
Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.








Piirakkani pääsi kolmas sijalle ja Valion reseptipankkiin. Sain ihania palautetta haastekavereista ja kiitän jokaisesta. Ne tuovat iloa ja kehittämis "ainetta":

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
"RUUSUPIIRAKKA  4+5+4+1+5+1 = 20 pist. / III sija

° Kivannäköinen piirakka. Värejä olisi kuitenkin ehkä voinut miettiä vähän toisin. Kunnioitettava saavutus joka tapauksessa, vaatii aika paljon sorminäppäryyttä. Täytyy myöntää että itseltäni tuskin olisi onnistunut.
° Piiraassa on ihanan tuore lähestymistapa ruusun muotoon aseteltuine juureksineen.
° Mahtava idea koristeluun!
° Kaunis ja erilainen toteutus! Hienon näköinen leikkauspintakin. 
° Hurmaava, näyttävä ja kekseliäs! Tässä jokaisen piirakassa käytettävän juureksen maku tulee hyvin oikeuksiinsa. Kiva koristeltu reuna piirakkapohjalla.
° Ihana herkku ja kuinka ihana se olisikaan ollut hillitymmällä lautasella !"


Sain myös ihana palkinto Valiolta, mikä sisältää:
- Finlaysonin keittiöpyyhe
-muistivihko
-leivontakirja 
-heijastimia kaamos kaudelle
ja aina niin arvostettu käsin kirjoitettu onnittelukortti. Kiitos Valiolle!




28.10.2014

Kurpitsafilopiirakka



Rakastan filotaikinaa ja varsinkin itsetehtyä. Sitä minä opetin teitäkin tekemään. Sain muutamia hyviä palautteita onnistuneesta filotaikinasta. Toivon, että monet muutkin innostuivat, mutta ymmärrän, että kiireiseen elämään filotaikinan teko ei vaan mahdu. Itsekin useasti ojennan käden kaupan pakkasosaston hyllyyn ja nappaan sieltä valmiin filotaikinan paketin. Maku ei ole edes lähellä sitä itsetehtyä, mutta kelpaa kuitenkin.
Filotaikinan voit täyttää millä täytteellä vaan: jauhelihalla, juustolla, pinaatilla, perunalla, omenoilla.......Yksi parhaista ja suosituimmista täytteistä on kurpitsa!
Kesäkurpitsafilopiirakka on samettisen pehmeää ja oikein maukasta.  Se itseasiassa sulaa suussa itsestään.  Ja minä teen sen näin:

1 pkt filotaikinaa

täyte:

1 kg kuutioitua kurpitsaa (siemenkohta ja kuori poistettu)
1 tl suolaa
150 g cottage-juustoa ( tai ricotta-, tai rae- tai tuorejuustoa)
2-3 rkl ranskankermaa tai smetanaa
1/2 dl öljyä

päälle:

nokare voita
100-150 g ranskankermaa tai smetanaa

Sekoita täyteainekset keskenään.
Avaa sulattu  filotaikinan paketti ja laita filolevyt puhtaalle liinalle.
Älä murehdi, jos ne ovat repeytyneet ja huonon näköiset, sillä ei ole paljon merkitystä. Kyllä ne kelpaavat.
Valitse kaksi parasta, laita toinen pellin pohjalle, ja säästä toinen päällimmäiseksi.
Laita vähän täytettä ensimmäisen filon päälle. Peitä toisella levyllä ja laita taas täytettä päälle. Toista kerroksia niin kauan kunnes kaikki täytteet ja filot ovat käytetty. Paista uunissa keskitasolla puoli tuntia, 225 asteessa.
Voitele kuuma piirakka voilla, levitä päälle ranskankerma tai smetana, leikkaa paloiksi ja nauti lämpimänä.





Mieheni istutti tänä vuona kurpitsat meidän kasvimaahan ja niitä on tullut oikein paljon. Sitten joku "vieras olento" on alkanut syödä niitä, ja joka aamu vähintään yksi kurpitsa oli katkennut varresta ja "maistettu", vaikka ei ollut vielä kypsä. Tämä pieni  kurpitsa kuvassa on yksi harvinaisista, mitkä jäi koskematta, ehtinyt kypsyä ja päätynyt meidän lautaselle. 

