Ruis- ja maissileipä

13.10.2013

Leivontafoorumilla syyskuun leivontahaaste oli kaksi leipää, tumma & vaalea ruokaleipä ja näin meillä leivottiin leipäviikolla:



Ruisleipä:

600 g ruisjauhoja
200 g vehnäjauhoja
5 dl vettä
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 rkl raakaruokosokeria
30 g tuorehiivaa
1 dl seesamisiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl vehnälesettä

Liota hiivaa ½ desiin lämmintä vettä ja sekoita joukkoon sokeri ja 1 rkl vehnäjauhoja.
Siivilöi jauhot, lisää siemenet, suola, öljy, hiivaliuos ja loput vedestä ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa niin kauan, ettei se enää tartu sormiin. Anna kohota tunnin.
Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile leiväksi. Pyörittele leipä lesessä ja anna kohota sen aika kun uuni lämpenee. Tee viiltoja ja paista 15 min. 225 asteessa ja sitten alenna lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 45 min. Jos käytät leipävuokaa, poista leipä heti paistamisen jälkeen ja anna jäähtyä rauhassa.







Maissileipä:                                          

400 g maissijauhoja
400 g karkea vehnäjauhoja
400 g vehnäjauhoja
2 tl sokeria
2 tl suolaa
1 keltuainen
7 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
2 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
suolahiutaleita

Laita vesi kiehumaan. Sekoita maissijauho, suola ja 1 tl sokeria, lisää kiehuva vesi ja sekoita. Anna jäähtyä noin ½ tuntia.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää 1 tl sokeria ja hiiva ja anna kohota.
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile kaksi leipää. Kohota leivät vielä 20 min, voitele kylmällä vedellä ja ripottele päälle suolahiutaleita.
Paista 1½ tuntia 175 asteessa.









1 kommentti

  1. Komeita leipiä.:) Toivottavasti itsellänikin alkaisi olla jo taas paremmin aikaa leipomiseen ja bloggailuun. Täälläkin käynnistä on vierähtänyt luvattoman kauan aikaa.

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.