29.1.2014

Hyvää syntymäpäivää!!!




Eilen tuli tasan vuosi siitä, kun kirjoitin ensimmäisen postaukseni. Synttärit juhlittu pienten vieräiden kanssa. Tarjolla oli lasten lempiherkku: Banana-split

Kiitos paljon kaikille lukijoille ja uudelle virtuaali ystäville tästä ihanasta vuodesta. Olette kaikki ihania ja rakkaita!

21.1.2014

Kolmen hillon purkki








Dansukkerin blogihaaste, jossa 20 bloggaajaa kisaavat Suomen taidokkaimman herkkubloggaajan tittelistä jatkuu.



Haasteen ensimmäinen teema oli "Ihania joulumakeisia Dansukker Glukoosisiirapilla". Toteuttaminen oli niin hauskaa. Keittiöni muuttui hetkeksi pieneksi karkkitehtaaksi ja lopputulos oli mahtava. Käy täällä kurkkaamassa.
Ja kaikkien herkkubloggaajien luomukset löytyvät Dansukkerin facebook-sivustosta täällä.

Toisen vaiheen teema on:
Haastava haaste nyt talvella, jos et halua käyttää pakastetuotteita. Minä en ainakaan halua. Yritän käyttää sitä mitä löytyy tuoreena... tai kuivana.


APRIKOOSI-PUNAVIINI-PÄHKINÄHILLO                     

Sopii hyvin tarjottavaksi erikoisjuustojen kanssa, jäätelökastikkeeksi tai kääretortun täytteeksi. Pitkän keittämisen ansiosta, sopii myös lapsille.

250 g pehmeitä kuivatuja aprikooseja
3 dl punaviiniä
3 rkl sitruunamehua
100 g saksanpähkinöitä

Liota aprikoosit punaviinissä yön yli. Lisää sitruunamehu ja keitä 20 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 15 minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää pähkinät (älä keitä pähkinöitä!). Kaada hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa. 


KURKKU-MINTTUHILLO                  

Tämä epätavallinen yhdistelmä saattaa aiheuttaa ennakkoluuloa ja epäilystä, mutta se on todella ihana, raikas ja erikoinen ja täysin kokeilun arvoinen. Sopii erittäin hyvin croissanttien ja pinaattilettujen kanssa.

500 g kurkkua
3-4 oksaa tuoretta minttua
1 tl Dansukker vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua

Paloittele kurkku ja hienonna tehosekoittimella yhdessä mintun oksien kanssa. Kaada seos kattilaan ja anna kiehua. Lisää vaniljasokeri, sitruunamehu ja hillosokeri ja keitä 15 minuuttia. Kaada hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.


PORKKANA-OMENA-APPELSIINIHILLO     

Tämä hillo on ehkä enemmän porkkanakakku lasipurkissa. Neilikka, vanilja ja kaneli antavat hillolle "sitä jotain", minkä takia joudut avaamaan purkkia aina uudelleen ja uudelleen, niin kauan kunnes lasipurkin pohja alkaa näkyä ;) Sopii parhaiten sellaisena (tekijän mielipide).

250 g porkkanaraastetta
500 g omenaraastetta
1 luomu appelsiinimehu ja kuoren raasteet
1 tl Dansukker vaniljasokeria
½ tl kanelia
3 neilikkaa

Keittä kaikki ainekset 15 minuuttia ja kaada kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa.






sponsoroi:

13.1.2014

Gluteenittomia muikkuja

Meillä syödään muikkuja gluteenittomana! Miten teillä?


Niin kauan kuin jaksan muistaa, äitini paneroi kalan maissijauhoilla. Ja ei vain äitini, vaan kaikki muutkin. Ja kala paistettiin AINA oliiiviöljyllä. Enempää en ole silloin aikoina huomannut, eikä ruoan laitto minua kiinnostamut paljon. Ainoa asia, joka kiinnosti oli leivonta. Ja sekin vain makeana.
Sitten tuli sota (olin silloin 16v) ja ei enää tullut paljon leivottua eikä oikeastaan edes syötyä :(
Olin 20v kun pakenimme Bosniasta Kroatiaan. Olimme puolitoista vuotta pakolaisleirissä syömässä ruokaa Punaisen ristin padasta. Olen kiitollinen siitä, että saimme ruokaa, mutta ei mitään ruokaa siitä ajasta ole jäänyt mieleen, että voisin ilolla jakaa sitä teidän kanssa. Se vain täytti mahan.
Sitten tulimme Suomeen. Asuin aluksi vanhempieni kanssa yhdessä ja äitini jatkoi ruoan laittoa. Ja minä jatkoin leipomista :D
Opiskelun aikana söin koulun ruokalassa. Ruoka oli niin erilaista kuin mihin olin tottunut. Sen enempää en ollut ajatellut.
Vasta silloin kun menin naimisiin aloitin aidon ruoan laiton. 
Monta vuotta olen tutkinut ja vertaillut Suomen ja Bosnian ruokia ja lisäksi huomasin, ettei kukaan vielä ole viittinyt jakaa meidän ohjetta suomen kielellä (esim. naapurimaassa Ruotsissa on monta sivustoa, josta saat Bosnian reseptejä ja kaikki isot kauppaketjut myyvät meidän elintarvikkeita. Esim. Vegetaa  saat jokaisesta elintarvikekaupasta Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa....).
Olen tottunut kaikkiin eroihin ja makuihin, mutta en ikinä voi tottua kalan paistoon voissa. Minusta näin paistettu kala ei maistu enään kalalle... Makuja ja mielipiteitä on niin paljon kuin ihmisiäkin ja siksi en tästä sano enään mitään muuta kuin, että paistaminen öljyssä, kuten kaikki tiedätte, on paljon terveellisempää kuin paistaminen voissa. En väitä enempää. Lupasin ;)
Mutta yhden vinkin meinaan kuitenkin antaa hyvällä perusteella. Älä käytä ruis- tai vehnäjauhoja kalan paneroimiseen. Käytä maissijauhoja, koska se ei sisällä gluteenia. Miksi? Vastaus on simppeli. Kun ei ole gluteenia, ei muodostu sitkoa, eikä kalat tarttuvat toisiinsa. Tulos on ainakin kauniimpi ;)
Ja vielä yksi asia: vaikka paistaisit missä tahansa rasvassa, paista aina vähän kerrallaan. Ja kun heität kalan rasvaan, heitä yksi kerrallaan. Jos laitat ja paistat paljon kerrallaan, rasva ehtii jäätyä ja kala imee rasvan. 