25.10.2014

Suklainen ja vaniljainen omenaricottajuustokakku



Juustokakkuja on viime aikoina nähty paljon meidän jälkiruokana. Syy? Heran tekemisen takia, meille kertyi n. kilo ricottatuorejuustoa kolmen päivän välein. Ja kun sitä ei jaksa syödä sellaisenaan, on sitten tehtävä jotain. Ja minä teen piirakoita, juustosarvia ja kaikista eniten juustokakkuja. Lapset tykkäävät kovasti. Minun mielestäni se on hyvä ja terveellinen välipala, vaikka se on herkkua samaan aikaan.
Tällä kertaa kakussa yhdistyvät minun lempimaut: omena, vanilja ja suklaa.

Pohja:

200 g suklaakeksejä
50 g voita
Murskaa keksit ja lisää voisula. Sekoita ja laita leivinpaperilla vuoratulle irtopohjavuoalle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Omenatäyte:

5-6 hapokkaita omenoia
4 rkl sokeria (suosittelen ruokosokeria)
Raasta omenat ja haudata pannulla, niin että neste haihtuu pois. Lisää sokeri ja nosta lämpötila, että sokeri sula joukkoon. Se saa karamellisoitua, mutta ei palata.
Jäähdytä ja laita keksipohjan päälle.

Juustotäyte:

4 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
120 g sokeria
2 rkl vaniljasokeria
4 keltuaista
1 dl vettä
2 liivatelehteä

Vatkaa 3 dl kermaa vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa 1 dl kermaa tuorejuuston kanssa. Keitä vesi ja sokeri 121 asteeseen. Vatkaa keltuaiset ja lisää kuuma sokerivesi. Lisää seokseen myös liivatelehti, josta olet puristanut vedet pois. Vatkaa seosta juustoseoksen kanssa ja lisää siihen kermavaahto. Älä kuitenkaan vatkaa kermaa siihen,  vaan sekoita lusikalla varovasti. Laita omenatäyte  päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. 
Koristele ganache-kuorrutteella.

Ganache:

1 dl kermaa
200 g tummaa suklaata

Kuumenna kerma kiehuvaksi ja lisää siihen paloiteltu suklaa. Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa. Jäähdytä huoneenläpöiseksi ja koristele kakku. 
Ylimääräinen ganache-kuorrute säilyy jääkaapissa useita viikkoja.  Huoneenlämpöisenä vatkattu ihanaksi suklaakreemiksi, millä voi täyttää ja koristella kuppikakkuja ja leivoksia, jopa lettuja. Lämmitettynä sopii hyvin jäätelökastikkeeksi!










20.10.2014

Yksi taikina = kolme pikkuleipää



Osallistuin leivontafoorumin lokakuun haasteessa, missä tehtäväksi oli käyttää luovuutta sen verran, että yhdestä pikkuleipätaikinasta saat kolme erilaista pikkuleipää.
Teen tosi harvoin pikkuleipiä, mutta siitä huolimatta, minulla on lempipikkuleipien ohje ja tuleminen haasteeseen ei ollut hetkeäkään harkinnassa. Ideat vaan muuttuivat monesti, sillä minulla oli kiire, mutta aikaa oli kuitenkin riittävästi ajatteluun ja suunnitteluun.
Just kun tuli päätös mitä teen, postilaatikkoon saapui paketti maailmalta. Paketin sisältö toi uusia ideoita ja sieltä nyt tulivat nama pikkuleivät.
Mistä on oikein kyse?
Paketti oli täynnä ihania uutuuksia makeismaailmalta ja minä halusin toteuttaa niitä makuja pikkuleivissä. En voinut lähettää niitä paketin lähettäjälle, sillä ne eivät kestäisi kuljetusta ja "oreopikkuleivät" eivät säily hyvin, mutta pakkasin ne kuitenkin ainakin hetkeksi, otin kuvan ja toivon, että se lämmittäisi blogiystävänäni mieltä edes hetken. Hänen lähettämä paketti lämmitti koko perheeni mieltä ja toi makeaa iloa meidän suuhun. Kiitoksia! 




