30.9.2014

Itsetehty hera ja tuorejuusto sivutuotteena



Olen viime aikoina paljon käyttänyt itsetehtyä tuorejuustoa. Syynä on se, että miehen kanssa päätettiin aloittaa puhdistaa kehoa juomalla heraa. Se kuuri alkoi jo Bosniassa, mutta kun täältä heraa ei saa kaupoista, joudun tekemään sitä itse. Normaalissa tuotannossa hera on sivutuote, mikä pääsääntöisesti käytetään leivontaan. Minun kotituotannossa hera on se haluttu tuote ja ihana tuorejuusto on sivutuote, minkä minä pääsääntöisesti käytän leivontaan.
Sinä voit itse päättää mikä olisi sinulle pää- ja mikä sivutuote, mutta sinun on ehdottomasti kokeiltava tätä. Ja vaikka pelkästään ajatus heran juomisesta tekisi sinulle huonon olon, ajattele vaan, että hera sisältää kaliumia, natriumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, kuparia, kobolttia, mangaania, molibdenia, vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja ja on erittäin hyvä sinun terveydellesi, sillä se edistää vatsan toimintaa, alentaa kolesterolia, edistää insuliinin erottamista (ja siksi on hyvää diabeetikoille. Jos et usko, että auttaa, uskot varmasti ettei pahenna. Kokeile! Tulos voisi yllättää sinut), auttaa painonhallintaa, sillä hera vie nälän tunteen pois. Meillä päin Bosniassa (ja muualla etelässä, missä uskotaan luonnon voimiin ja siihen, että jokaiseen sairauteen löytyy luonnosta sopiva lääke) heraa käytetään kaikista eniten maksasairauden hoitoon. Se perustuu siihen, että hera sisältää BCAA aminohappoja, mitkä yleensä käytetään maksasairauden hoitoon.

Mutta miten sitä tehdään? Prosessi on todella helppo. Tarvitset:
1 l täysmaitoa (mieluiten luomua)
3 dl kermaviiliä  (mieluiten luomua)

Lämmitä maito kadenöämpöiseksi ja vatkaa siihen kermaviili. Anna hapantua yön yli huoneenlämmössä. Seuraavana päivänä se pitäisi koostumuksestaan muistuttaa jogurttia. Tee veitsellä viiltoviiva ja pistä hellalle ykköselle tunniksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi sideharson läpi ja anna kaikki nesteet valumaan pois. Se neste on heraa. Laita jääkaappiin ja nauti kylmänä, aluksi 1,5 dl kaksi kertaa päivässä, myöhemmin niin paljon kuin jaksat. 
Se mikä jää sideharsoon on juusto, ihanan, pehmeän ja miedon makuinen tuore cottagejuusto. Se käy oikein hyvin tähän ja tähän ja tähän ja tähän.....
Tästä ohjeesta tule n. 7 dl heraa ja 500 g juustoa.




27.9.2014

Maissipannari cottagejuustolla (Projara), gluteeniton



Viime syksynä, kun tein Jaelin kesäkurpitsapaistoksen, eräs lukijani, lempinimellä Suometar, oli pyytänyt minun versioni maissipannarista tai maissipiirakasta. Lupasin tehdä sen, enkä ymmärrä miksi se oli kestänyt vuoden. Toivon, että Suometar lukee vielä minun blogiani ja tulee tyytyväiseksi tästä ohjeesta. Voi myös olla, että hän on jo löytänyt itse vastaavaa, sillä hän osaa minun kotikieltä, eli bosniaa.
Teille kaikille muille, ketkä eivät osaa bosniaa, eivätkä ole oikein perehtyneet maissijauhoihin, olkaa hyvä: ihana maissikahvileipä!

4 kananmunaa
300 g cottagejuustoa
2 dl öljyä
2 dl kivennäisvettä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl maisiijauhoja

Sekoita juusto ja kananmunat kulhossa. Lisää öljy, sekoita ja lisää kivennäisvesi. Lisää kuivat aineet ja sekoita löysäksi taikinaksi. Kaada voideltuun uunivuokaan (20x30 cm).
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
Tarjoile kylmän jogurtin kanssa.





