Vapun herkkuja => fariinisokerilla maustettu

6.4.2014
Suomen taidokkain herkkubloggaaja kohta selviää. Tuli vihdoinkin aika tehdä tämän kisan viimeinen erä. Ja tällä kertaa teema oli Herkkuja vappupöytään Dansukker Fariinisokerilla.

Vaihtoehtoja oli monta, sillä rakastan fariinisokeria ja fariinisokerista tehtyä kinuskia. Valinta ei kuitenkaan ollut mahdoton, sillä meillä kaikilla on omat suosikkimme. Nämä ovat minun!




Kinuski wienermunkit
12 kpl

Vappu ei ole vappu ilman munkkia. Ja munkkeja on erilaisia: reikämunkki, hillomunkki, possumunkki, sitten variaatioita teemasta: omenalörtsy, donitsi, uusi brändi cronuts.... Minua kuitenkin kaikista eniten houkuttelee pari vuotta sitten Ranskasta tullut uutuus => wienermunkki! Tästä luin ja unelmoin siihen saakka, kunnes sitä teimme koulussa viime syksynä, yhdessä ranskalaisen kondiittoriopettajan kanssa. Lopputulos: Un coup de foudre! (Rakkautta ensi silmäyksellä!). Koulussa teimme kirjan ohjeilla, aprikoositäytteellä, mutta kehitin oman version kotikeittiössäni: voilla leivottu, kinuskilla täytetty ja fariinitomulla "pölytetty".

Taikina:                                                              
2 dl vettä
3/4 tl suolaa
60 g sokeria
40 g hiivaa
1 kananmuna
50 g voita
500 g vehnäjauhoja

-200 g  kylmää voita kaulintaan

-2 rkl DanSukker Fariinisokeria



Laita pari lusikkaa fariinisokeria kulhoon ja jätä huoneenlämpöön kovettumaan noin viikoksi. Sen jälkeen murskaa se morttelissa tomusokeriksi.
                                                                              Sekoita kaikki taikina-ainekset kulhossa. Tästä pitäisi saada n.1 kg taikinaa. Laita jääkaappiin. Kaulintavaiheessa sekä taikinan, että voin lämpötila pitäisi olla sama. Kauli taikina ja laita ohueksi viipaloitu voi puoleen taikinasta. Taita taikina puoleksi ja sulje reunat tiiviisti.  Taitaa neljä kertaa ja laita jääkaapiin 15 minuuttia. Sitten kauli taikina ja taita sen taas neljä kertaa ja taas laita jääkaapiin 15 minuuttia. Toista vielä kerran. Sen jälkeen kauli taikina auki, leikkaa 12 neliötä, täytä kinuskikastikella (minä käytin sama kastike mikä hyydykekakkussa) ja uppopaista rypsiöljyssä.
Ripottele päälle fariinitomua.







Kinuskihyydyke karpalotwistillä ja kinuskimarengilla kuorutettu
(gluteeniton, laktoositon)
2 hyydykekakkua ja 8 kpl leivoksia

Pohja:

2 dl kananmunaa (4 kpl)
2 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheet, ja sekoita varovasti nostellen. levitä paperilla vuoratulle uunipellille. Paista noin 20 min 200 asteessa. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Leikkaa pohja rengasvuokaan sopivaksi. Yhdestä levystä minä sain 24, 18 ja 8 kpl 8 cm pohjaa. Tein täytettä reilusti, että saisin kaikki vuoat täyteen. Muista pienentää määrät jos tahdot vain yhden hyydykekakun. Tämä määrä riittää kolmelle 24 cm hyydykekakkulle.

Kinuskikastike:                                            

100 g voita
2 rkl vettä
2 dl kermaa

Lämmitä kiehuvaksi voi-, fariinisokeri- vesiseos 
ja vatkaa siihen kermaa.  Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 
Kaada lämmin kastike pohjan päälle ja anna jäähtyä (kastiketta on reilusti, niin osaan voit saasta wienermunkin täyttämiseen).

Täyte :

1 pkt DanSukker Fariinisokeria
11/2 l kermaa
10 liivatelehteä

Keitä  kerma ja fariinisokeri. Jäähdytä ja laita jääkaappiin. Kun kerma on jääkaapin "lämpöinen", laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma-fariinisokeriseosta löysäksi vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne tilkassa kuumaa vettä. Lisää liivate kermaan ja sekoita hyvin. Laita täyte kinuskikastikkeen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Karpalotahna (curd)                      

4 dl soseutettuja karpaloita
3 dl Dansukker Hillosokeria
6 kananmunan keltuaisia
150 g voita

Laita karpalosose, sokeri ja keltuaiset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Jäähdytä hyvin. Lisää voi ja vatkaa vaahdoksi. Levitä kinuskihyytelön päälle.

Marenki (italialainen)

6 valkuaista
4 dl DanSukker Fariinisokeria
1 dl vettä

Laita vesi ja fariinisokeri kiehumaan siihen saakka, että lämpötila on 121 astetta (noin 10 minuuttia ). Sillä ajalla vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää kuuma vesi-sokeriseos, koko ajan vatkaen. Näin kuuma sokerivesi kypsentää valkuaiset ja saat ihanan kiinteän ja kiiltävän marengin.
Kuorruta kakku marengilla. Voit polttaa marengin kaasupolttimella.








Yhteystyössä Dansukkerin kanssa.

2 kommenttia

  1. Ihania herkkuja!:) Tuota italialaista marenkia kokeilen joskus. Marenkia olen rakastanut pienestä pitäen, mutten ole tuollaisesta koskaan kuullutkaan. Fariinisokeriakaan ei ole tullut mieleen koskaan kokeilla marengissa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun minä olin pieni, meillä Bosniassa talvella oli myynnissä italialaista marenkia jäätelön tötterössä, nimeltään talvijäätelö. Tavallista jäätelöä ei silloin ollut myynnissä talvisin. Sitä tuli syötyä niin paljon, että tänään inhoan marenkia. Kuitenkin, kun tämä haaste tuli ja lapset tykkäävät ja itse olen dieetillä päätin sitä tehdä. Kun ajattelin kinuskihyydykekakkua, tuli mieleen käyttää ruskeaa sokeria. En ole mistään löytänyt ohjetta, enkä kuvia eikä minkäänlaista tietoa tai vinkkiä. Päätin kokeilla itse ja tulos oli mahtava. Onko fariinimarenki sitten minun keksintö? :-)

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.