24.9.2013

Bebe-leivokset


Bebe-leivokset
12 kpl


taikina:
150 g voita
1  1/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita 
Sekoita taikina-ainekset nopeasti ja levitä bebe-vuokien pohjille ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa n. 10 minuuttia. Sillä aikaa esilämmitä uuni 200 asteeseen. Paista n. 10 minuuttia.

täyte:
200 g jauhettua saksanpähkinää
100 g sokeria
100 g suklaata
50 g voita
Sulata voi ja lisää suklaa. Sekoita hyvin ja lisää pähkinä ja sokeri. Täytä bebet.

kuorrute:
100 g valkosuklaata
sydän strösseleitä
Sulata suklaa ja levitä leivoksien päälle, tai dippaa bebet suklaan.
Koristele strösseleillä.









21.9.2013

Säilyketomaatit



vihreät tomaatit
suolaa
vettä
etikkaa (1 dl etikkaa per 1 l vettä)

Kiehauta vesi ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Pese tomaatit ja pistele niitä veitsellä (tai kalapiikillä) ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä. Laita suolaa kulhoon ja pyöräytä tomaatit suolassa. Tällä tavalla kostealle tomaatille tarttuu juuri sopiva määrä suolaa. Laita tomaatit puhtaaseen purkkiin. Kaada etikka ja jäähtynyt vesi tomaattien päälle. Laita kansi päälle ja anna hapantua pari viikkoa huoneenlämmössä. Sen jälkeen siiirrä kylmälle. Käytä suolakurkkujen tapaan.

18.9.2013

Sesongin viimeiset kesäkurpitsan kukat



Tänä kesänä on tullut syötyä kesäkurpitsan kukkia yllin kyllin.
Kaikki alkoi tästä!
Ja jatkui Ailan ohjeella...
Ja sitten ei enää jaksanut kuin yksinkertaisesti:

12 kesäkurpitsan kukkaa
2 kananmunaa
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl korppujauhoja
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
100 g juustoraastetta (käytin Oltermannia)
öljyä paistamiseen

Puhdista kukat niin kuin Jamie neuvoo.  Sekoita kaikki paitsi juusto ja paista öljyssä kauhallinen seosta kerrallaan. Kääntele ja ripottele juusto päälle. Valuta talouspaperilla.

Tämä nopea ja helppo ohje voitti edelliset! Ensi kesänä tehdään vain näin!

12.9.2013

Jaelin kesäkurpitsapaistos


Harvemmin esittelen ohjeita jotka löytyvät minun lempiblogeista. Syy? No, ne ovat jo siellä :-) Mutta tästä on kirjoitettava!
Siitä lähtien kun oma kesäkurpitsan tekele voitti ruokahaasteessa helmikuussa 2013, minua houkutteli Jaelin kesäkurpitsapaistos. Kuitenkin, joka kerta kun kurpitsat tuli ostettua, tätä en muistanut vaan tein meidän muksujen suosikkii jauhelihalla täytetyttyjä kesäkurpitsoja. Siinä vaiheessa kun ne olivat kattilassa, tuli Jael mieleen ja lupaus, että seuraavan kerran... Nopeasti kului puoli vuotta, eikä paistosta tullut tehtyä. Onneksi mieheni istutti meidän pihalle kurpitsat kukkien ja Jamien takia ja niitä riitti todella paljon, niin että tuli melko kiire käyttää ne. No, tää oli sitten se, kun Jaelin ohje tuli mieleen, oikeaan aikaankin vielä. Mutta taas yksi pieni ongelma. Yleensä kun teen jotain niistä mahtavista Jaelin ruoista, ne ovat suunniteltava etukäteen, kun niissä on melkein aina jotain erikoista, mitä ei välttämättä löydy meidän ruokavarastosta (monesti Jael esittelee niitä aineksia, jotka herättää  koti-ikäväoloa, sillä niitä ei saa ollenkaan Suomesta. Pientä koti-ikävää huolimatta Jaelin postaukset lämmittävät sydäntäni aina). Tällä kertaa ei kuitenkaan tarvinnut hirmu erikoisia aineksia, mutta silti illalla, kun ei ollut riisijauhoa eikä ruohosipulia, oli pakko improvisoida: korvasin riisijauhot maissijauholla ja ruohosipulin kevätsipulilla (kevätsipulia vielä löytyy meidän kasvimaalta, sillä mieheni aina istuttaa toisen erän sipulia kesäkuun lopussa, niin meillä on kevätsipulia koko kesä).
Pieniä muutoksia huolimatta, paistos oli todella hyvää ja tulee vakioksi meidan ruokalistalle. Kohta teen sen uudelleen, mutta ostan ensin riisijauhot ja ruohosipulia ja teen alkuperäisen version. Tässä nyt Jaelin ohje (alkuperäinen versio löytyy täältä, hänen ihanasta blogista Appelsiineja ja Hunajaa):

noin 430 grammaa karkeaksi raastettua kesäkurpitsaraastetta 
200 grammaa juustoraastetta (käytin puolet edamia ja puolet fetaa)
2 kananmunaa
suolaa (ei liikaa sillä juustoissa on suolaa)
mustapippuria,paprikaa,yrttimaustetta ( itse käytin Vegetaa)
2 ruokalusikallista ruohosipulia (käytin kevätsipulia)
2 ruokalusikallista riisijauhoa (käytin maissijauhoa)

Sekoita ainekset keskenään ja paista paperilla vuoratulla uunivuoalla (voitele paperi oliiviöljyllä) 40 min 225 asteessa.