4.1.2014

Sarjamurha ja happy faces

SINISIMPUKKA RISOTTO


Siitä lähtien kun tulin Suomeen (vai olisiko parempi sanoa: siitä lähtien kun Somessa on alettu myydä simpukoita, kun en muista näkeväni niitä kaupoissa 90-luvulla?) ja näin hintalapussa elävä simpukka nimitystä minulla on alkanut ongelmat sinisipukoiden syömisen kanssa. Olen syönyt simpukoita pienestä asti ja tuntuu siltä, että osaan myös käsitellä niitä niin kauan kuin muistan, mutta meillä aina puhuttu simpukoista, jotka ovat kiinni tai auki, eikä elävät ja kuolleet, enkä ikinä ennen oikein miettinyt, että heitän kuumalle öljylle satoja eläviä elukoita. Eilen oli just semmoinen päivä. Ostin 2,3kg sinisimpukoita ja putsaamiseen meni tunti ja vartti. Aikaa oli riittänyt miettimään kaikenlaista. Mm. ajatukset olivat lentäneet näihin eläviin ja hetkeksi tunsín itseni sarjamurhaajaksi, sillä laavikossani eli noin pari sataa eläviä mitkä minä murhasin kuumalla öljyllä. Ja kaikki kerralla. Ruokahaluni hävisi.


SINISIMPUKKA RISOTTO

SINISIMPUKKA RISOTTO



Pienet, taas olivat niin onnessaan, kun sarjamurhaajaäiti toi ruoat pöydälle. Se on meidän pienten lempiherkku. Ruoka maistui niin, etteivät he voineet pysähtyä edes kuvaushetkessä.
Tässä ne happy faces:


SINISIMPUKKA RISOTTO

SINISIMPUKKA RISOTTO


Perheen isä, elikkä rakas mieheni, oli tällä kertaa enemmän minun kanssani samaa mieltä, sillä korppujauhoja ei ollut kaapissa ja liemi jäi liian löysäksi. Ei oiken mennyt kauppaan. Eli kannattaa seurata ohjetta tarkasti!
Oli miten oli, tällä kertaa aikuisten puolesta sinisimpukat jäivät syömättä, tai paremmin sanottu: söimme kohtuullisesti :)
Hyvä juttu on se, että sarjamurhatut simpukat eivät kuitenkaan mennyt hukkaan. Tein niistä tänään mahtavaa risottoa ja sain lisää hymyä.


SINISIMPUKKA-RISOTTO                                  
SINISIMPUKKA RISOTTO

4 dl riisiä
2 dl valkoviiniä
n. 5 dl vettä
n. 250 g puhdistettuja sinisimpukoita + liemi
2 sipulia
3 valkosipulikynttä
2 tomaattia
2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 rkl kuivattua persiljaa

Pilko sipulit pieneksi ja ruskista öljyllä. Lisää riisi ja paista läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Paista pannulla kuoritut ja pilkotut tomaatit oliiviöljyllä pehmeäksi, melkein tahnaksi. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää vettä vähän kerralla, edelleen koko ajan sekoittaen siihen asti, kunnes riisi on kypsää mutta edelleen pureskeltava (al dente). Lisää tomaatit, suola, persilja, simpukat ja liemi ja anna kiehua. Muista, että risottossa täytyy olla nestettä! Ja nesteen määrä ohjeessa on suuntaa antava. Riisit ovat erilaisia ja lämpötila vaikuttaa nesteen imeytymiseen.
Tarjoile heti!!!!

SINISIMPUKKA RISOTTO



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...