23.9.2014

Porcini risotto (Tattirisotto kuivatuista tateista)



Yhtäkkiä tuli ajatus: Lukijat saattavat kuvitella Sokerivaltakunta-blogista, että bloggaja ei käytä muita mausteita kuin sokeria. Nokkoskauden jälkeen, ei tainnut tulla suolaisia postauksia. Mutta se ei todellakaan tarkoita, ettei suolasta ole tehty meillä. Sokerivaltakunnan emäntä, eli minä itse, laittaa terveellistä suolaista ruokaa joka ikinen päivä. Sitä vaan ei kerkiä kuvata, sillä kaikki perheen jäsenet ovat jo kyllästyneet odottamaan milloin saavat ruveta syömään. Ja minä annoin periksi. Syökää vaan ja nautiskele! Ja minä otan kuvia jälkiruoista....
Mutta tänään olin eri mieltä. Vaikka teinkin ruokaa, mikä on tarjottava välittömästi, oli pakko ottaa kuvia ja jakaa tämä ihana ohje teidän kanssanne.

Tänä syksynä mieheni keräsi valtavan määrän sieniä ja suurin osa niistä olen kuivattanut. Tänään aloitin niiden käytön. Tein ihanan risotton kuivien tattien kanssa. Ihanaa!

300 g risottoriisiä
20 g kuivattuja tatteja
1 sipuli
1 l vettä
1 dl valkoviiniä
50 g voita
loraus oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria ja parmesaanijuustoa maun mukaan.

Keitä vesi ja kaada sienien päälle.  Anna seisoa 10 minuuttia. Sillä ajalla pilko sipuli. Kun sienet ovat pehmeitä ota ne pois vedestä. Siivilöi vesi puhtaaksi liemeksi. Käytetään sitä kasvisliemenä. Se on todella aromaattinen. 
Leikkaa sienet pieniksi, vaikka saksilla.
Kuumenna oliiviöljy ja pieni nokare voita. Lisää sipuli ja paistaa läpikuultavaksi. Sitten lisää riisi, sekoita hyvin ja paista riisi läpikuultavaksi. Lisää viini. Anna kiehua pari minuuttia, että alkoholi häipyy. Sitten aloita kuuman liemen lisääminen, aina kauhallinen kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Lisää uusi kauhallinen vasta silloin kun edellinen on häipynyt kokonaan. Jatka keittämistä ja sekoitamista niin kauan, että riisi on keitetty. Varo ettet keitä liikaa. Jos lientä ei riittänyt, lisää keitettyä vettä.
Kun risotto on valmis, lisää suolaa, pippuria, nokare voita ja sienet. Lisää parmesaanijuustoa maun mukaan ja tarjoa heti.




22.9.2014

Orapihlajan mehu



Löysin tutunnäköisen marjan: Crataegus oxyacantha (bosniaksi crveni glog). Suomeksi, googlemaalla selvisi joku orapihlajan laji. 

Tein mehua, niin kuin meidän äidit ja mummot aikoinaan. Hyvää tuli!

Marjat ovat kuivia ja mehumaijasta sain 2 l mehua kerralla. Neljälle litralle lisäsin 1 kg sokeria.

Meillä Crategus oxycantan mehua uskotaan sydänystävälliseksi ja alentamaan verenpainetta.
Tänä vuonna testataan!




20.9.2014

Viiden minuutin suklaa(muta)kakku

Löysin tämän ohjeen  FB KOKIT-ryhmästä. Ohje kirjoitti  Anne L, Mansikoita ja sydämiä blogin kirjoittaja. Testasin ja ihastuin. Toimi!

Anne kirjoitti:
"Tämä on oikea pika piirakka, valmistetaan nimittäin mikrossa... Aina ei jaksa uunia kuumentaa. Joskus muinoin löysin ohjeen ja nyt taas pitkästä aikaa tein. Kesäisille yllätysvieraille tämä on nopea tehdä. 

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 dl juoksevaa / sulatettua margariinia (minä käytin 2 dl sulatettua voita)
3 munaa

Sekoita kuivat aineet. Lisää margariini ja munat, sekoita. Kaada vuokaan ja kypsennä mikrossa täydellä teholla (n. 700w) 4-5 minuutin ajan."