5.9.2013

Vanhan ajan luumuleivos



Muistan lapsuudesta, että äitini oli aina tehnyt tämänkaltaisia leivoksia, jolloin ne olivat täytetty luumulla, omenoilla, kvittenillä tai kirsikalla... Toinen vaihtoehto olivat erilaiset filotaikinaleivokset, kuten baklava tai omenafilopiirakka ja vielä kaikki vahvassa sokeriliemessä. Lapsena en tykänyt niistä. Siksi aloitin itse leipomaan varhaisessa iässä.
Nyt aikuisena aina silloin tällöin kaipaan näitä leivonnaisia. Niin kuin nyt, kun meidän pihan luumut alkavat olla pikkuhiljaa kypsiä.
Kaivoin aarrearkun pohjalta kauan unohtuneen luumuleivoksen reseptin ja pyyhkäisin pölyt sieltä.
Ei ole kovin erikoinen herkku, mutta palautteet työkavereilta olivat paremmat kuin mitä odotin. Eli, suomalais makuraadin mukaan, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä yksinkertaista ja vaatimatonta ihanuutta.

1 kg luumuja
2 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä

Keitä luumut ja sokeri noin puoli tuntia miedolla lämmöllä. Lisää maissitärkkelykseen tilkka vettä ja lisää luumuihin. Sekoita hyvin ja ota pois liedeltä.
Sillä ajalla kun keität luumut, tee pohja:

Sekoita
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl mannasuurimoita
1 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
2 dl öljyä
1 dl ranskankermaa
5 rkl hilloa (käytin itsetehtyä mustaherukkahilloa => sopii mainosti)

Kaada puolet taikinasta voideltuun uunivuokaan ja paista noin 10 min 170:ssä asteessa. Ota pois uunista, kaada päälle luumuseos ja sen päälle loput taikinasta. Laita takaisin uuniin ja paista 45 minuuttia.
Ripottele päälle tomusokeria.












4.9.2013

Rapeat olutsarvet



2,5 dl olutta
2,5 dl öljyä
1 l vehnäjauhoja
2,5 dl karkeaa vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 rl vaniljasokeria

lisäksi:
-hilloa
-tomusokeria

Sekoita jauhot ja vaniljasokeri. Lisää olut ja öljy ja vaivaa taikina käsin. Taikina on pehmeä, rasvainen, helppo muotoilla eikä tartu käsiin.
Jaa 10:neen osaan, kauli jokainen ja leikkaa jokaisesta 8 kolmiota. Laita jokaiseen hilloa ja pyöritä sarveksi.
Tästä määrästä saat 80 kpl, elikkä 2 peltillistä.


Paista esilämmitetyssä uunissa 15-20 minuuttia 200:ssa asteessa. Sarvet pitäisi jäädä mahdollisiman vaaleiksi.
Pyöritä kuumat sarvet tomusokerissa.




Jäähtyneet sarvet säilyvät hyvin suljetussa laatikossa.






1.9.2013

Mansikkaleivos

Taas valvoin pitkään yöhön lehden parissa. Lehtikuningas.fi-n kautta tilattu Glorian ruoka ja viini uusin numero saapui loppuviikosta ja yritin säästää sen viikonloppuilta lukemisiin. Tässäkin numerossa on paljon mahtavia juttuja ja ohjeita.
Olen miettinyt myös Maku-lehden tilausta. Jotain irtonumeroita tuli ostettua ja tykkäsin. Nyt huomasin Lehtikuningaksen tarjouksen, missä keraaminen kokkiveitsi tulee tilaajan lahjana. Pitäisikö kokeilla?!?!
Sen aikaa kun mietin, herkuttelen. Ja tarjoan myös teillekin tätä ihanaa mansikkaleivosta. Olkaa hyvä!!!!




12 kpl

Pohja:
7 valkuaista
7 rl sokeria
7 rl vehnäjauhoja
1 rl öljyä
noin 1,5 dl maitoa kostutukseen

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisä öljy ja siiviloi vehnäjauhot joukoon, sekoita varovasti kevyesti nosteleen.
Paista 15 min 180 asteessa.
Leikkaa paistoksesta renkaan avulla 12 pyörylä ja laita ne leivosvuokiin. Kostuta kuumalla maidolla.

1. täyte:
500 g mansikoita
6 rl sokeria
3 rl maissitärkelystä
1 dl vettä

Keittä paksu hyytelömäinen kiisseli ja jaa se tasaisesti vuokiin. Jätä kuitenkin 3 rl kiisseliä *) päälimmäiseen täytteseen.

2. täyte:
7 keltuaisia
7 rl sokeria
7 dl maitoa
7 rl maissitärkelystä
2 rl vaniljasokeria

Keittä vaniljakreemi oikein paksuksi ja anna jähtyä kylmäksi.

Vatkaa keskenään
250 g voita
2 rl tomusokeria
ja lisää joukkoon vaniljakreemiä lusikallinen kerrallan koko ajan vatkaen. Levitä leivosvuokiin mansikkakiisselin päälle.

3. täyte:
5 dl kermaa
250 g mascarpone juustoa
*) 3 rl mansikkakiisseliä

Vatkaa kerma. Sekoita juusto ja kiisseli keskenään, lisää kerma joukkoon ja vatkaa vaahdooksi. Laita seos leivosrenkaisiin ja tasoita hyvin.

Koristelle suklaalla ja mansikoilla.





Mansikkaleivokset kissailevat Kompastelua blogissa syyskuun ruokahaastessa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...