Ja nyt takaisin pikkuleipiin.

Perusohje:

1 dl tomusokeria
200 g voita
1 dl perunajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Sekoita taikinaksi.
Jaa taikina kolmeen osaan.

Suklaakolot

Pyöritä taikinasta pieniä palloja ja paina sormella keskelle. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Kun pikkuleivät ovat jäähtyneet, täytä ne ganachesuklaalla.
Ganachesuklaa:

50 g kermaa
100 g tummaa suklaata
1 pussi 8 g rommivanilliinisokeria tai 1 tl vanilliinisokeria ja 1 rkl rommia
Kuumenna kerma kiehuvaksi ja lisää siihen paloiteltu suklaa ja sokeri (ja rommi). Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa. Jäähdytä ja täytä pikkuleivät.

Mantelisydämet

50 g mantelirouhetta
2 rkl sokeria
Sulata sokeri paistinpannulla kullanruskeaksi ja lisää mantelirouhe. Sekoita ja kaada voidellulle leivinpaperille. Jäähdytä ja murskaa lihanuijalla. Sekoita taikinaan, taputtele ohueeksi ja leikkaa muotilla pieniä sydämiä.  Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.

"Oreopikkuleivät"

2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl mustaa pastaväriä
50 g vaniljan makuista tuorejuustoa
Sekoita taikinaan 2 rkl tummaa kaakaojauhetta ja 1/2 tl mustaa pastaväriä.
Kauli taikina ja leikkaa muotilla pieniä ympyröitä. Paista uunissa 175 asteessa noin 10 minuttia.
Jäähdytä ja täytä tuorejuustolla.
Tuorejuustolla täytetyt pikkuleivät eivät säily pitkään. Ajattelin täyttää ne voikreemillä, mutta tuorejuusto on niin hyvä tämän murotaikinan kanssa, että tiesin, ettei niitä tarvitsekaan säilyttää ollenkaan.  Hyvä kun ehdin ottaa edes kuvia.

18.10.2014

Vanhanajan suklaakakku, lohturuokana?






Puoli kuukautta olen jo miettinyt, mikä on minun lohturuokani. Nimittäin, lohturuoka on tämän kuukauden ruokahaasteen teemana Onko nälkä-blogissa. Ja siihen on kirjoitettava oma lohturuoan ohje. Vähänkö vaikeaa! Kerron myös miksi: 
Yleensä jos etsin lohdutusta ruoasta, otan suklaalevyn. Se toimii hyvin. Ja ainuut ohje, minkä voisin antaa on käärepaperin poisto.
Suolaisesta lohdutuksesta tuli heti mieleen perunamuusi. Tarvitseeko olla mitään muuta? Ei! Se riittää sellaisenaan! Pelkästään perunamuusi!
Mutta taas, kun lohdutusta kaipaa ruoasta, kuka oikein jaksaisi keittää perunat, kuoria ne, soseuttaa.... Silloin tehdään perunamuusia jauhepussista ja ohje löytyy pussin kyljestä ja jopa tarjoiluehdotus. En voi kilpailla! Minä sen kuitenkin syön suoraan kulhosta!
No eikö olekin sitten todella vaikeaa?
Mietin myös, että lohturuokaa varten en menisi kauppaan hakemaan jotain raaka-aineta, enkä varsinkaan johonkin erikois delikatess kauppaan. Lohturuoka tehdään niistä ainesta joita kaapista löytyy ja mitä saat tehtyä nopeasti ja mutkattomasti. Nyt ja heti. Mutta mitä?
Ja sitten tuli oikea tarve lohdutukseen ja ongelma ratkesi. Rexkekskakku! Tosin, Rexkeksejä ei enää saa kaupoista, mutta Mariekeksit toimii yhtä hyvin. Ja sitä aina kotoa löytyy. Ainakin meidän kaapista.
Hyvä puoli tässä on se, että tätä kakkua voi (ja kannattaa) syödä heti lämpimänä ja heti olo rupee olemaan paljon parempi. Jos jaksat syödä vain osan, koeta syödä siististi (oletan, että syöt suoraan vuoasta), sillä jäähtyneet tähteet voit leikata ja koristella ja nautiskella seuraavana päivänä, kun olo on parempi ja silmä vaativampi.
Tätä ihanaa kakkua voit toki tehdä muutenkin. Minä teen sen useasti lasten juhliin.