Minä ripottelin päälle 200 g valkoista suklaata.






14.9.2014

Cheesecake roll (juustokakku-kääretorttu leivos)

Bloggaaminen on hauskaa, mutta se on paljon muutakin. Se on joskus paljon töitä, paljon miettimistä, vähän murhetta ja vähän sitä kaikkea... Olen viihtynyt blogini parissa jo puolitoista vuotta ja se ei ole vaan yhtä hauskaa koko ajan. Se on hauskempaa ja ihanampaa koko ajan! Olen miettinyt, mikä on se asia, joka pitää minut koukussa blogiini. Vastaus on simppeli. Se on muut blogit ja muut bloggaajat, jotka ovat muuttaneet minun kanssa asumaan yhdessä tässä blogimaailmassa ja joista tuli mahdottoman hyvät virtuaaliystävät, jotka ovat aina täällä minua varten: ystävinä, tukena ja kilpailukumppanina (vaikka kilpailussa jokainen on omalla puolellaan).
Yksi niistä rakkaista blogiystävistä on nami-hiiren blogin pitäjä/kirjoittaja.
Nami-hiiri on yksi niistä, joka on ollut minun tukena ihan alusta asti. Nami-hiiren blogista löytyy kaikenlaista ihanaa ja tällä hetkellä nami-hiiren itsejärjestämät perinteiset kakkukisat. Tällä kertaa kisan teemana on:
Uskon, että tähän minun blogiin nyt "eksyy" paljon nami-hiiren lukijoita ja haluan toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi tänne! Toivon, että viihdytte ja tulette joskus myös takaisin. Jos jätätte kommentin merkiksi, että kävitte täällä niin vielä parempi, sillä jokainen kommentti ilahduttaa minua. Jos teillä sattuu olemaan oma blogi, vinkkaa minulle linkkisi niin tulen käymään teidän kylässä ja tervehtimässä.
Minun omat lukijat, jotka eivät tunne nami-hiiren blogia  ovat varmaan jo lopettaneet lukemisen ja siirtyneet sinne. Mutta siellä ne taas varmaan muistaa minua, sillä sieltä löytyy minun osallistumisleivos kisassa:



CHEESECAKE ROLL

Pohja
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen. Levitä paperilla vuoratulle uunipellille ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa toiselle leivinpaperille ja poistaa varovasti päällimmäinen paperi. Jäähdytä.

Kääretortun täyte
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1 rkl vaniljakastike-jauhetta
4 rkl kuningatarhilloa
1 dl mustikoita
2-3 rkl vadelmahilloa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljakastike-jauhe. Vatkaa juusto ja kuningatarhillo ja sekoita joukkoon kermavaahto ja mustikat. Levitä vadelmahillo kääretortulle ja levitä juustoseos päälle. Kääri rullaksi ja laita leipävuokaan tai johonkin sopivaan laatikkoon. Voit askarrella sen itse. Muista vaan vuorata se tuorekelmulla.

Täyte
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
60 g sokeria
2 keltuaista
1/2 dl vettä
1 liivatelehti

Vatkaa 1,5 dl kermaa vaahdoksi. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Vatkaa 1/2 dl kermaa tuorejuuston kanssa. Keitä vesi ja sokeri 121 asteeseen. Vatkaa keltuaiset ja lisää kuuma sokerivesi. Lisää seokseen myös liivatelehti, josta olet puristanut vedet pois. Vatkaa seos juustoseoksen kanssa ja lisää siihen kermavaahto. Älä kuitenkaan vatkaa kermaa siihen,  vaan sekoita lusikalla varovasti.  Laita kääretortun päälle ja anna jäähtyä ja hyytyä jääkaapissa. 

Päälle
1/2 dl hyytelösokeria
1 dl vettä
mustikoita

Asettele mustikat kakun päälle. Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri. Levitä liemi lusikalla mustikoiden päälle.