2 pkt Mariekeksiä
täyte:
1 l maitoa
7 rkl sokeria
2 dl maissitärkkelystä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
50 g voita
Keitä kaikista aineksista suklaakiisseli, eli sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa ja kuumenna, koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, alenna lämpötilaa ja keitä, että seos sakenee. Muista sekoittaa koko ajan, tai muuten pohja palaa pahasti. Et saa lohdutusta ja olosi vaan pahenee!
Laita irtopohjavuoan pohjalle kerros Marie keksejä ja kaada päälle ohut kerros suklaakiisseliä. Laitaa päälle seuraava kerros keksejä ja taas kaada päälle suklaakiisseliä. Toista niin kauan kuin kiisseliä ja keksiä riittää.
Odota varttitunti ja upota lusikka. Lohdutusta saat saman tien.


12.10.2014

Ensimmäinen lohivoileipäkakku ikinä!





Voileipäkakut eivät kuulu bosnialaisten ruokiin. Minä ihastuin näihin ja halusin tehdä itse. Kaverilta sain niin selkeän ohjeen millä onnistuisi kuka tahansa. Tässä se on:

12 viipaletta tummaa paahtoleipää
8 viipaletta vaaleaa paahtoleipää

Poista kuoret leivästä.

3 dl kasvislientä

täyte 1:
350 g lämminsavulohta
200 g ranskan kermaa
½ punaista paprikaa silputtuna
ripaus sitruunapippuria

Laita aineet kulhoon ja soseuta tahnaksi.

täyte 2:
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskan kermaa
tilliä silputtuna
ripaus sitruunapippuria

Laita aineet kulhoon ja sekoita keskenään.

pinnalle:
200 g katkaraputuorejuustoa
120 g smetanaa

Sekoita keskenään.

koristeeksi:
graavilohta, sitruunaa, tillia, kasviksia

Kastele voipaperi ja purista kuivaksi. Aloita kakun tekeminen paperin keskeltä. asettele peräkkäin neljä tummaa leipää, kostuta kasvisliemellä pullasudin avulla ja laita puolet täytestä 1. Paina päälle neljä vaaleata leipää, kostuta ja peitä täytteellä 2 (puolet sitä).
Tee samoin tumma ja vaalea kerros. Päälimäiseksi tumma kerros ilman kuorrutusta.
Kääri kakku tiukaksi paketiksi leivinpaperin ja tuorekelmun avulla. Kakku saa olla kylmässä kevyen painon alla yön yli.
Kuorruta kakku katkaraputuorejuustosmetana seoksell aja koristele.







6.10.2014

Kuningatarkakku



Kakkuja täyttämässä ovat olleet minun valintana monesti vadelmahillo ja mustikat.
Tällä kertaa se ihana makuyhdistelmä meni kaverin kyydissä Kuopioon asti. Kakku teki hyvin kaupansa, kuulemma......

Pohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. Kaada 18 cm rengasvuokaan.  Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.

Täyte:
4 dl kermaa
2 prk vaniljamakuista rahkaa
1 pussi vaniljakastikejauhetta
1/2 l pakastemustikoita

-vadelmahilloa
-mustikoita
-hyytelösokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää rahka ja vaniljakastikejauhe. Vatkaa tasaiseksi. Ota pari desiä täytettä koristelua varten.  Lisää pakastemustikat ja sekoita.
Halkaise kakunpohja kolmeen osaan. Kostuta ensimmäinen pohja maidolla ja levitä hilloa. Levitä päälle puolet täytteestä. Laita toinen pohja päälle, kostuta maidolla, levitä hilloa ja laita loput täytteestä päälle. Voit halutessasi jättää vähän täytettä koristeluun.
Laita kolmas pohja päälle ja levitä hilloa.  Äläkä kostuta päälimmäistä pohjaa!
Levitä mustikat päälle ja tee hyytelösokeristä kiille pakkauksen ohjeen mukaan.
Koristele kakku!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...