9.9.2014

Persikkaricottajuustokakku

Kotimaassani kasvavat maailman maukkaimmat persikat! Ja niistä parhaat juuri meidän pihalla! Niinpä tietenkin!
Vielä muistan kun kävimme Bosniassa vuonna 2009, kahden vuoden tauon jälkeen, ja heti saavuttuamme sinne, anoppi sanoi: "Menkää takapihalle! Olen säästänyt teille jotain. "
Ja siellä oli nämä:


Ai mikä yllätys se oli! Olemme istuttaneet sen persikkapuun vuona 2006 ja sen jälkeen, mammalomien takia, emme käyneet kotimaassa kahteen vuoteen. Vauvan kasvatuksen kiireessä, emme enää muistaneetkaan koko hedelmätarhaa ja anoppi oli hiljaa, kun halusi yllättää meidät. Kyllä onnistui!
Tänä vuonna, heti kun saavuimme kotiin, kävin korjaamassa satoa ja leivoin tämän ihanan juustokakkupiirakka yhdistelmän:

Pohja
(ohje lainattu Valiolta ja tehty joskus tässäkin):
250g voita
250g (= n. 4dl) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
100g vettä
Sekoita voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi (niin kylmä kuin hanasta tulee).   Sekoita taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
Kauli taikina ja laita se vuoan pohjalle ja reunoille. Minä käytin anoppilta lainattua 22 cm irtopohjavuokaa. Pistele haarukalla ja laita jääkaappiin odottamaan, sen aikaa kun teet täytteen. 
Täyte :
1/2 kg persikkaa (pilkottua)
1/2 kg ricottajuustoa tai itsetehtyä tuorejuustoa
4 kananmunaa
100 g ruokosokeria
Vatkaa juusto ja sokeri sileäksi ja lisää kananmunat yksi kerrallaan,  koko ajan vatkaen. Laita persikan palat pohjalle ja kaada päälle juustoseokseen. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti. 
Kakku voi saada hieman ruskean kuoren, mutta se kuuluu asiaan.





2.9.2014

Omenapiirakka, muscovadosokerilla ja täysjyvävehnäjuholla



Syynkin kanssa tuli piirakkakausi! Olen ihan hulluna piirakkoihin ja niitä on tehty täälläkin kaikenlaisia, mutta aina kokeilen jotain uutta, niin kuin nyt, kun lempipiirakan pohjan yritin tehdä terveellisemmäksi. Ei ole tullut vain terveellisempi vaan myös paljon maukkaampi. Muscovadosokeri ja täysjyvävenäjauhot antoivat piirakalle pähkinäisen sävyn, oikein herkullinen! Tein kaksinkertaisen annoksen ja sitä on riittänyt myös naapureille, joiden puussa nämä omenat kasvavat.



Jos sinä kuitenkin uskot, että maistuva leivonnainen saadaan vain ja ainoastaan käyttämällä valkoista sokeria ja tavallista vehnäjauhoja, siirtyy heti sinne, sillä sieltä löytyy vastaava, juuri sinun maun mukaan. 
Tumma sokerin ja täysjyvävenäjauhojen ystävät jatkaa vaan lukemista! 

Ohje yhdelle n. 22 cm piirakalle!

Pohja:
150 g voita
1  1/4 dl muscovadosokeria
1 kananmuna
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita 
Sekoita taikina-ainekset nopeasti ja levitä piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa n. 10 minuuttia.
Laita pohjan päälle omenan viipaleita.
Kaada omenoiden päälle täyte:
1prk mascarpone-juustoa
2 kananmunaa
1½ rkl kanelia
3 rkl sokeria
(sekoita keskenään)

Paista uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia.



1.9.2014

Ja Habitare-messuihin lähtevät:

Arpajaiset ovat tehty ja arpaonni suosi seuraavia:

Kokkailija
Aida Zahic
Kiti Väisänen
minna.siitari
lejlasejfic

Onneksi olkoon! 
Kaikille muille toivon enemmän onnea  ensi kerralla. 
Voittajille otan yhteyttä pikaisesti. Kurkistakaa sähköpostiin! 

Kiitos kaikille osallistujille ja pysykää kuulolla. Luvassa on paljon maukkaita syksyisiiä ohjeita (mm. piirakoita, juustokakkuja, pata-ruokia...) ja leivonta-aiheinen arvonta....



Habitare-messulippuja tarjoaa Parhaat kotiblogit - lehti.
Ne ovat mukana Habitaressa Helsingin messukeskusessa 10.–14.9. omalla osastolla 6k121.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...